mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Manhaj Rabbani Ummah Berkualiti

Petikan Khutbah Jumaat 13 Ogos 2021M/ 4 Muharam 1443H JAWI

Manhaj Rabbani Ummah Berkualiti

Kita telah memasuki tahun baru 1443 hijri dalam suasana yang berbeza daripada kebiasaan akibat pandemik COVID-19.

Biarpun begitu, semangat hijrah mestilah sentiasa dipertingkatkan demi perjuangan meninggikan kalimah Allah SWT dengan sepenuh jiwa dan harta.
jawi_logo.jpg
Firman Allah SWT menerusi Surah At-Taubah, ayat 20: “(Sesungguhnya) orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah (daripada orang-orang yang hanya memberi minum orang-orang Haji dan orang yang memakmurkan masjid sahaja); dan mereka itulah orang-orang yang berjaya.”

Tema sambutan Maal Hijrah pada tahun ini ialah Manhaj Rabbani Ummah Berkualiti yang membawa pengertian yang amat penting kepada umat Islam.

Manhaj Rabbani membawa maksud jalan untuk menjadikan umat ini sentiasa meletakkan Allah SWT sebagai keutamaan dalam segala amalan, perbuatan dan matlamat hidup.

Apabila kita meletakkan Allah SWT sebagai keutamaan dalam cara hidup, sudah semestinya kita dapat menjalani kehidupan yang lebih berkualiti. Al-Quran dan hadis sentiasa dijadikan panduan kehidupan.

Inilah asas pembudayaan ilmu pengetahuan yang menjadi kunci utama bagi meningkatkan iman dan takwa untuk melahirkan ummah yang memiliki minda kelas pertama yang berpengetahuan, berdaya saing, berbudaya kerja cemerlang, berintegriti dan memiliki kekuatan moral.

Minda kelas pertama turut difahami sebagai ciri-ciri modal insan yang mampu memenuhi keperluan pembangunan individu, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.

Ciri-ciri tersebut merangkumi aspek penguasaan ilmu yang tinggi, sikap proaktif, kekayaan moraliti, budaya menyumbang untuk kepentingan bersama dan pembangunan yang bersifat menyeluruh.

Justeru, ummah yang berkualiti mestilah menjauhi sikap kelas minda ketiga seperti malas berfikir dan bekerja, suka berlengah, membuang masa, tiada berhemat, kerja sambil lewa, tidak bersemangat, leka dan sebagainya.

Mengambil hikmah daripada peristiwa hijrah, marilah kita berazam untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Realiti hari ini menyaksikan berlakunya keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan masyarakat.

Media-media sosial tidak hanya menjadi sumber ilmu pengetahuan tetapi juga dipenuhi
dengan gejala keruntuhan akhlak terutama dalam kalangan anak-anak muda.

Justeru, kita semua bertanggungjawab dalam memperbetulkan keadaan ini dengan sama-sama melakukan hijrah bermula daripada diri kita sendiri seterusnya menerapkannya dalam keluarga.

Imam an-Nasaie meriwayatkan hadis, daripada Abi Fatimah Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda: Bermaksud : “Hendaklah kamu berhijrah kerana ia tiada tandingannya.”

Marilah kita perbetulkan niat yang ikhlas semata-mata kerana Allah SWT dan bukan hanya kerana keduniaan.

Jalanilah kehidupan beragama menurut al-Quran dan al-Sunnah sepertimana yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW, para sahabat dan generasi terdahulu.

Sebagai umat Islam yang cintakan kesucian agama ini, marilah kita bersatu padu dan mengelakkan perselisihan yang boleh membawa kepada perpecahan dan permusuhan sesama kita.

Contohilah golongan Muhajirin dan Ansar, biarpun tiada pertalian darah dan keturunan, tetapi hubungan persaudaraan dan perpaduan yang dijalinkan oleh Rasulullah SAW ini telah menjadikan mereka umat yang paling terbaik, cemerlang, terbilang dan berkualiti.

Justeru, marilah kita  menjayakan aspirasi untuk membentuk ummah yang berkualiti dengan mengamalkan ajaran Islam yang sebenar sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, mimbar ingin menegaskan beberapa perkara sebagai kesimpulan :

Pertama : Semangat hijrah mestilah sentiasa dipertingkatkan demi perjuangan meninggikan kalimah Allah SWT di muka bumi dengan sepenuh jiwa dan harta.

Kedua : Jayakan manhaj Rabbani dengan meletakkan Allah SWT sebagai keutamaan dalam cara hidup supaya kita dapat membina ummah yang berkualiti.

Ketiga : Jadilah ummah berkualiti dengan memiliki minda kelas pertama yang berpengetahuan, berdaya saing, berbudaya kerja cemerlang, berintegriti dan memiliki kekuatan moral.

Renungi Firman Allah SWT menerusi surah al-Baqarah, ayat 218 : Bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan orang- orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”
Tags: khutbah, rabbani, ummah
Subscribe

Posts from This Journal “rabbani” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments