mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Jadilah Hamba Allah, Bukan Hamba Ramadhan

Petikan Khutbah Jumaat : 28.05.2021 l 16 Syawwal 1442H  JAIS

Jadilah Hamba Allah, Bukan Hamba Ramadhan

Hari ini sudah 16 hari Ramadhan meninggalkan kita. Adakah kita meneruskan amal kebaikan sebagaimana sepanjang bulan Ramadhan lalu? Ataukah kita beribadat hanya untuk bulan Ramadhan sahaja? Amal soleh adalah perintah Allah sepanjang masa sama ada di bulan Ramadhan, Syawwal atau pun di bulan-bulan yang lain.jais.jpg

Sesungguhnya Allah SWT menyukai hamba yang taat kepadaNya sepanjang masa. Sesungguhnya Allah SWT memerintahkan kita menjadi hamba yang hanya menyembahNya sahaja pada bila-bila masa.

Allah SWT berfirman dalam surah Ali-Imran ayat 79 sebagaimana dibacakan pada awal khutbah yang bermaksud: “Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah Taala - dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya.”.

Ilmu dan amalan puasa yang kita laksanakan di bulan Ramadhan menjadikan kita kuat beribadah, berebut mencari pahala dan bertambah cintakan Allah.

Persoalannya ialah, mampukah kita mengekalkan kelazatan beribadah ini walaupun suasana Ramadhan telah berlalu? Kalau kita benar-benar hanya menyembah Allah sahaja, kita mampu mengekalkan ibadah ini.

Kita beribadah adalah kerana perintah Allah dan kerana mencari keredhaan-Nya, bukan memilih masa dan mencari kelebihan bulan Ramadhan semata-mata.

Patutkah kita sebagai hamba Allah meringan-ringankan atau meninggalkan perintah-Nya sama ada bulan Ramadhan atau bulan lain seperti perintah solat.

Sesungguhnya solat itu perintah Allah yang membentuk hambaNya yang bertaqwa dan menjadi sebab mengundang kebaikan.

Solat juga dapat mengekalkan turunnya rahmat dan kasih sayang Allah kepada hambaNya.

Namun jika solat diabaikan, akan tersebarlah perkara keji dan mungkar yang pasti mengundang bala berupa wabak penyakit yang sukar dibendung dan akhirnya menjadi sebab kemusnahan sejagat.

Sebaliknya jika ibadah solat dipelihara, Allah akan kurniakan jiwa yang selamat, harta yang berkat dan tubuh badan yang sihat.

Sesungguhnya pelaksanaan perintah Allah itu adalah untuk menjadi hamba Allah yang sebenarnya dan bukan menjadi hamba Ramadhan.

Apa yang diperintahkan Allah, laksanakanlah dengan ikhlas dan jujur. Semoga Allah akan jauhkan kita dari sebarang kecelakaan, sebaliknya dijanjikan dengan kegembiraan, kejayaan dan syurga.

Sebagaimana firman Allah dalam surah Fussilat ayat 30: “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: Tuhan kami ialah Allah, kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu.”

Berbetulan kita bertemu dengan Hari Guru pada 16 Mei 2021 yang lalu, maka khutbah hari ini juga menyentuh perihal kepentingan bagi umat Islam untuk mempelajari dan mendalami ilmu pengetahuan.

Untuk menjadi hamba Allah yang sebenarnya, umat Islam hendaklah menguasai ilmu dunia dan ilmu akhirat bagi melahirkan hamba Allah yang kuat akidah, betul ibadah dan mulia akhlaknya. Islam meletakkan ilmu sebagai asas utama dalam kehidupan untuk mencapai kejayaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat. Tanpa ilmu, umat Islam akan mundur dan akan ditimpa dengan bermacam-macam kesengsaraan. Oleh itu, Islam telah mewajibkan seluruh umatnya agar menuntut ilmu.

Dalam konteks keperluan negara hari ini, kita amat memerlukan generasi yang berilmu dalam pelbagai bidang, beriman serta memiliki keperibadian yang tinggi sepertimana seorang guru. Sebenarnya seseorang Guru itu adalah yang berilmu, mulia dan dijamin Allah ketinggian martabatnya.

Allah SWT menjelaskannya dalam surah al-Mujadalah ayat 11: ِ“ Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) beberapa darjat dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan”.

Hadis yang menyebut tentang kelebihan hamba Allah yang berilmu adalah sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Darda’ Radhiallahu’anhu, bahawa Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya kelebihan orang yang berilmu dibandingkan dengan ahli ibadah adalah seperti bulan pada malam purnama atas seluruh bintang-bintang”. (Riwayat Abu Daud)

Kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir alaihimassalam yang dirakamkan dalam al-Quran menerusi Surah Al-Kahfi ayat 66 sehingga ayat 82 menunjukkan betapa tingginya ilmu seorang guru dan indahnya akhlak seseorang penuntut ilmu.

Oleh itu, contohilah akidah yang benar, ibadah yang istiqomah dan akhlak yang mulia di kalangan para nabi, ulama dan guru yang soleh untuk menjadi hamba Allah yang sebenarnya sepanjang masa.

Semoga Allah merahmati kita semua dengan limpahan nikmat kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan di akhirat

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita menghayati pengajarannya untuk dijadikan pedoman. Antaranya adalah seperti berikut:

1. Umat Islam hendaklah menjadi hamba Allah yang beribadah dan menyembah Allah sahaja di sepanjang masa.

2. Umat Islam hendaklah beribadah dengan ikhlas semata-mata mencari keredhaan Allah bukan kerana memilih masa atau kelebihan sesuatu amalan.

3. Umat Islam hendaklah berilmu dan berakhlak mulia untuk menjadi hamba Allah yang sebenarnya sebagaimana para nabi, ulama dan guru-guru yang soleh.

4. Umat Islam hendaklah sentiasa berdoa terutama selepas menunaikan solat fardhu agar kekal beriman dan beramal soleh dengan doa berikut sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 8: “(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.” (Surah ali-Imran : 8)

Tags: guru, khutbah, ramadhan, solat
Subscribe

Posts from This Journal “solat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments