mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tanah kubur masih cukup

RAMAI tidak mengetahui bahawa terdapat 46 tanah perkuburan Islam di Wilayah Persekutuan dengan 21 daripadanya terletak di Kuala Lumpur. Jumlah keluasannya pula 74.23 hektar dan ditadbir oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Selain Kuala Lumpur, terdapat 18 tanah perkuburan dengan keluasan 42 hektar di Wilayah Persekutuan Labuan dan sebuah lagi di Putrajaya dengan keluasan 47 hektar yang ditadbir oleh Perbadanan Putrajaya.

Fakta-fakta tersebut menggambarkan tanah perkuburan Islam mencukupi untuk masa akan datang.

Tetapi mengapa masih timbul persoalan kemampuan tanah perkuburan menampung jenazah untuk generasi umat Islam akan datang?

Adakah keluasan 74.23 hektar tanah perkuburan dalam Kuala Lumpur mampu untuk menempatkan jenazah pada masa akan datang?

Malah pembangunan yang kian rancak untuk memenuhi permintaan pembangunan dan kemajuan telah menyebabkan penerokaan tanah-tanah untuk tujuan seumpama itu. Adakah faktor kemajuan boleh memberi kesan kepada tanah perkuburan Islam?

Bagi menjawab persoalan itu, Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali menjelaskan, salah satu tanah perkuburan yang diselenggara oleh pihaknya iaitu Raudhatul Sakinah Kuala Lumpur-Karak mampu menampung keperluan sehingga 2061.

 Timbalan perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapan beliau ketika merasmikan Raudhatul Sakinah Kuala Lumpur-Karak mencadangkan supaya negeri-negeri lain melaksanakan konsep kubur dalam taman bagi mewujudkan sistem pengurusan tanah perkuburan Islam dengan lebih sistematik. - Gambar hiasan Timbalan perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapan beliau ketika merasmikan Raudhatul Sakinah Kuala Lumpur-Karak mencadangkan supaya negeri-negeri lain melaksanakan konsep kubur dalam taman bagi mewujudkan sistem pengurusan tanah perkuburan Islam dengan lebih sistematik.
- Gambar hiasan

Ujar beliau, dua tanah perkuburan lain iaitu Raudhatul Sakinah Bukit Kiara 1 yang berkeluasan 5.8 hektar boleh menampung sehingga 2035 manakala Raudhatul Sakinah Bukit Kiara 2 pula seluas 2.1 hektar mampu menampung sehingga 2055.

Sehubungan itu, Che Mat berkata, soal tanah perkuburan tidak mencukupi sudah tidak menjadi masalah memandangkan terdapat enam tanah perkuburan lain berkeluasan 22 hektar sedang dinaik taraf oleh Jawi.

Antaranya yang terletak di Bukit Jalil, Cheras, Titiwangsa dan sebagainya.

"Selain itu, Jawi akan meneliti beberapa lagi tanah perkuburan sekitar Wilayah Persekutuan yang berpotensi untuk dinaik taraf dalam usaha memberikan khidmat terbaik kepada masyarakat Islam warga kota.

"Jumlah itu tidak termasuk enam buah tanah perkuburan yang belum dibangunkan dengan keluasan 22 hektar.

"Sebenarnya, pengenalan model Raudhatul Sakinah boleh mengurangkan pengunaan tanah perkuburan dengan spesifikasi kubur yang telah ditetapkan Jawi. Ahli keluarga si mati tidak boleh sewenang-wenang menambah apa-apa binaan kecuali yang telah ditetapkan.

"Dengan jumlah yang sedia ada, saya kira tidak timbul masalah kurang tanah kubur di Wilayah Persekutuan," jelas beliau.
 JUANI MUNIR ABU BAKAR Gambar ZAKARIA IDRIS Utusan Malaysia Online Bicara Agama 30/11/2012 

Tags: kubur
Subscribe

 • Khutbah Jumaat: Ulama dan Ilmu

  Petikan Khutbah Jumaat 02 Julai 2021M / 21 Zulqa’dah 1442H: JAIS Ulama dan Ilmu Jika ditelusuri sejarah, kita akan dapat menyaksikan usaha…

 • Khutbah Jumaat : Menggapai Reda Ilahi

  Petikan Khutbah Jumaat 05.03.2021 l 21Rajab 1442H JAIS Menggapai Reda Ilahi Seandainya kita berada di dalam sebuah perahu di tengah-tengah lautan…

 • Khutbah Jumaat : Emosi Dan Akal Sihat

  Petikan Khutbah Jumaat 11 Sept 2020M / 23Muharram 1442H: JAIS Emosi Dan Akal Sihat Ketika ramai manusia yang berfikir dahulu sebelum bertindak,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments