mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Sepuluh Wasiat Allah Dalam Al-Quran

Petikan Khutbah Jumaat 17 Sept 2021M / 10 Safar 1443H: JAIS

Sepuluh Wasiat Allah Dalam Al-Quran

Firman Allah SWT dalam Surah al-An’am ayat 151-153 mengandungi sepuluh wasiat Allah yang wajib kita patuhi dan menjadi kandungan utama khutbah pada kali ini.

Wasiat pertama : ِ “Katakanlah: Marilah, supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu, iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatu pun...”
jais.jpg
Jangan mensyirik atau menyekutukan Allah. Syirik atau menyekutukan Allah dengan sesuatu adalah perkara yang paling berbahaya, sekaligus mencakupi segala kejahatan, bahkan kejahatan yang teratas yang tidak diampunkan Allah.

Firman Allah SWT dalam surah al-Nisa’ ayat 116 yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa orang yang mempersekutukan-Nya dengan sesuatu (apa jua) dan akan mengampunkan yang lain daripada kesalahan (syirik) itu bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut peraturan hukum-hukum-Nya); dan sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu (apa jua), maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang amat jauh.”

Syirik ada dua: iaitu syirik nyata dan syirik tersembunyi. Syirik nyata ialah apa juga bentuk ibadah dan sembahan selain Allah dan syirik tersembunyi ialah riak iaitu beramal untuk menunjuk-nunjuk kepada manusia.

Wasiat kedua: “...dan hendaklah (kamu) membuat baik kepada ibu bapa...”

Dalam surah yang lain melalui surah Al-Isra ayat 24 Allah SWT berfirman: “Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”

Terlalu banyak celaan orang yang derhaka kepada ibubapa, antaranya tidak masuk syurga orang yang derhaka kepada ibubapanya.

Wasiat ketiga: “Dan janganlah kamu membunuh anak kamu kerana takutkan kelaparan. Kami yang memberi rezeki kepada mu dan anakmu..”

Allah SWT melarang mengubur hidup-hidup anak perempuan dan membunuh anak lelaki kerana takut miskin atau melarat, Allah memberi rezeki kepada ibubapa dan anak yang bakal lahir.

Dari itu jangan takut miskin yang hanya sangkaan, dan jangan pula takut melarat pada masa hadapan. Tanggungjawab kita berusaha dan mendidik dengan baik anakanak kita agar mematuhi ajaran agama yang benar serta berakhlak mulia.

Wasiat keempat: “..dan janganlah kamu hampiri kejahatan-kejahatan (zina) yang terang daripadanya dan yang tersembunyi..” Iaitu setiap perbuatan dosa besar, kejahatan dan keburukannya, sama ada perkataan atau perbuatan.

Begitu juga kemungkaran yang dilakukan dengan sembunyi-sembunyi dan tertutup. Pada masa jahiliyyah, mereka melihat zina secara sembunyi tidak salah, yang terang-terangan baru dianggap buruk. Samalah seperti perbuatan zina sekarang, ia dianggap salah kalau tiada keredaan kedua belah pihak.

Wasiat yang kelima: “..dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan Allah (membunuhnya) melainkan dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh Syarak)..”

Allah melarang membunuh manusia tanpa alasan yang benar. Samalah seperti apa yang berlaku sekarang ini, pembunuhan bayi tanpa ada perasaan kasihan dan lain-lain pembunuhan yang dilakukan dengan kejam.

Wasiat keenam: “Dan janganlah kamu hampiri harta anak yatim melainkan dengan cara yang baik (untuk mengawal dan mengembangkannya), sehingga dia baligh (dewasa, serta layak mengurus hartanya dengan sendiri)..”

Wasiat keenam ini ialah perintah menjaga harta anak yatim dengan baik. Berdosa besar sekiranya harta anak yatim itu tidak diurus dengan betul dan mengambilnya tanpa alasan yang benar.

Wasiat ketujuh: “…dan sempurnakanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil. Kami tidak memberatkan seseorang dengan kewajipan melainkan sekadar kesanggupannya…”

Wasiat dan perintah ini berkaitan menepati timbangan dan ukuran dengan adil. Allah mencela orang yang menipu dalam timbangan dan ukuran. Iaitu orang yang bila menimbang untuk orang ia kurangi, dan apabila menerima timbangan dan ukuran, mereka minta penuhi.

Amaran Allah melalui firman-Nya dalah surah Al-Mutaffifin ayat 1-3 yang bermaksud: “kecelakaan besar bagi orang-orang yang menipu (dalam timbangan dan sukatan) iaitu mereka yang jika mereka menerima timbangan dari orang lain, mereka minta dipenuhi. Dan sebaliknya apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain, mereka kurangi.”

Wasiat kelapan: “..dan apabila kamu mengatakan sesuatu (semasa membuat apa-apa keterangan) maka hendaklah kamu berlaku adil, sekalipun orang itu ada hubungan kerabat (dengan kamu)..”

Sebagai contoh adil dalam memberikan kesaksian, komen, like, share dan subscribe sesuatu mestilah dengan neraca keadilan.

Berdosa besar atas orang yang berbuat zalim kepada sesama manusia walaupun melibatkan kaum kerabat sendiri sebagaimana hadis daripada Abdullah bin Umar Radiallahu’anhuma bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang mengambil tanah (meskipun) sedikit tanpa haknya maka dia akan ditenggelamkan dengan tanahnya pada hari kiamat sampai ke dasar tujuh lapis bumi.” (Riwayat al- Bukhari).

Wasiat kesembilan: “..dan perjanjian (perintah-perintah) Allah hendaklah kamu sempurnakan..”

Umat Islam wajib menepati janji yang berkaitan dengan syariat Allah, setiap apa yang dihalalkan, diharamkan, diwajibkan dan apa yang ditentukan hukumnya dalam Al-Quran.

Wasiat kesepuluh ialah mengikuti Al-Quran. “Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutinya.”

Mengakhiri khutbah hari ini, marilah kita sama-sama mengambil pengajaran dan penghayatan untuk dijadikan pedoman dalam hidup ini seperti berikut:

1. Umat Islam hendaklah mematuhi segala yang diperintahkan dan meninggalkan segala yang dilarang.

2. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa setiap kebaikan akan dibalas dengan syurga dan setiap kejahatan pula akan dibalas neraka.

3. Umat Islam hendaklah kekal istiqamah dengam agama Islam dan tidak terpengaruh dengan ajaran sesat dan syirik.

“Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku (Agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.” (Surah al-An’am: 153).
Tags: khutbah, wasiat
Subscribe

Posts from This Journal “wasiat” Tag

 • Pengajaran wasiat Muhammad al-Fateh

  KISAH Panglima Muhammad al-Fateh (Sultan Mehmed II) sentiasa segar walaupun sentiasa dibincang dan diperkatakan. Mengulang-ulang kisah hidupnya…

 • Usah abai wasiat Ramadan lipat ganda amal

  Betapa sukar melepaskan anak meneruskan perjuangan belajar ke luar negara, begitulah halnya dengan sukarnya meninggalkan Ramadan tahun ini. Namun,…

 • Pensyariatan wasiat dalam Islam

  WASIAT dari segi bahasa berasal daripada perkataan wassa yang bererti memerintahkan, menasihatkan, menjanjikan atau pemberian harta selepas mati.…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments