mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Kesedaran Jenayah Komersial Kesejahteraan Komuniti

Petikan Khutbah Jumaat 19 November 2021M/ 14 Rabiulakhir 1443H jAWI

Kesedaran Jenayah Komersial Kesejahteraan Komuniti

Islam melarang umatnya melakukan apa sahaja bentuk penipuan, penindasan dan pengkhianatan sesama manusia termasuklah dalam aspek memperoleh rezeki dan pendapatan. Sememangnya perbuatan tersebut adalah zalim dan merampas hak orang lain.
jawi_logo.jpg
Firman Allah SWT di dalam surah Al-Nisa ayat 29 dan 30 yang bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu, dan janganlah kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu. Dan sesiapa berbuat demikian dengan menceroboh dan aniaya, maka kami akan masukkan dia ke dalam api neraka, dan balasan yang sedemikian itu adalah mudah bagi Allah, (tidak ada sesiapapun yang dapat menghalangnya).”

Berdasarkan ayat ini, Allah SWT melarang kita daripada memakan harta sesama manusia dengan cara yang batil iaitu seperti riba, judi, menipu, memperdaya dan seumpamanya.


Oleh itu, semua perbuatan ini hendaklah ditinggalkan dan dijauhi sebagaimana yang telah diperintahkan Allah SWT. Rasulullah SAW juga telah memberi amaran dalam perkara ini sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda : Bermaksud : “Siapa yang mengangkat senjata ke atas kami bukanlah daripada golongan kami dan siapa yang menipu kami bukanlah daripada golongan kami.”


Kebergantungan kita kepada teknologi dan internet semakin meningkat semenjak pandemik COVID-19. Perkara ini dapat dilihat menerusi peningkatan rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan e-dagang, memilih dasar bekerja dari rumah (BDR), pembelajaran atas talian di samping pendigitalan perkhidmatan dalam sektor ekonomi dan kerajaan.

Kerancakan ini telah banyak membawa kemudahan dalam komunikasi yang lebih efisien. Namun di sebalik semua ini, ia turut mendedahkan masyarakat kepada pelbagai ancaman dan serangan siber yang semakin membimbangkan.

Merujuk kepada statistik yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, sebanyak hampir 49,000 kertas siasatan telah dibuka melibatkan penipuan siber yang dicatatkan berlaku di Malaysia pada Januari 2019 hingga September 2021. Ia sekaligus mencatatkan kerugian hampir RM1.5 bilion.


Daripada jumlah ini, sebanyak 17,000 kes melibatkan penipuan pembelian atas talian, 15,000 kes pinjaman tidak wujud, 7,000 kes pelaburan tidak wujud, 6,000 kes Macau Scam dan 4,000 kes Love Scam atau Parcel Scam.


Jenayah ini berlaku di pelbagai aplikasi seperti Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram serta aplikasi permainan dalam talian. Hakikatnya trend jenayah komersial khususnya dalam talian menunjukkan peningkatan kes sejak kebelakangan ini. Kes penipuan ini terjadi dalam kalangan masyarakat tanpa mengira peringkat umur, status dan kedudukan termasuklah golongan profesional juga turut menjadi mangsa.


Justeru, perkara ini perlu dipandang serius oleh semua pihak kerana ia telah memberi impak negatif kepada orang ramai terutama
mangsa dan keluarga yang terlibat.

Jenayah penipuan siber ini adalah jelas salah satu perbuatan mengambil harta orang lain secara haram. Mangsa yang terpedaya telah
mengalami kerugian sehingga mencecah ratusan ribu ringgit. Kesannya, terdapat mangsa yang telah mengalami kesan sampingan seperti masalah  mental dan sosial.


Kerajaan sentiasa memandang serius isu yang melibatkan jenayah komersial kerana ia boleh menggugat kententeraman awam. Pihak
berkuasa sentiasa memantau setiap aktiviti di media sosial sebagai langkah proaktif dalam membendung isu yang melibatkan penyalahgunaan media sosial.


Walaubagaimanapun tanggungjawab ini bukan sahaja terletak pada pihak berkuasa semata-mata tetapi juga pengguna media sosial yang mesti turut sama memainkan peranan.


Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui Jabatan Siasatan Jenayah Komersial telah menganjurkan Kempen Pencegahan Jenayah Komersial (Jenayah Dalam Talian) 2021 dalam usaha untuk menangani serta mendidik masyarakat mengenai tanggungjawab bersama dalam memerangi jenayah siber ini.


Orang ramai digesa untuk sentiasa berwaspada dan berhati-hati sewaktu berurusan dalam talian seperti menerima pautan laman sesawang melalui e-mail daripada pihak yang mencurigakan.

Jangan dedahkan maklumat peribadi akaun bank atau kad kredit kepada pihak yang tidak dikenali.


Ketika menggunakan perkidmatan internet tanpa wayar di mana-mana premis, elakkan mengakses perbankan internet atau melakukan transaksi pemindahan wang dalam talian.


Di samping itu, berhati-hatilah dengan sebarang tawaran lumayan berupa wang ringgit yang memerlukan ita membayar wang pendahuluan. Kita juga perlu berwaspada dengan sebarang tawaran barangan yang menarik dan murah ketika melakukan
pembelian atas talian.

Mimbar ingin mengingatkan, sekiranya kita mengesyaki sesuatu penipuan, lakukan semakan dengan pihak berkuasa melalui saluran rasmi seperti Jabatan Siasatan Jenayah Komersial PDRM, Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti dan lain-lain.Ambil langkah tepat dengan melaporkan sebarang aktiviti di dunia siber yang mencurigakan kepada pihak berkuasa.
Jangan hanya berdiam diri sehingga menyebabkan lebih ramai dalam kalangan kita yang menjadi mengsa kes penipuan ini. Semoga dengan cara ini dapat mengelakkan kita dan masyarakat daripada menjadi mangsa kepada jenayah komersial ini.


Mengakhiri khutbah, hayati beberapa kesimpulan sebagai renungan kita bersama :

Pertama: Islam melarang umatnya melakukan apa sahaja bentuk penipuan, penindasan dan pengkhianatan. Jenayah penipuan siber adalah jelas salah satu perbuatan mengambil harta orang lain secara haram yang menyanggahi syariat.

Kedua: Sebagai masyarakat yang bijak, ikuti nasihat dan saranan pihak berkuasa supaya kita dapat berwaspada dan berhati-hati


ketika menggunakan sebarang aplikasi media sosial, e-mail, perkhidmatan atas talian dan perkhidmatan internet tanpa wayar di mana-mana premis.

Ketiga: Laksanakan tanggungjawab sebagai masyarakat dengan memainkan peranan membantu pihak berkuasa dalam membanteras
kegiatan jenayah komersial atau penipuan siber.


Marilah kita renungkan firman Allah SWT di dalam surah Faatir, ayat 5: “Wahai umat manusia, sesungguhnya janji Allah (membalas amal kamu) adalah benar, maka janganlah kamu diperdayakan oleh kemewahan hidup di dunia dan janganlah syaitan yang menjadi
sebesar-besar penipu itu berpeluang menyebabkan kamu terpedaya dengan (kemurahan) Allah (lalu kamu lalai dan menderhaka).”
Tags: jenayah, kesedaran, kesejahteraan, komersial, komuniti. khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “komersial” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments