mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Keadilan dalam Islam

Islam yang dibawa Nabi Muhammad SAW berjaya menyahkan sikap perkauman yang begitu tebal ketika zaman jahiliah dan sedikit demi sedikit ‘virus’ perkauman dibasmi. Sepanjang gerakan dakwah, Baginda tidak pernah meletakkan batu sempadan dalam kerangka syiar Islam. Baginda nyata begitu komited meniupkan iman dan Islam yang bersifat global.


Baginda amat tegas melarang umatnya memperkecil-kecilkan ajaran Islam atau cuba merosakkan nilai universalisme Islam. Tegas Baginda: “Bukanlah golongan kami orang yang menyeru kepada assabiyah. Bukan golongan kami orang yang berjuang atas dasar assabiyah dan bukan golongan kami orang yang mati kerana membela assabiyah.” (Hadis riwayat Abu Daud).

Prinsip kesamarataan

Dalam Islam prinsip kesamarataan jelas dijadikan tunjang. Hal ini boleh kita perhatikan melalui senario sosial ketika zaman Rasulullah SAW. Kita dapat lihat bagaimana Rasulullah tidak pernah membeza-bezakan asal keturunan, warna kulit mahupun rupa paras sahabat Baginda. Semuanya dilayan dan diberikan perhatian yang sama adil dan saksama.

Bilal bin Rabah, seorang hamba abdi berketurunan Habsyah, kalau dilihat dari segi fizikal dan fisiologinya nyata mempunyai kelainan dengan bangsa Arab yang lain. Namun, beliau berada dalam kelompok ‘elit’ berstatus ‘bintang harapan’ Rasulullah SAW sehingga diberikan penghargaan dan penghormatan tertinggi sebagai muazin.

Dalam satu peristiwa diceritakan bahawa pada suatu hari, Raja Najasyi, iaitu pemerintah Habsyah (Ethiopia), menghadiahkan tiga batang tombak pendek kepada Rasulullah SAW. Tombak itu sebenarnya adalah barang koleksi Najasyi yang sangat bernilai tinggi dan disayanginya.

Ketika menerima tombak itu, Rasulullah SAW terus mengambil satu daripadanya untuknya, selebihnya diberikan kepada Saidina Ali dan Saidina Umar. Namun, kemudian, Baginda menoleh kepada kepada Bilal lalu memberikan tombak Baginda itu kepada Bilal.

Kasih sayang terhadap Bilal

Melalui kisah ini, jelas kepada kita betapa sayangnya Baginda terhadap Bilal itu sedangkan sebelum Islam, beliau hanyalah seorang hamba kepada tuannya, Umayyah bin Khalaf. Dalam Islam, Bilal berada di atas ‘podium’ utama sederet dengan sahabat Rasulullah SAW yang lain. Lihatlah keunggulan Islam yang dibawa Baginda Rasulullah SAW yang menipis segala unsur ras dan keturunan.

Dalam menjatuhkan sesuatu hukuman, Islam menggariskan etika yang luhur dengan tidak memberi ruang bagi timbulnya sebarang prejudis perkauman ataupun berdasarkan darjat seseorang.

Teliti dan perhati satu kisah yang membuktikan betapa unggul perjalanan kehidupan berasaskan prinsip syariat Islam. Diriwayatkan bahawa pada suatu ketika ada seorang wanita dari Bani Makhzum ditangkap kerana mencuri. Namun, ketika penyiasatan, wanita itu menafikan tuduhan itu dan menyatakan beliau berasal daripada keturunan mulia. Maka tiada seorangpun yang berani mengadu kepada Rasulullah SAW berkenaan kejadian itu.

Akhirnya orang ramai meminta jasa baik Usamah bertemu Rasulullah SAW bagi menerangkan kejadian itu. Sebaik mendengar aduan Usamah, Rasulullah SAW memintanya supaya wanita Bani Makhzum itu menemui Baginda. Tetapi, hanya wakil Bani Makhzum yang tiba dan memohon pengecualian hukuman.

Tiada unsur ‘pilih bulu’

Mendengar permintaan wakil Bani Makhzum itu, berubah wajah Baginda sehingga kemerahan kerana marah dengan permintaan itu. “Kalian menyuruhku membelakangkan ketetapan yang telah ditetapkan Allah! Kalian memintaku mengubah hukum Allah?” kata Baginda. Demikian ketegasan Rasulullah dalam menjalankan ketetapan Allah tanpa rasa takut dan bimbang, malah tiada sedikit unsur ‘memilih bulu’.

Kemudian Baginda menyambung: “Sesungguhnya yang membuat binasa orang sebelum kalian adalah apabila antara mereka ada orang mulia yang mencuri, mereka membiarkannya saja. Tetapi jika orang lemah mencuri, maka segera dihukum. Demi Zat yang jiwaku berada dalam genggaman-Nya, sesungguhnya jikalau aku mendapati Fatimah puteri Muhammad mencuri, maka akan aku potong tangannya.”

Pada akhir kisah dikatakan bahawa Rasulullah memerintahkan tangan wanita Bani Makhzum yang mencuri itu dipotong. (Hadis riwayat Muslim)

Sebagai seorang ketua negara pada waktu itu, Rasulullah sedikitpun tidak mempamerkan sikap pilih kasih dalam menjatuhkan sesuatu hukuman mahupun memberikan layanan kepada seluruh umatnya.

Pedoman pemimpin masa kini

Ini satu pedoman buat pemimpin masa kini ataupun untuk pihak berkenaan yang berkewajipan menjalankan tugas membanteras anasir maksiat dan mungkar supaya tidak menjalankan tugasan secara berat sebelah.

Islam hanya menetapkan hukuman yang sama untuk semua, meskipun yang bersalah itu terdiri daripada anak pemimpin atau rakyat bawahan. Justeru, kita yang berada di zon akhir zaman ini mesti terus meneladani jejak Baginda dalam menegakkan keadilan dan hak saksama.


Mohd Rizal Azman Rifin ialah Pensyarah Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Muadzam Shah. Berita Harian Onlien Agama Selasa , 18 Disember 2012
Tags: adil, pemimpin
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments