mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Amanah Tabung Haji

IBADAT haji merupakan ibadat yang perlu dilaksanakan bagi setiap Muslim yang mencukupi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Kuasa.

Hampir 3.5 juta umat Islam seluruh dunia berkumpul setiap tahun untuk melaksanakan ibadat ini. Mereka datang daripada pelbagai pelosok dunia, bangsa dan budaya berhimpun pada satu waktu di Mekah al-Mukarramah.

Kepelbagaian budaya dan adat resam inilah menuntut keimanan yang tinggi, kesabaran yang jitu dan sifat pengorbanan serta saling hormat-menghormati antara satu sama lain lahir daripada ketakwaan seseorang Muslim itu.

Justeru, bakal-bakal haji perlulah membuat persediaan, sama ada dari segi ilmu, rohani, jasmani dan spiritual. Bakal haji perlulah melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu ibadat haji dan umrah melalui kursus dan bahan penerbitan Tabung Haji, memahami proses-proses urusan haji di Tanah Suci dan menyediakan keperluan sama ada dari segi pakaian, peralatan dan memperoleh maklumat berhubung keadaan di Mekah dan Madinah agar dapat melakukan ibadat haji dalam keadaan tenang dan mengharapkan keredaan Allah SWT.

Apabila bakal-bakal haji menjejakkan kaki di sana, mereka perlulah mengikut arahan yang diberikan oleh petugas-petugas haji bagi memudahkan pergerakan mereka. Bergeraklah dalam satu kumpulan serta sentiasa memakai gelang dan lencana pengenalan haji sebagai pengenalan diri jika ada berlaku kesulitan seperti tersasar, sakit dan lain-lain.

Bagi meningkatkan lagi perkhidmatan kepada jemaah haji dari segi pengetahuan haji, Tabung Haji telah menyediakan e-book Tabung Haji iaitu salah satu medium tambahan bimbingan ibadat haji yang boleh diperoleh menggunakan tablet atau telefon mudah alih.

Sebanyak empat buah buku versi e-book telahpun dimuatnaik iaitu Buku Panduan Ibadat Haji, Umrah dan Ziarah; Buku Soal Jawab Ibadat Haji dan Umrah; Buku Himpunan Doa-Doa Terpilih di Tanah Suci serta Risalah Wanita (Panduan Untuk Bakal-bakal Haji).

Bagi pengguna Apple mereka boleh mendapatkan e-book Tabung Haji di Appstore dan bagi pengguna android boleh memperolehnya di Google play (Playstore) dengan menaip (search) e-book Tabung Haji dengan harga USD1.99.

Selain itu, TH telah menyediakan satu Talian Ibadat di Tanah Suci atau ringkasnya TAIB dengan talian 02-5706161. Talian ini memberi kemudahan kepada bakal-bakal haji untuk membuat pertanyaan mengenai hukum-hakam ibadat haji dan umrah melalui talian telefon.

Selain itu, TH turut menyediakan Pusat Bantuan Tanah Suci. Bakal haji boleh memohon bantuan jika menghadapi kesulitan dengan menelefon Pusat Bantuan Tanah Suci di talian 02-5704433.

Sepanjang berada di Tanah Suci, jemaah haji hendaklah sentiasa menjaga akhlak dan nama baik negara kerana jemaah dari Malaysia sangat dipandang tinggi oleh kerajaan Arab Saudi sebagai jemaah haji contoh. Mereka hendaklah sentiasa mengikut peraturan dan nasihat daripada Tabung Haji serta mengelak daripada terlibat dengan sebarang aktiviti yang boleh menjejaskan nama baik negara seperti demonstrasi dan melanggar peraturan kerajaan Arab Saudi.

Semasa operasi di Arafah, Muzdalifah dan Mina, jemaah haji hendaklah sentiasa bersabar, bertolak ansur dan tolong-menolong sesama jemaah haji. Ilmu kendiri dan pengurusan diri amatlah berguna semasa di Masya'ir. Ini kerana pergerakan hampir 3.5 juta manusia pada masa yang sama dan menuju ke destinasi yang sama tentunya akan menyebabkan berlaku kesesakan di jalan raya dan masalah-masalah lain. Jemaah perlu berdoa agar perjalanan hajinya dapat dilakukan dengan sempurna dan dipermudahkan.

Di samping itu, kemudahan yang terhad di Mina memerlukan kesabaran dan pengurusan kendiri yang baik. Selain itu, semasa aktiviti melontar, jemaah haji hendaklah keluar melontar mengikut jadual yang dikeluarkan oleh Kementerian Haji. Bergeraklah dalam kumpulan dan mengikut panduan daripada pengurus-pengurus maktab agar ia dapat berjalan dengan baik.

Jika bakal haji ada keraguan tentang ibadat haji dan umrah pula, rujuklah pada Pembimbing Ibadat Haji Tanah Suci (PIHTAS) supaya segala ibadat haji dapat dilaksanakan dengan betul dan sempurna sebelum kembali ke tanah air.

Bagi mereka yang ingin menghantar barang mereka ke tanah air selain bersama dengannya dalam kapal terbang, jemaah haji boleh menggunakan kemudahan khidmat bagasi yang disediakan oleh syarikat yang dilantik oleh Tabung Haji.

Akhir kata, bakal haji perlulah bersiap sedia dengan maklumat perjalanan, barang-barang keperluan dan buku-buku panduan sebagai persediaan menghadapi perjalanan haji ini. Ingatlah perjalanan ini adalah perjalanan ibadat bukan perjalanan lawatan pelancongan. Satu perjalanan menuju Ilahi.

Pada kesempatan ini, saya mengucapkan selamat menunaikan haji. Semasa kembalinya tuan-tuan dan puan-puan nanti ke tanah air seolah-olah kembalinya itu seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya, suci bersih dan mendapat haji yang mabrur, insya-Allah.DATUK Syed Saleh Syed Abdul Rahman ialah Pengurus Besar Kanan (Haji) Sumber: Utusan Malaysia Online Bicara Agama 21 September 2012 / 5 Zulkaedah 1433
Tags: haji, tabung haji, thts
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments