mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Pelihara Nyawa Hindari Musibah

Petikan Khutbah Jumaat 28 Mei 2021M/ 16 Syawal 1442H JAWi


Pelihara Nyawa Hindari Musibah

Islam menuntut agar umatnya memelihara nyawa daripada sebarang perkara yang boleh memudaratkannya malah ia termasuk dalam maqasid al-Syariah.
jawi_logo.jpg

Hari ini kita dapat menyaksikan peningkatan kes jangkitan wabak COVID-19 di samping jumlah kes kematian yang amat meresahkan lebih-lebih lagi apabila mereka yang terkorban juga melibatkan golongan yang masih muda.


Melihat kepada musibah pandemik ini, maka janganlah kita saling salah-menyalahkan antara satu sama lain sebaliknya bersama-samalah kita bermuhasabah dan menginsafi diri bahawa kitalah yang mesti mengambil tanggungjawab menamatkan musibah ini.


Firman Allah SWT menerusi surah al-Shuura, ayat 30 hingga 31: Bermaksud: “Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa), dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu. Dan kamu tidak akan dapat melemahkan kuasa Allah (daripada menimpakan kamu dengan bala bencana, walau pun kamu melarikan diri di mana sahaja) di muka bumi (atau di langit) dan kamu juga tidak akan beroleh sesiapa pun yang lain dari Allah – sebagai pelindung atau pemberi pertolongan.”

Al-Quran mengingatkan kita bahawa setiap musibah yang melanda adalah bertujuan memberi kesedaran kepada manusia supaya menginsafi dosa yang dilakukan dan kembali bertaubat kepada Allah SWT.


Realitinya wabak pandemik COVID-19 yang menjadi musibah besar kepada kita hari ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengenal usia.


Justeru, kita seharusnya meningkatkan kewaspadaan diri dan mengambil sikap serius terhadap setiap arahan dan SOP yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa bagi mengelakkan diri kita dan keluarga daripada mendapat jangkitan.


Amat mendukacitakan apabila masih ramai dalam kalangan masyarakat yang mengabaikan tanggunggjawab mematuhi perintah ini sehingga menjadi penyebab kepada penularan wabak yang lebih cepat di dalam komuniti.


Janganlah leka dan mengambil mudah setiap SOP yang dikeluarkan sehingga ada dalam kalangan kita yang dijangkiti wabak ini.


Kita mestilah sentiasa peka dengan SOP dan arahan pihak berkuasa dari masa ke semasa lebih-lebih berkaitan pengimarahan masjid, surau Jumaat dan surau supaya tiada kluster yang membabitkan institusi keagamaan.

Sebenarnya dalam kita memastikan keselamatan diri daripada dijangkiti wabak ini serta mengelakkan bahaya terhadap nyawa sendiri dan ahli keluarga, aspek pencegahan daripada jangkitan mestilah diutamakan.

Mimbar menegaskan bahawa, pengambilan vaksin adalah langkah yang tepat untuk memastikan tahap imuniti tubuh badan kita dapat melawan virus COVID-19 daripada menjejaskan kesihatan kita.


Justeru, segeralah mendaftarkan diri untuk menerima suntikan vaksin sebagai ikhtiar melawan wabak yang sangat bahaya ini.


Janganlah terpedaya dengan golongan anti vaksin yang telah mencetuskan kegusaran orang awam sehingga mempengaruhi individu yang mendapat temujanji suntikan vaksin tidak dapat menghadirkan diri pada tarikh tersebut.


Ianya bukan sahaja memberi kesusahan kepada semua pihak yang terlibat malah ia juga telah merencatkan usaha-usaha pihak kerajaan untuk membebaskan kita daripada penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

Hari ini, kita dapat melihat masih ada dalam kalangan kita yang tidak memahami kepentingan vaksin kepada kehidupan manusia.


Bagi penyakit COVID-19 ini jika kita tidak mengambil vaksin, kita berkemungkinan lebih mudah untuk mendapat jangkitan malah dibimbangi juga boleh menyebabkan kehilangan nyawa.


Oleh itu, ambillah langkah yang tepat untuk menghindari mudarat yang lebih besar kepada kehidupan kita.


Renungkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ibnu Majah, daripada Ibnu ‘Abbas Radhiyallahu ‘anhuma, Rasulullah SAW bersabda Bermaksud : “Tidak ada kemudaratan dan tidak boleh berbuat hal yang memudaratkan.”


Dalam usaha menjaga nyawa, kita juga mestilah mengambil berat tentang aspek-aspek keselamatan diri walau di mana sahaja kita berada.


Sempena dengan sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia bagi tahun ini, marilah kita bersama-sama memastikan keselamatan diri dan keluarga pada setiap masa.


Tentunya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, kita banyak menghabiskan masa berada di rumah. Oleh itu, utamakan ciri-ciri dan faktor keselamatan dalam setiap tindakan dan pekerjaan bagi mengelakkan sebarang risiko yang tidak diingini.

Sebagai menghargai tugas dan tanggungjawab anggota Bomba, marilah kita menyatakan penghargaan kepada mereka yang telah bertungkus lumus melaksanakan kerja-kerja membantu dan menyelamat serta sentiasa bersiap siaga sepanjang masa menghadapi sebarang kemungkinan.


Dengan adanya mereka, urusan menyelamat menjadi lancar dan banyak nyawa yang dapat diselamatkan.

Mimbar ingin mengambil kesempatan sempena Sambutan Hari Guru pada tahun ini, marilah kita memberikan penghargaan kepada para guru yang telah banyak mencurahkan ilmu kepada kita dan anak-anak supaya menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi.


Harus kita akui bahawa terlalu banyak jasa dan pengorbanan para guru demi memastikan pembangunan masyarakat dan negara dapat dicapai.


Justeru, berilah sepenuh komitmen kepada usaha-usaha membina generasi berilmu dan berakhlak mulia yang ditugaskan kepada para pendidik dengan turut serta memainkan peranan menjayakan hasrat murni ini.

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, marilah kita memastikan anak-anak kita tidak ketinggalan dalam pendidikan terutama ketika proses pengajaran dan pembelajaran di rumah dilaksanakan. Ingatlah bahawa proses pembelajaran adalah sepanjang hayat dan bukan hanya tertumpu di sekolah semata-mata.


Di samping itu, kita juga mestilah membimbing mereka supaya pembelajaran mereka tidak terabai. Marilah kita bersama-sama mendoakan agar Allah SWT memudahkan para guru mendidik anak-anak kita dan semoga mereka menjadi anak yang soleh, cemerlang dan berjaya di dunia dan di akhirat.

Mengakhiri khutbah, hayatilah beberapa kesimpulan untuk pedoman kita bersama, antaranya :

Pertama: Tingkatkan kewaspadaan diri dan mengambil sikap serius terhadap setiap arahan dan SOP yang dikeluarkan bagi mengelakkan diri kita dan keluarga mendapat jangkitan COVID-19.

Kedua: Jadilah warga yang bertanggungjawab dengan mendaftarkan diri untuk menerima suntikan vaksin sebagai ikhtiar menamatkan pandemik COVID-19 yang merbahaya ini.

Ketiga: Tingkatkan kewaspadaan dan utamakan aspek-aspek keselamatan nyawa, diri sendiri dan keluarga dalam setiap tindakan dan pekerjaan bagi mengelakkan sebarang musibah yang tidak diingini daripada berlaku.

Renungkan firman Allah SWT di dalam surah at-Taghabun, ayat 11: Bermaksud : “Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.”
Tags: bomba, guru, khutbah, musibah, nyawa
Subscribe

Posts from This Journal “khutbah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments