mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Bersama Bangunkan Negara, Kita Keluarga Malaysia

Petikan Khutbah Jumaat 10 September 2021M/ 3 Safar 1443H JAWI

Bersama Bangunkan Negara, Kita Keluarga Malaysia

Islam adalah agama yang mengajar erti persaudaraan dan kasih sayang sesama insan.

Hakikatnya manusia saling memerlukan antara satu samalain seumpama sebuah keluarga. Inilah fitrah kejadian manusia yang tidak mampu untuk hidup bersendirian.
jawi_logo.jpg
Biar pun kita datang daripada pelbagai bangsa, agama dan budaya, namun kita dapat bersatu atas dasar kemanusiaan.

Perkara ini jelas menerusi firman Allah SWT, surah an-Nisa’, ayat 1 yang bermaksud: “Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang telah menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat, kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawasi) kamu.”

Jelas menerusi ayat tersebut Allah SWT menarik perhatian manusia supaya kembali mempertaut hubungan silaturrahim dan mengenepikan sebarang permusuhan kerana hakikat asal-usul kejadian semua manusia adalah berpangkalkan Nabi Adam AS dan isterinya Hawa.

Menerusi ajaran Islam, kita bukan sahaja dituntut untuk saling memberi pertolongan antara satu sama lain, malah kita juga perlu menjaga keutuhan dan mengukuhkan persaudaraan sesama insan.

Ingatlah peringatan Rasulullah SAW sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari daripada ‘Aisyah Radhiyallahu ‘anha, Baginda SAW bersabda:  Bermaksud: “Orang yang paling Allah benci adalah orang yang keras kepala lagi suka membantah.”

Membangunkan negara adalah suatu usaha yang berat dan memerlukan kerjasama yang padu daripada semua pihak.

Tambahan pula situasi negara pada masa kini yang masih berhadapan dengan ketidakstabilan ekonomi dan ancaman kesihatan ekoran wabak COVID-19 serta pelbagai lagi ujian yang telah menimpa kehidupan kita.

Jika kita masih lagi berbalah sesama kita dan tidak bersedia untuk berlapang dada serta bersikap toleransi, maka sudah pasti pembangunan masyarakat dan negara akan turut terjejas.

Aspirasi ‘Keluarga Malaysia’ oleh kerajaan adalah suatu yang tepat ketika negara berdepan dengan pelbagai krisis.

Pendekatan ini sejajar dengan tuntutan kebersamaan semua pemimpin dan masyarakat untuk saling bantu membantu tanpa mengira latar belakang, warna kulit, bangsa, agama dan politik.

Ia menuntut muafakat dan semangat solidariti kita bersama untuk saling berganding bahu menangani situasi mencabar yang dihadapi oleh mereka yang sangat terkesan dengan pandemik ini.

Ingatlah firman Allah SWT menerusi surah al-Maidah, ayat 2: Maksudnya: “... Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).”

Ketika kita berhadapan dengan suasana getir untuk menjayakan agenda pemulihan negara, ikatan dan nilai kekeluargaan ini adalah suatu yang amat berharga.

Justeru, khatib menyeru semua pihak untuk mengetepikan perbezaan yang ada dan memperbaharui azam dan tekad untuk menabur khidmat bakti kepada masyarakat serta terus fokus kepada agenda membangunkan negara.

Kesimpulan yang dapat diambil daripada khutbah hari ini ialah:

Pertama: Fitrah kejadian manusia tidak mampu untuk hidup bersendirian. Biar pun kita datang daripada pelbagai bangsa, agama dan budaya, namun kita dapat bersatu atas dasar kemanusiaan.

Kedua: Sebagai warganegara kita bertanggungjawab untuk turut sama dalam usaha membangunkan negara dengan memelihara keharmonian dan mengelakkan perbalahan.

Ketiga: Marilah kita bermuafakat dan menyatakan solidariti untuk saling berganding bahu menjayakan aspirasi ‘Keluarga Malaysia’ supaya agenda pemulihan negara dapat dicapai.

Marilah kita hayati firman Allah SWT dalam surah an-Nisa’, ayat 175: Bermaksud : “Oleh itu, orang-orang yang beriman kepada Allah dan berpegang teguh kepada (ajaran al-Quran) ini, maka Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat-Nya (yang khas iaitu Syurga) dan limpah kurnia-Nya (yang tidak terkira), dan Allah akan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus (jalan agama Islam), yang membawa kepada-Nya.”
Tags: keluarga, khutbah, negara
Subscribe

Posts from This Journal “keluarga” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment