mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mukjizat Al-Quran Perubatan Al-Quran

BERMULA minggu depan, sisipan Pancawarna, Mingguan Malaysia akan mengadakan ruangan soal jawab Perubatan Al-Quran bersama Tuan Haji Lokman Abdul Hamid pengasas Pusat Perubatan Islam Al-Hidayah.

Menurut Lokman, di Pusat Perubatan Al-Hidayah beliau dan perawat yang lain hanya menggunakan ayat rangkaian ayat al-Quran yang berbeza-beza bagi mengubati jenis-jenis penyakit.

Perubatan Al-Hidayah tidak menggunakan khidmat makhluk halus (sama ada jin Islam, khadam, syaitan atau iblis) dan perantaraan.

Ia berdasarkan kepada tiga amalan utama iaitu bacaan Al-Quran, berdoa memohon kepada Allah s.w.t dan memperbanyakkan Zikir.

Setiap ayat Al-Quran yang diberikan kepada pesakit untuk mereka amalkan diibaratkan sebagai ubat, dan air yang diminum adalah untuk menyerapkan ayat itu ke dalam badan dan jiwa pesakit itu.

"Umpamanya, semasa kita sakit demam, kita ambil panadol. Pil tersebut adalah ubat dan air yang diminum sewaktu memakannya adalah untuk menyerapkan ubat itu ke dalam badan atau darah kita agar kita beransur sihat.

"Sama dengan ayat Al-Quran yang dibaca, ia adalah gantian kepada ubat, dan air yang diminum adalah untuk menyerapkan ayat Al-Quran itu ke dalam badan dan jiwa kita," katanya.

Lokman menambah, perubatan sebegini kadang-kala tidak nampak logiknya dan adakalanya susah untuk diterima oleh akal fikiran manusia.

Apatah lagi, bila dianalisis kaitan sesuatu surah dan ayat-ayat Al-Quran dengan sesuatu jenis penyakit tidak menggambarkan kaitan secara langsung dengan penyakit yang dialami.

"Tapi, inilah kehebatan dan mukjizat Al-Quran!," katanya.

Perubatan moden, kata Lokman berasaskan kepada logik.

Perubatan moden lebih mudah diterimapakai oleh pesakit (seperti antibiotik dapat menandingi bakteria yang menjadi punca kepada sesuatu penyakit atau pain-killer seperti ubat panadol dapat mengurangkan kesakitan).

Dalam erti kata lain, perjuangan melawan apa saja penyakit melalui rawatan moden, tidak akan selesai jika tidak berserah kepada Allah dan pertolongan daripada-NYA.

Firman Allah di dalam Al-Quran "Dan Kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman..." (al-Israa' 82).

"....Aku mengkabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku..." (al-Baqarah, 186).

Lokman menambah, konsep perubatan menggunakan ayat-ayat suci Al-Quran adalah ibadah kerana tiap amalan perubatan adalah bersandarkan amalan ibadah serta doa dan munajat.

"Saya sentiasa mengingatkan para perawat saya di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah bahawa kita berpegang kepada prinsip berdakwah di dalam berubat.

"Buat para pesakit pula, kita membantu mereka agar yakin bahawa mereka beribadah sambil dirawat.

"Hasilnya insya Allah akan membawa kepada kesembuhan, dengan syarat pesakit mengamalkan apa yang diarahkan serta meningkatkan amalan sunat dan menjauhi perkara dosa dan mungkar," katanya.

Insya-Allah, semoga dengan keyakinan yang terbina, ALLAH hadiahkan pesakit serta pembaca dengan kesembuhan.

Pesakit yang berhajat, bolehlah datang ke Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah di alamat:

No 8-1 "The Eight Setiawangsa", Jalan Setiawangsa 13, Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur | Tel: 03-42565666 | HP: 019-2430659 (SMS Only) http://www.alhidayah-medic.com/


Utusan Malaysia Online Bicara Agama18/11/2012 
Tags: al-quran, doa, penawar, sihir
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments