mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Assabiah Islamiah

ASSABIAH secara harfiah bererti fanatisme kesukuan atau golongan. Fanatisme ini melahirkan sikap pembelaan bermati-matian segala hal yang dianggap sebagai milik sukunya sendiri, terutama bersangkutan dengan nilai, tradisi, harta benda dan kekuasaan.

Apabila merasakan adanya ancaman daripada suku lain, maka anggota suatu suku itu tidak akan 'segan-segan' memerangi dan membinasakan suku atau golongan lain.

Sebelum kedatangan Islam, bangsa Arab sering kali mengalami peperangan pertumpahan darah antara suku kerana didorong oleh assabiah atau rasa fanatisme kesukuan yang sangat kuat (assabiah jahiliah). Suku yang kuat mengalahkan suku yang lemah dan akan tampil sebagai di antara suku-suku lain yang ditaklukkannya.

Nabi Muhammad SAW melarang assabiah dalam erti sempit ini, namun menganjurkan assabiah yang yang berasaskan Islam (assabiah Islamiah), iaitu semangat nasional yang berjiwa Islam.

Assabiah merupakan istilah kunci teori Ibnu Khaldun, pemikir Islam dari Tunisia. Dalam bab ketiga bukunya, Muqaddimah, ia membahas masalah assabiah dan kaitannya dengan perkembangan masyarakat dan negara.

Menurut Ibnu Khaldun, tujuan assabiah ialah kekuasaan negara demi kebaikan rakyat. Kerana itu, assabiah tidak cukup hanya dilandasi kekuasaan fizikal yang mungkin saja cenderung kepada kejahatan tetapi juga harus dilandasi moral, iaitu agama dan akhlak.

Dari sudut pandang ini, kelihatan bahawa Ibnu Khaldun memandang positif sikap assabiah.

Istilah assabiah dalam Islam memiliki konotasi yang tidak baik, kerana mengandungi unsur ekstremisme atau sikap patriotik yang berlebihan terhadap kelompok suku atau golongannya, yang merupakan salah satu ciri kehidupan jahiliah (assabiah jahiliah).

Rasulullah SAW sendiri pernah merasa prihatin atas adanya bibit-bibit permusuhan antara suku di kalangan orang Arab. Nabi menentang sikap fanatisme kesukuan (assabiah jahiliah) ini dengan persatuan secara menyeluruh (jemaah; assabiah Islamiah).

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim (202 Hijrah /817 Masihi - 261 Hijrah /875 Masihi), Rasulullah SAW menegaskan bahawa barang siapa meninggalkan jemaah, lalu mati membela assabiah, maka ia mati secara jahiliah.

Assabiah kesukuan atau golongan diperlukan untuk mendorong seseorang sampai ke puncak kekuasaan. Oleh kerana itu, menurut Ibnu Khaldun, assabiah sangat penting pada awal berdirinya sebuah negara. Bagaimanapun, apabila kekuasaan negara yang diperjuangkan itu telah tercapai, maka assabiah kesukuan harus segera diganti dengan kebangsaan atau nasionalisme.

Dalam Islam, semua manusia, suku dan bangsa memiliki darjat yang sama di hadapan Allah SWT yang membezakan mereka adalah kadar ketakwaan kepada Allah SWT (rujuk az-Zukruf: 13)



Utusan Malaysia Online Bicara Agama 02/10/2012
Tags: assabiah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments