mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hikmah haji hilang tanpa ikhlas

Jemaah perlu sabar hadapi kesulitan, ketidakselesaan di Tanah Suci

Perhimpunan raksasa umat Islam sedunia di Makkah untuk melaksanakan ibadah haji adalah pemandangan paling indah. Kita yang belum berpeluang menjadi tetamu Allah pasti berdoa supaya dapat menyertai perhimpunan bermakna itu.


Peredaran zaman memperlihatkan perubahan ketara pembangunan kota suci Makkah, begitu juga dari sudut kemudahan yang membolehkan umat Islam dari seluruh dunia menunaikan rukun Islam kelima.

Hikmah dan tujuan ibadat haji ini tidak akan dapat dirasakan jemaah yang menunaikan haji tanpa niat ikhlas semata-mata kerana Allah. Kewajipan haji yang difardukan bukan untuk mendapat status sebagai haji dan bukan untuk bermegah-megah.


Namun, masih ada yang belum diberi rezeki menjejakkan kaki di Baitullah tetapi tidak kurang yang memiliki kemampuan, malangnya belum terbuka hati untuk bersama saudara seagama menyambut lambaian Kaabah.

Allah SWT berfirman: “Dan Allah mewajibkan manusia melaksanakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah, iaitu kepada setiap orang yang mampu dan berdaya sampai ke sana. Dan sesiapa yang kufur (ingkar kewajipan haji itu) maka sesungguhnya Allah Maha Kaya daripada sekalian makhluk.” (Surah ali-Imran, ayat 97)

Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang mempunyai bekalan dan kenderaan yang boleh menyampaikannya ke Baitullah, tetapi dia tidak menunaikan haji (hingga mati tanpa ada keuzuran) maka tiada halangan baginya mati sebagai Yahudi atau Nasrani (dari segi seksaannya) kerana Allah telah berfirman dalam kitabnya yang bermaksud: “Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa sampai ke sana.” (Riwayat Tirmizi dan al-Baihaqi) Berdasarkan inti pati hadis dan firman Allah, adalah menjadi kesalahan dan dosa jika ada dalam kalangan umat Islam yang telah memenuhi segala syarat ditetapkan tetapi dengan sengaja enggan menunaikan ibadat haji seperti yang dituntut agama.

Menyegerakan ibadah haji

Ketiga-tiga imam mazhab Hambali, Maliki dan Hanafi sepakat mengatakan wajib menyegerakan pelaksanaan ibadat haji bagi mereka yang mampu, jangan bertangguh kerana dikhuatiri tidak sempat menunaikan ibadat itu. Imam Syafie pula berpendapat, menunaikan haji tidak semestinya dengan keadaan yang segera.

Ibadat haji menyimpan hikmah tersendiri yang mengajak umat Islam supaya melihat fardu haji dari kaca mata lebih luas. Kesatuan hamba Allah dengan berpakaian ihram putih melambangkan kesamarataan manusia di sisi Allah.

Faktor membezakan mereka ialah ketakwaan kepada Allah bermula dengan niat mereka untuk menunaikan fardu haji yang diterjemahkan melalui amal ibadat serta kebajikan sepanjang berada di Tanah Suci.

Saksi perjuangan rasul

Kehadiran umat Islam di dua Tanah Haram juga memberi peluang untuk menyaksikan sendiri kesan perjuangan rasul terutama Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Rasulullah SAW menegakkan syariat Allah.

Ibadat tawaf dan sai dilakukan dalam suasana khusyuk memberikan kegembiraan terhadap keagungan dan kebesaran Allah. Bacaan dilafazkan menyucikan jiwa dan memberikan tafsiran bahawa muslimin hidup berdikari, selalu cergas dalam menempuh perjuangan hidup.

Wukuf di Arafah, satu rukun haji disifatkan oleh setengah ulama sebagai lambang perhimpunan manusia di akhirat kelak untuk menunggu pengadilan Allah atas segala perbuatan dilakukan di dunia.

Lahir rasa keinsafan

Ibadat haji dapat melahirkan rasa keinsafan umat Islam bahawa mereka pasti akan kembali menemui Allah suatu hari kelak dengan tidak membawa bersama harta, pangkat, anak, kecuali iman, Islam, amal kebajikan dan takwa.

Jemaah patut mempersiapkan diri untuk menghadapi sebarang kesulitan dan ketidakselesaan semasa berada di Tanah Suci dengan penuh sabar, tabah dan rasa syukur. Sebagai manusia kita hanya mampu berusaha, pelaksanaan adalah mengikut ketentuan Allah.

Hikmah dan tujuan ibadat haji ini tidak akan dapat dirasakan jemaah yang menunaikan haji tanpa niat ikhlas semata-mata kerana Allah. Kewajipan haji yang difardukan bukan untuk mendapat status sebagai haji dan bukan untuk bermegah-megah.


Wan Marzuki Wan Ramli Sumber: Berita Harian Online Agama Sabtu , 22 September 2012, 6 Zulkaedah 1433 H
Tags: haji
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments