mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Kebersamaan Membawa Kebahagiaan

Petikan Khutbah Jumaat 9 Julai 2021M/ 28 Zulkaedah 1442H JAWI

Kebersamaan Membawa Kebahagiaan

Penularan pandemik COVID-19 memberikan cabaran yang sangat sukar bagi kita. Bukan sahaja dari sudut kesihatan jasmani, bahkan ia turut memberi kesan kepada jiwa dan mental akibat daripada hilang pekerjaan dan sumber pendapatan sehingga berlarutan kepada masalah keluarga dan rumah tangga.
jawi_logo.jpg
Tekanan jiwa turut dirasai oleh ramai pesakit COVID-19 yang masih belum sembuh dan para petugas barisan hadapan yang terdedah dengan jangkitan wabak setiap hari dengan kes harian yang belum menunjukkan penurunan.

Di samping itu, kegelisahan juga timbul kepada mereka yang menjaga ibu bapa yang uzur mahupun anak-anak kecil di kala bahaya mungkin berada di sekeliling mereka yang merupakan golongan yang berisiko tinggi untuk dijangkiti.

Ringkasnya, pelbagai situasi yang terpaksa dilalui hari ini telah mengakibatkan emosi masyarakat terganggu serta membawa pelbagai kesan negatif kepada kehidupan masyarakat jika tidak dikawal sebaik mungkin.

Sebagai Muslim, seharusnya kita meletakkan pergantungan hidup kepada Allah SWT.

Firman Allah SWT di dalam Surah Ali Imran, ayat 122 yang bermaksud :“(Ingatlah) ketika dua puak dari kamu (pada hari peperangan Uhud itu) terasa lemah semangat (untuk meneruskan perjuangan) kerana takut, padahal Allah Penolong dan Pelindung mereka; dan (jika sudah demikian) kepada Allah sahajalah hendaknya orang-orang yang beriman itu bertawakal.”

Imam al-Ghazali Rahimahullah menyatakan bahawa tawakal bukan menanti nasib sambil berpangku tangan, tetapi berusaha sekuat tenaga dan setelah itu baru berserah diri kepada Allah SWT. Allah SWT sahajalah yang akan menentukan hasilnya.

Dalam mengharungi suasana begini, komunikasi berkesan amat penting. Pendekatan saling mengambil berat dan memberi perhatian antara satu sama lain boleh membantu seseorang mengharungi PKP secara mental dan emosi.

Mimbar sentiasa mengingatkan semua masyarakat agar mengambil berat keadaan anggota keluarga, saudara-mara dan jiran tetangga di sekeliling kita supaya mereka yang menghadapi kesusahan dapat segera dibantu.

Selain inisiatif daripada pihak kerajaan, tanggungjawab ini juga mesti dipikul oleh semua rakyat yang berkemampuan.

Sebagai masyarakat yang prihatin, buktikanlah kebersamaan dan semangat kejiranan dengan menghulurkan apa jua sumbangan dan bantuan yang termampu. Jika kita turut sama berganding bahu, sedikit sebanyak kita juga dapat mengurangkan tekanan emosi yang mereka alami.
Mimbar pada hari ini juga ingin menyatakan penghargaan dan terima kasih kepada pihak masjid dan surau yang banyak membantu anak-anak kariah yang memerlukan dengan kerjasama rakan strategik dan individu-individu yang berkemampuan.


Walaupun dalam keadaan sukar, masih ramai dalam kalangan kita yang suka menghulurkan sumbangan dan bantuan.
Renungkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam at-Tirmizi, daripada Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda : Bermaksud : “Sesungguhnya Allah menerima amalan sedekah dan mengambilnya dengan tangan kanan-Nya. Lalu Allah mengembangkan pahalanya untuk salah seorang daripada kamu, sebagaimana kamu membiakkan seekor anak kuda, sehingga sedekah yang hanya sebiji boleh berkembang hingga sebesar gunung Uhud.”
Marilah kita perbanyakkan doa kepada Allah SWT agar memberikan kekuatan rohani dan jasmani kepada seluruh masyarakat, para pesakit dan petugas-petugas barisan hadapan. Berilah sokongan moral kepada mereka yang berjuang melawan wabak ini dan patuhilah setiap arahan pihak berkuasa.
Menjunjung kasih Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas perkenan pertambahan bilangan
jemaah bagi solat fardu dan solat Jumaat di Wilayah Persekutuan.


Justeru, mimbar mengingatkan para jemaah sekalian untuk bersama-sama menjaga SOP dengan ketat bagi mengelakkan terjadinya kluster baharu di masjid dan surau.


Mengakhiri khutbah pada pada hari ini, mimbar ingin menegaskan beberapa perkara sebagai kesimpulan :
Pertama : Kita mestilah saling mengambil berat dan memberi perhatian antara satu sama lain dalam kalangan keluarga, sahabat handai dan kejiranan agar semangat kebersamaan dapat dipupuk dan mereka yang mengalami kesusahan dapat dibantu.
Kedua : Sebagai seorang Muslim, kita mestilah sentiasa berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah SWT kerana ia adalah aspek yang sangat penting dalam memelihara kesihatan mental dan emosi lebih-lebih lagi ketika diuji dengan musibah.
Ketiga : Sentiasalah positif, reda dan sedar bahawa situasi pandemik kini merupakan salah satu ujian daripada Allah SWT yang mesti ditempuhi bagi membuktikan keimanan kita kepada-Nya.
Renungkan firman Allah SWT menerusi Surah Al-‘Ankabut, ayat 2 : Bermaksud : “Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?”
Tags: kebahagiaan, kebersamaan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “kebersamaan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 2 comments