mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Rasuah Suapan Yang Terlaknat

Petikan Khutbah Jumaat 20 Ogos 2021M / 11 Muharram 1443H: JAIS

Rasuah Suapan Yang Terlaknat

Sebagai umat Islam kita dianjurkan untuk mencari rezeki yang halal. Islam memberi kebebasan kepada umatnya untuk menjana harta dan kekayaan selagi mana tidak melanggar syariat Allah dan batas-batas kemanusiaan.

Salah satu dari larangan Allah ialah jenayah rasuah. Tahun 2020 menyaksikan kedudukan negara Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah telah jatuh dari tangga 51 ke tangga 57 sekaligus menunjukkan peningkatan rasuah sebanyak 23% peratus, peningkatan ini agak membimbangkan dan sekaligus mengancam kesejahtaraan negara dan keselamatan masyarakat dari pelbagai sudut.jais.jpg

Firman Allah SWT yang dibacakan di awal khutbah tadi dipetik dari Surah al-Baqarah ayat 188 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orangorang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya).”

Rasuah merupakan kezaliman terhadap harta, berupa penerimaan dan pemberian, suapan atau sogokan agar sesuatu kepentingan tercapai.

Suapan tersebut boleh jadi dalam bentuk penerimaan wang yang bukan hak seseorang itu untuk menerimanya, ganjaran atau apa jua yang bernilai.

Kesalahan rasuah termasuk juga penyalahgunaan kuasa boleh berlaku dalam beberapa situasi seperti berikut:-

1. Penerimaan dan pembayaran sebagai dorongan untuk menyegerakan, meluluskan dan menyelesaikan urusan yang berkaitan tugas rasmi.

Contohnya seorang pemohon projek menghadiahkan pakej percutian ke luar negara kepada seorang pegawai kerajaan kerana telah meluluskan tender projek kepada syarikat berkenaan.

2. Seseorang menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan keuntungan dengan memberikan kontrak atau kerja-kerja tender kepada ahli keluarga.

Sedangkan seorang yang berintegriti akan mengisytiharkan maklumat itu dan mengecualikan dirinya dari terlibat dengan sebarang keputusan yang berkaitan tender tersebut.

Mereka yang terlibat dengan rasuah telah memilih untuk menjatuhkan maruah diri, mencalarkan kebahagiaan keluarga, menjejaskan keharmonian masyarakat dan mengancam kesejahteraan negara.

Di sisi Rasulullah SAW pula mereka adalah golongan yang terlaknat. Hadis yang daripada Thauban Radiallahu’ahnu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Rasulullah SAW melaknat pemberi rasuah, penerima rasuah dan perantara yang bersifat penghubung antara kedua-duanya” (Riwayat Ahmad).

Hadis ini menjelaskan kepada kita bahawa setiap orang yang terlibat dengan rasuah iaitu pemberi dan penerima rasuah, pengantara atau proksi bagi kedua-duanya atau sesiapa yang sanggup menjadi keldai tunggangan jenayah rasuah ini, mereka semua dilaknat dan dikutuk.

Seorang yang dilaknat sudah tentu akan jauh dari rahmat dan petunjuk Allah. Lebih hina lagi jika diamati dalam keadaan hidupnya masih bergelumang dengan rasuah yang keji.

Kita dapat melihat kesan buruk jenayah rasuah ini dalam perkara berikut:

Pertama: Rasuah melindungi kejahatan dan menggalakkan berlakunya jenayah secara berleluasa dalam masyarakat.

Kedua: Berlakunya kezaliman dalam tadbir urus kerana menafikan hak mereka yang benar-benar layak.

Ketiga: Kehancuran sistem keadilan dalam sesebuah negara. Rakyat akan hilang kepercayaan terhadap sistem pentadbiran dan pengurusan negara.

Sifat pentingkan diri sendiri, tamak dan ingin hidup mewah dengan cara mudah menjadi pendorong utama kepada seseorang melakukan jenayah rasuah ini.

Iman dan takwa tidak lagi penting baginya, pahala dan dosa tidak dihiraukan kerana dikaburi dengan ganjaran yang banyak di samping kesenangan duniawi.

Faktor tekanan hidup dan kurang sabar, kelemahan dalam pengawalan diri, jahil tentang kesan rasuah terhadap institusi dan negara, kurang ketelusan dan pemantauan dalam pentadbiran sehingga mewujudkan ruang dan peluang untuk melakukan rasuah, semuanya ini turut menyumbang kepada terjadinya gejala rasuah.

Orang yang terlibat dengan rasuah doanya terhijab, amal ibadahnya tidak diterima, sedekahnya tertolak dan di akhirat kelak dia akan bangkit sebagai seorang yang muflis.

Rasuah tidak akan menjadikan seorang itu tenang, kekayaan yang dimiliki akan menjadi bebanan jiwa sepanjang hayat, ketahuilah rezeki terlaknat rezeki yang tiada berkat.

Bayangkan pula anak-anak dan keluarga yang makan dari sumber dan hasil yang haram, pengkhianatan apa yang sedang dilakukan terhadap keluarganya? takutlah jika neraka menjadi tempat kembalinya di akhirat nanti.

Hadis daripada Ka’ab bin ‘Ujrah Radiallahu’anhu bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Ka‟ab bin „Ujrah, tidaklah daging manusia tumbuh dari barang yang haram kecuali neraka lebih utama atasnya.” (Riwayat al-Tirmidzi).

Umat Islam hendaklah mencari dan memastikan rezeki yang diperolehi adalah dari sumber yang halal sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 168: “Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.”

Bersempena munculnya tahun baru Hijrah 1443 ini kita perlu teruskan tekad dan azam membina kehidupan diri, keluarga dan masyarakat yang lebih baik.

Marilah bersama-sama kita hindari sebarang bentuk rasuah dengan membina jati diri, keimanan, integriti dan sifat amanah yang unggul.

Bersama-sama membanteras penjenayah rasuah sama ada pemberi, penerima atau pengantara dengan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah. Semoga negara kita bebas dari rasuah.

Mengakhiri khutbah hari ini marilah sama-sama kita ambil penghayatan seperti berikut:

1. Umat Islam hendaklah takut kepada azab Allah SWT atas amalan rasuah yang terkutuk.

2. Umat Islam perlu bersatu dan bekerjasama demi mengekang gejala rasuah yang keji ini.

3. Umat Islam hendaklah mengutamakan yang halal dan meninggalkan yang haram dengan serta merta walau apa jua keadaan sekalipun.

“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” (al-Baqarah : 195).
Tags: khutbah, rasuah
Subscribe

Posts from This Journal “rasuah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments