mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Patuh Syariah Menjamin Keberkatan Harta

Petikan Khutbah Jumaat 4 Jun 2021M/ 23 Syawal 1442H JAWI

Patuh Syariah Menjamin Keberkatan Harta

Allah SWT menciptakan harta untuk keperluan manusia. Dalam kehidupan individu, harta adalah sebagai wasilah bagi memenuhi keperluan.jawi_logo.jpg

Sementara bagi Negara pula, harta sebagai wasilah pembangunan dan sumber kekuatan. Islam meletakkan kepentingan kepada umatnya untuk menjaga dan menguruskan harta secara bijaksana, tersusun dan patuh Syariah kerana ia akan dipertanggungjawabkan kepada kita di akhirat kelak.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Furqan ayat 67 yang bermaksud : “Dan juga mereka (yang diredai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut; dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.”

Islam telah mengatur aktiviti-aktiviti ekonomi berlandaskan syariat di bawah konsep muamalah termasuklah aspek perancangan harta, pembiayaan patuh syariah, pengurusan simpanan dan lain-lain.

Sesungguhnya, perancangan pengurusan kewangan merupakan salah satu tuntutan agama yang bertujuan untuk mengharmonikan kehidupan kita seterusnya mencapai keredaan dan kerahmatan daripada Allah SWT.


Pandemik COVID-19 telah mengubah struktur kehidupan masyarakat dan landskap kewangan setiap individu. Kesannya ramai dalam kalangan kita yang terjejas pendapatan akibat perniagaan tergendala, hilang pekerjaan, peningkatan kos sara hidup serta pelbagai lagi kesan yang dihadapi.


Situasi ini menuntut kita untuk mengubah cara hidup supaya kita dapat menguruskan kewangan yang lebih stabil dan berdaya tahan.

Mimbar mengingatkan kepada para jemaah dan masyarakat, sekiranya sedang berhadapan dengan masalah kewangan atau yang
berkaitan dengan pembiayaan dan memerlukan khidmat nasihat kewangan, silalah berhubung dengan pihak yang berkaitan sama ada Bank Negara Malaysia (BNM), Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) atau Institusi-institusi lain yang berkaitan.


Dengan cara ini, ianya sedikit sebanyak dapat membantu kita menguruskan kewangan walaupun berhadapan dengan kesan pandemik ini. Tambahan pula, perancangan pengurusan kewangan merupakan salah satu tuntutan agama.

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) sejak ditubuhkan pada tahun 2006 telah memberikan perkhidmatan kaunseling kepada hampir 1.2 juta individu melalui khidmat nasihat kewangan.


Daripada jumlah tersebut, lebih daripada 330,000 orang telah mengambil bahagian dalam program pengurusan kredit iaitu pelan pembayaran balik yang sesuai dengan kemampuan melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan.


Pihak ini akan menawarkan penyelesaian secara percuma bagi membantu individu, perusahaan kecil dan sederhana untuk menguruskan perbelanjaan dan hutang serta menggalakkan amalan pengurusan kewangan yang berhemat.

Salah satu daripada aktiviti utama di dalam pengurusan kewangan Islam ialah menyimpan harta. Sememangnya menjadi kewajipan setiap muslim untuk menyimpan harta mereka menurut kaedah yang patuh syariah melalui kontrak-kontrak yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan kewangan.


Ingatlah bahawa Islam mencegah umatnya memperoleh dan mengumpul harta melalui jalan riba, perjudian dan penipuan sama ada sedikit atau banyak.


Allah SWT telah memberi amaran melalui firman-Nya di dalam surah al-Baqarah ayat 279 : “Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.”

Di sinilah peranan syariat Islam untuk melindungi masyarakat daripada kehancuran yang sering terdapat di dalam pelaburan atau simpanan di dalam perbankan konvesional dan syarikat insurans.


Oleh kerana itu, menjadi tanggungjawab kita untuk segera beralih kepada produk pembiayaan, takaful dan simpanan yang berkonsepkan patuh syariah termasuklah simpanan persaraan kita dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Simpanan Syariah KWSP merupakan pilihan yang ditawarkan bagi membolehkan ahli KWSP memilih untuk akaunnya diuruskan dan dilaburkan mengikut prinsip patuh Syariah dan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus.


Semua aset pelaburan akan melalui proses saringan Syariah yang ketat bagi mengelakkan elemen seperti riba, gharar (ketidakpastian dalam kontrak), perjudian dan perkhidmatan tidak halal. Walau bagaimanapun sejak ia dilancarkan pada tahun 2016, peratusan pencarum beragama Islam yang memilih untuk menukar simpanan konvensional mereka kepada simpanan Syariah KWSP masih rendah.

Justeru, mimbar mengajak sidang Jemaah dan rakyat sekalian, segeralah membuat penukaran akaun simpanan KWSP kepada simpanan Syariah jika masih belum melaksanakannya. Ingatlah bahawa harta yang diperolehi daripada sumber yang halal, disimpan dan dibelanjakan dengan cara patuh syariah akan membawa keberkatan dalam hidup kita dan keluarga.


Sesungguhnya kehidupan kita di dunia ini sangat memerlukan keredaan dan keberkatan daripada Allah SWT.


Marilah kita menjadi warga yang prihatin dengan menghulurkan sumbangan berupa wang ringgit dan barang keperluan harian kepada mereka yang terjejas pendapatan dan menghadapi kesusahan terutamanya dalam tempoh PKP 3.0 ini.

Lihatlah jiran tetangga yang memerlukan bantuan terutama mereka yang sedang dikuarantin kerana tentunya ada kalangan mereka yang turut terjejas sumber pendapatan mereka.


Dalam pada itu, masjid, surau Jumaat dan surau juga mestilah turut sama menghulurkan sumbangan kepada anak-anak kariah yang memerlukan bantuan tanpa mengira latar belakang kaum dan agama.


Mimbar mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada semua warga Wilayah Persekutuan yang prihatin dan suka memberikan pertolongan tanpa mengira agama, kaum dan warna kulit sama ada di dalam negara atau luar negara seperti rakyat Palestin baru-baru ini.

Sesungguhnya Allah SWT pasti akan memberikan ganjaran yang berlipat kali ganda kepada mereka yang ikhlas menghulurkan pertolongan dan sumbangan demi mengharapkan rahmat dan keberkatan-Nya.

Sebagai bukti kehambaan kita kepada Allah SWT, marilah kita berdoa semoga Allah SWT menmberikan kejayaan kepada usaha-usaha melawan pandemik COVID-19. Ingatlah juga bahawa kita mesti berganding bahu, saling berdamai, tolong-menolong, sokong-menyokong, empati dan saling mendoakan antara satu sama lain untuk memastikan negara ini bebas daripada cengkaman pandemik ini.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, renungkan beberapa kesimpulan sebagai pedoman kita bersama:

Pertama: Harta adalah amanah Allah SWT. Uruskanlah harta dengan cara yang menepati Syariah demi meraih keberkatan dan keredaan Allah SWT.

Kedua: Dapatkan nasihat kewangan daripada pihak yang berautoriti seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit bagi menyelesaikan masalah kewangan yang berkaitan dengan pembiayaan dan memerlukan khidmat nasihat kewangan.

Ketiga: Pilihlah produk pembiayaan, takaful dan simpanan yang patuh syariah termasuklah simpanan persaraan kita dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). .

Renungkan firman Allah SWT di dalam surah al-Kahfi ayat 46: Bermaksud : “Harta benda dan anak pinak itu, ialah perhiasan hidup di dunia; dan amal-amal soleh Yang kekal faedahnya itu lebih baik pada sisi Tuhanmu sebagai pahala balasan, dan lebih baik sebagai asas Yang memberi harapan.”
Tags: berkat, harta, khutbah, syariah
Subscribe

Posts from This Journal “syariah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments