mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sifat dusta, janji palsu porak-perandakan umat

Mengotakan janji adalah suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan bagi memadamkan tanda munafik pada diri seseorang. Sudah sedia maklum bahawa memungkiri janji adalah satu ciri-ciri nifaq (munafik).

Oleh sebab itulah Baginda SAW mengajar umat-Nya berdoa: “Ya Allah, aku berlindung dengan Mu daripada persengketaan, sifat munafik dan akhlak yang buruk.” (Riwayat Abu Daud dan Nasai’) Inilah penyakit bahaya yang menular dalam kalangan masyarakat di mana ia telah menjadi sebahagian daripada akhlak kaum munafiqin.

Tiga asas sifat munafik

Sabda Baginda SAW: “Pemilik tiga sifat ini adalah munafik walaupun dia melakukan solat dan berpuasa. Apabila bercakap dia berdusta, mengkhianati janji dan pecah amanah.” (Riwayat Muslim)

Baginda SAW menegaskan terdapat tiga asas munafik antaranya ialah menipu, khianat dan mungkir janji. Ada riwayat lain menambah, pergaduhan melampau juga termasuk ciri munafik. Begitu juga perjanjian dalam bentuk tulisan, lisan, pengiktirafan dan pengakuan dikategorikan sebagai janji.

Hari ini kita melihat ramai yang pernah membuat pengakuan dan pengiktirafan tetapi malangnya apabila tiba masa diperlukan maka dia menafikan segala-galanya jika pengakuan tadi dilihat akan merugikan pihaknya.

Dihitung di akhirat

Manusia akan dihitungkan semua kata-katanya di akhirat kelak. Oleh itu, Islam menganjurkan penganutnya supaya berhati-hati terhadap sebarang bentuk perjanjian yang disebutkan tadi kerana menjadi tanggungjawab baginya untuk mengotakan segala janjinya.

Islam mengingatkan kita supaya mengotakan segala janji supaya terselamat daripada kemurkaan Allah SWT. Ia diumpamakan seperti mereka yang berkata tanpa melaksanakan apa diucapkan.

Firman Allah SWT: “Wahai orang yang beriman, mengapa kamu menyatakan sesuatu yang kamu tidak kerjakan. Sangatlah dibenci oleh Allah SWT lantaran sikapmu itu.” (Surah Saf, ayat 2-3)

Sahabat Baginda SAW amat berhati-hati dengan kata-kata yang diucapkan sehingga semua perkara diucapkan adalah dianggap janji perlu ditunaikan.

Ketika tiba ajal seorang sahabat bernama Abdullah Bin Umar, beliau berkata: “Tolong uruskan urusan seorang lelaki Quraisy itu. Sesungguhnya aku telah berkata sesuatu padanya seolah-olah aku berjanji dengannya dengan anak perempuanku. Maka hari ini, aku menjadi saksi terhadap perkahwinan mereka berdua kerana aku tidak sanggup bertemu Allah SWT dengan membawa sepertiga daripada sifat munafik.”

Janji palsu

Allah SWT juga menyifatkan pendusta umpama syaitan yang pernah menaburkan janji manis dan pelbagai kesenangan dunia dalam bisikkan mereka kepada umat manusia padahal semuanya palsu belaka.

Firman Allah SWT: “Apabila tiba waktunya, syaitan berkata: Sesungguhnya semua janji Allah adalah benar. Aku juga pernah berjanji padamu tetapi kamu telah tertipu sedangkan aku tiada kekuatan apa-apa yang boleh membantu kamu dan kamu juga tidak dapat membantu pada hari ini (selepas semua amalan dihisab), tetapi kamu tetap mematuhi seruanku. Oleh itu janganlah aku dipersalahkan, bahkan salahkanlah dirimu sendiri.” (Surah Ibrahim, ayat 22)

Seterusnya, mendustakan Allah SWT dengan dakwaan halal dan haram atau mewajibkan sesuatu pada perkara yang belum ditentukan kesahihannya melalui al-Quran dan sunnah Baginda SAW.

Seharusnya dinyatakan perbezaan ulama pada sesuatu perkara hukum yang masih samar dan merumuskan pendapat terkuat dalam kalangan ulama. Inilah cara terbaik kerana pada hari kiamat, Allah SWT akan mempersoalkan, “dari mana kamu datangkan hukum ini?”

Propaganda teknologi maya

Kini juga kita berdepan pencipta propaganda dan khabar angin yang disebarkan menggunakan teknologi maya yang tiada sempadan. Penyalahgunaan teknologi itu berpotensi untuk menaikkan dan menjatuhkan seseorang.

Justeru, marilah bersama kita bina masyarakat yang benar daripada segala pembohongan dan mengecapi keuntungan dijanjikan Allah SWT di dunia dan akhirat. Jauhilah sifat dusta yang diwarisi daripada syaitan dan kaum munafik untuk memporak- porandakan umat.

Zamanuddin Jusoh Penulis Eksekutif Agama The New Straits Times Press (NSTP) Sumber: Berita Harian Online Agama Sabtu , 01 September 2012, 14 Syawal 1433 H
Tags: dusta, janji, munafik
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments