mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Berdakwah secara berhikmah

Setiap orang Islam yang cintakan Islam tidak senang jika Islam dikeji serta dicaci. Namun, membalas cacian dengan cacian bukan kaedah terbaik.

Islam dihina kerana ia dilihat tidak adil kepada wanita. Islam dicaci kerana dilihat menyekat kebebasan individu. Islam dicerca kerana undang-undangnya dilihat zalim, menindas dan menakutkan. Rasulullah SAW turut dihina dengan pelbagai bentuk penghinaan. Persoalannya, wajarkah penghinaan dibalas dengan penghinaan. Jika pendekatan itu diambil bertujuan menyekat penghinaan, mungkin ia mampu menghentikan penghinaan tetapi tidak mampu menutup mulut yang menghina.

Oleh itu, sewajarnya penghinaan terhadap ajaran Islam dilakukan dengan kaedah penjelasan. Benar, sehebat manapun penjelasan kita, tetap akan ada orang yang menghina. Namun, Allah SWT telah kurniakan akal kepada setiap manusia. Tidak mungkin penjelasan disampaikan langsung tidak dibaca dan didengar manusia lain.


Penjelasan kaedah terbaik

Tidak hairanlah jika Hamka menekankan bahawa memberi penjelasan adalah kaedah terbaik untuk menjelaskan kebaikan Islam. Pandangan Hamka ketika mentafsirkan ayat 99, surah Yunus: “Dan jika Tuhanmu menghendaki nescaya berimanlah sekalian manusia yang ada di bumi! (Janganlah engkau bersedih hati kedegilan orang yang ingkar itu; Kalau Tuhan tidak menghendaki) maka patutkah engkau pula hendak memaksa manusia supaya mereka menjadi orang yang beriman?”

Hamka menegaskan lagi pandangannya dengan mengaitkan inti pati ayat itu dengan ayat 256, surah al-Baqarah mengenai tiada paksaan dalam agama. Beliau seterusnya telah merumuskan bahawa paksaan tidak perlu, yang diperlukan adalah kegiatan dakwah.

Menurut beliau, manusia mempunyai akal yang waras dan mempunyai fitrah. Hidup dipengaruhi oleh bi’ah atau persekitaran. Benar dan salah adalah lantaran pengaruh sekelilingnya, ruang dan waktunya.

Jika dia mendapat penjelasan atau dakwah yang sesuai dengan batinnya, bebas daripada tekanan dan paksaan, mereka akan menyerah. Jika orang dipaksa masuk, padahal batinnya tidak menerima, keadaan yang sebenarnya tidak akan berubah.


Kesempatan cari kebenaran

Daripada pandangan itu, dapat dirumuskan bahawa pendekatan dakwah lebih memberi kesempatan kepada manusia untuk menggunakan fikirannya yang murni dalam mencari kebenaran. Apabila inti kebenaran sudah diperoleh, secara langsung iman kepada Allah SWT akan timbul.

Jika iman kepada Allah SWT ada, maka segala pengaruh daripada luar pasti akan hilang. Hal Ini tidak dapat dicapai kecuali dengan keinsafan diri sendiri bukan kerana paksaan atau tekanan.


Berdakwah melalui pelbagai lapangan

Walaupun kita tidak mampu membabitkan diri dalam usaha dakwah di lapangan seperti sahabat lain, tetapi sebenarnya di hadapan kita juga telah tersedia medan dakwah masing-masing. Sampaikan kebaikan Islam walaupun sedikit kerana ia adalah tanggung jawab terhadap agama.

Jangan takut untuk menyampaikan kebaikan agama ini kepada kalangan bukan Islam kerana mereka juga sebenarnya sangat menginginkan penjelasan daripada orang Islam. Agama Islam adalah agama fitrah, semua manusia merasa senang dan aman dengan fitrahnya.Penulis ialah Pensyarah Kolej Islam Darul Ridzuan (KISDAR). Zul-kifli Hussin Berita Harian Online Agama Selasa, 23 Oktober 2012
Tags: dakwah, hikmah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments