mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kekal kestabilan, pupuk keharmonian sempena Maal Hijrah

PENGHIJRAHAN Nabi Muhammad SAW ke Madinah menzahirkan kelebihan yang pelbagai dan bermanfaat untuk dihayati oleh rakyat Malaysia sama ada beragama Islam atau bukan Islam pada masa kini dalam usaha membentuk kesatuan sesama masyarakat. Intipati dalam peristiwa dilihat sebagai penyelesaian utama kepada isu pembangunan masyarakat atau ummah.

Perpaduan menurut perspektif Islam terjalin melalui dua ikatan iaitu perpaduan sesama anggota masyarakat, dan perpaduan antara umat Islam. Perpaduan luaran adalah kerukunan muafakat, memperteguh suasana sosio-politik negara demi kepentingan bersama. Manakala perpaduan dalaman adalah kesatuan dalaman setiap individu yang terzahir daripada persefahaman antara pautan kejiwaan dan kerohanian.

Mengimbau kembali detik Hijratul Rasul, jelas menunjukkan bahawa Rasulullah SAW meletakkan asas pertama untuk membina akal dan jiwa masyarakat Madinah dengan pembinaan Masjid Quba'. Pembinaan masjid ini menjadi asas kepada perpaduan masyarakat di Madinah pada ketika itu.

Baginda kemudian meneruskan agenda transformasi perpaduan dengan menyatukan dua golongan yang telah beratus-ratus tahun bermusuhan sesama sendiri iaitu golongan Aus dan Khazraj, lalu dikenali sebagai Ansar. Begitu juga dengan golongan yang datang dari Mekah yang diberi nama golongan Muhajirin. Hasilnya, terbentuk satu masyarakat yang bersatu padu di bawah ikatan ukhuwwah Islamiah yang berpaksikan Allah SWT dan Rasul-Nya. Benih persaudaraan yang ditanam oleh Nabi Muhammad SAW telah berjaya membentuk satu ikatan yang kukuh di kalangan umat Islam pada ketika itu.

Perpaduan dalam Islam bukan sekadar hubungan baik sesama orang Islam semata-mata, malah merangkumi kaum bukan Islam. Nabi Muhammad SAW menonjolkan model terbaik dalam menjalinkan hubungan antara masyarakat Islam dan bukan Islam.

Sejarah membuktikan, masyarakat Yahudi dan Kristian hidup dengan aman damai di Madinah di bawah pentadbiran bersifat wasatiyyah yang dipimpin oleh Nabi Muhammad SAW. Melalui piagam Madinah yang diperkenalkan, ia terbukti dapat menyatupadukan masyarakat Madinah yang majmuk.

Kandungan piagam itu mencatatkan hak dan tanggungjawab pemerintah dengan golongan yang diperintah, tanggungjawab orang Islam sesama Islam, orang Islam dengan orang bukan Islam, tanggungjawab terhadap negara Madinah, hak orang bukan Islam.

Menerusi peristiwa hijrah, dapat kita ambil beberapa noktah penting untuk diaplikasikan oleh umat Islam dalam menghayati kehidupan bermasyarakat di Malaysia. Antaranya ialah:

n Mengikis segala sifat mazmumah di peringkat individu seperti hasad dengki, tamak haloba dan bermusuh-musuhan seterusnya digantikan dengan sifat mahmudah yang dianjurkan oleh Islam.

n Pembentukan keluarga Muslim (bait al-Muslim) yang menumbuhkan kebahagiaan, ketenangan dan kasih sayang seterusnya melahirkan generasi yang soleh dan solehah yang menjadi khalifah Allah di muka bumi.

n Merealisasikan hubungan utuh sesama masyarakat, jiran tetangga, rakan taulan, pemimpin dan rakyat sebagaimana yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW ketika mengasaskan negara Islam yang pertama di Madinah.

n Memastikan sistem ekonomi menepati piawaian syarak yang selamat daripada unsur riba, khianat, rasuah dan penipuan.

Semoga sambutan Ma'al Hijrah 1434H bakal mencetuskan momentum yang besar dalam usaha mengekalkan kestabilan dan keharmonian antara kaum di Malaysia. Firman Allah SWT dalam Surah al-Anbiya' ayat 107: "Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."


MOHAMAD RAZIF MOHAMAD FUAD Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Sains Islam Malaysia Sumber: Utusan Malaysia Online Bicara Forum 15 November 2012

Tags: harmoni, hijrah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments