mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Konsisten menjaga kualiti ibadah

FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Katakanlah kepada hamba-hamba-Ku yang beriman: Hendaklah mereka mendirikan solat, menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka secara sembunyi ataupun terang-terangan sebelum datangnya hari (Kiamat) yang pada hari itu tidak ada jual beli dan persahabatan. (Ibrahim: 31)

Sebenarnya hidup ini adalah penantian. Penantian giliran bila kita akan kembali ke hadrat Ilahi Rabbi. Penantian panjang menuju hari akhirat memerlukan bekalan dengan sungguh-sungguh, tidak sekadar satu permainan.

Yang demikian, sesiapa yang menjadikan hidup ini sebagai perkara yang main-main, tanpa bekalan maka Allah pun akan melupakannya di hari yang sangat berat tanggungannya bagi seluruh makhluk.

Firman Allah yang bermaksud: Iaitu orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai hiburan dan permainan dan kehidupan dunia telah menipu mereka. Maka pada hari (Kiamat), Kami melupakan mereka sebagaimana mereka melupakan pertemuan mereka dengan hari ini, dan (sebagaimana) mereka selalu mengingkari ayat-ayat Kami. (al-A'raf: 51)

Pada hari Kiamat nanti, kita akan bertemu dengan Allah dalam keadaan yang berbeza-beza sesuai dengan amal ibadah kita. Ada yang wajahnya putih bersinar, ada pula yang wajahnya hitam legam.

Selain itu, Allah Taala juga akan berhujah kepada beberapa golongan manusia. Seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Pada hari Kiamat nanti Allah SWT akan berhujah dengan empat orang terhadap empat golongan manusia yang lain, iaitu : Pertama, Allah berhujah kepada orang-orang kaya dengan Sulaiman bin Daud. Kedua, Allah berhujah kepada para hamba sahaya dengan Nabi Yusuf as. Ketiga, Allah berhujah kepada orang-orang sakit dengan Nabi Ayub as. Keempat, Allah berhujah kepada orang-orang fakir dengan Nabi Isa as."


Segala perbuatan kita di atas muka bumi ini akan disoal oleh Allah SWT. - Gambar hiasan

Maksud hadis di atas, menurut Syeikh Nawawi dalam kitab Nashaih Ibad, bahawa Allah SWT akan bertanya kepada orang-orang kaya yang terlena dengan kekayaannya dan enggan beribadah: "Mengapa kamu tidak beribadah?"

Jika mereka menjawab: "Kerana kami sibuk mengurus harta benda kami." Maka Allah berfirman: "Siapakah yang lebih besar kerajaannya dan siapakah yang lebih banyak kekayaannya daripada Sulaiman as? Tapi mengapa ia tetap tekun beribadah?"

Manakala kepada para hamba sahaya, Allah akan bertanya: "Mengapa kamu tidak beribadah?" Jika mereka menjawab: "Kerana kami sibuk melayani majikan-majikan kami." Maka Allah pun berfirman: "Hamba-Ku Yusuf, adalah seorang hamba di bawah perintah raja Mesir dan isterinya, tapi mengapa ia tetap tekun beribadah?"

Kepada mereka yang diuji dengan sakit, Allah akan bertanya: "Mengapa kamu tidak beribadah?" Jika mereka menjawab: "Kerana kami tertimpa sakit." Maka Allah berfirman: Hamba-Ku Ayub, adalah orang yang menderita sakit parah, tetapi mengapa ia tetap tekun beribadah?"

Sementara pertanyaan Allah kepada mereka yang diuji dengan kefakiran, Allah berfirman: "Mengapa kamu tidak beribadah?" Jika mereka menjawab: "Kerana kami sibuk mencari sesuap nasi." Maka Allah berfirman: "Hamba-Ku Isa, adalah orang yang terfakir di dunia, dia tidak memiliki kekayaan dunia sedikit pun. Dia tidak memiliki rumah, harta, mahupun isteri. Tapi mengapa ia tetap tekun beribadah?"

IBRHIM ABDULLAH ialah bekas Pegawai Agama Seranta, Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu. Utusan Malaysia Online Bicara Agama 17 Oktober 2012 / 1 Zulhijjah 1433
Tags: ibadah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments