mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Doa untuk dapatkan anak

Setiap pasangan yang telah mendirikan rumah tangga, pasti mengidamkan anak, sebagai lambang kebahagiaan keluarga dan mengembangkan zuriat keturunan.

Namun, bukan semua bernasib baik, ada pasangan sudah menimang cahaya mata biarpun baru setahun mendirikan rumah tangga. Ada pasangan terpaksa menunggu belasan tahun untuk menerima ‘amanah’ Allah.

Pokoknya, anak adalah kurniaan serta rezeki dari Allah dan Allah lebih mengetahui hikmah di atas tiap takdirNya.

Namun, itu bukan alasan untuk kita berdiam diri dan menyalahkan takdir, sebagai manusia kita disaran berikhtiar dan memohon doa kepada Allah agar dikurniakan zuriat.

Puan perlu tahu, Puan bukan satu-satunya pasangan di dunia ini yang menerima ujian ini. Ramai pasangan lain turut mengalami nasib serupa. Hal ini bukanlah menunjukkan Tuhan tidak memberikan rezeki, namun ia lebih bersifat ujian.

Nabi Zakaria dan Nabi Ibrahim turut diuji dengan ujian sama. Apa yang lebih penting, kita berikhtiar di samping berdoa kepadaNya. Nabi Zakaria pernah berdoa kepada Allah untuk mendapatkan zuriat.

Doa tersebut Allah rakam di dalam Al Quran, surah Al-Anbiya’ ayat 89 “Dan ingatlah kisah Zakaria, tatkala menyeru TuhanNya: “ Ya Tuhanku, Janganlah engkau membiarkan aku hidup seorang diri (tidak mempunyai zuriat keturunan) dan Engkaulah waris yang paling baik (diserahkan segala urusan kepadaMu) - Surah Al-Anbiya’: ayat 89.

Anak merupakan saham atau aset penting setiap ibu bapa. Anak yang soleh, mampu berjasa kepada ibu bapanya selepas ketiadaan mereka.

Sabda Nabi Muhammad SAW: “Apabila wafatnya manusia, maka terputuslah darinya segala amalannya (pahala) kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah (pahala yang mengalir), ilmu bermanfaat (kepada manusia lain yang masih hidup) atau anak soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepadanya". - Hadis Riwayat Muslim

Dalam hadis yang lain, Nabi Muhammad SAW menggalakkan perkahwinan sehingga mendapat zuriat yang ramai.

Rasulullah SAW bersabda: “Kahwinilah wanita yang melahirkan anak ramai dan memiliki kasih sayang yang tinggi, sesungguhnya aku berbangga dengan kamu (kerana umat yang ramai") - Hadis Riwayat Abu Daud dan An-Nasaei.

Melalui dalil di atas, dapat kita fahami bahawa Islam menggalakkan umatNya melahirkan ramai zuriat.

Ada pasangan suami isteri sukar mendapat zuriat. Maka, adalah kewajipan mereka berusaha bagi mendapatkan zuriat melalui perubatan moden atau perubatan Islam di samping berdoa kepada Allah.

Statistik menunjukkan satu dalam enam pasangan suami isteri mengalami masalah kesuburan. Kira-kira 40 peratus pasangan suami isteri yang mengalami masalah kesuburan disebabkan wanita, 40 peratus lelaki, sepuluh peratus melibatkan kedua-dua pasangan, selebihnya daripada punca yang tidak dapat diketahui oleh perubatan moden.

Ramai pasangan suami isteri datang ke Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah untuk mendapatkan rawatan kesuburan.

Antara masalah mereka adalah penyakit bersifat medical seperti endometriosis, fibroid, kerosakan tiub fallopian, kitaran haid tidak menentu disebabkan ketidakseimbangan hormon, masalah kurang sperma dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, terdapat ramai pasangan sukar mendapat zuriat disebabkan gangguan jin dan sihir.

Perlu kita fahami, rawatan kesuburan menggunakan ayat suci al-Quran bukanlah untuk penyakit kesuburan bersifat gangguan jin atau sihir semata-mata, malah kaedah suci ini mampu mengubati masalah kesuburan yang bersifat medical seperti yang saya senaraikan tadi.

Masalah untuk golongan wanita (isteri) adalah, apabila janin jantina perempuan terbentuk dalam rahim ibunya, ia dibekalkan dengan hampir dua juta telur yang disimpan di dalam sepasang kilang telur atau ovari.

Ovari wanita tidak mampu membuat telur baru dan pada hakikatnya, terdapat penurunan berterusan dalam jumlah bilangan telur setiap bulan.

Menjelang masa seorang gadis mencapai umur baligh, kira-kira 25 peratus daripada jumlah telur itu kekal, iaitu kira-kira 300,000 telur.

Penurunan jumlah telur disebabkan oleh telur yang tidak mencapai kematangan penuh dan mati disebabkan oleh proses yang dipanggil atresia.

Semakin usia seseorang wanita meningkat, semakin berkurangan bekalan telur wanita sehingga menopaus.

Oleh itu, hanya kira-kira 300 hingga 500 telur (ovum) ini akan matang lebih jangka hayat wanita.

Bagi kaum lelaki (suami), situasi pengeluaran benih iaitu sperma berbeza daripada wanita. Organ pengeluaran sperma iaitu testis biasanya menghasilkan 50,000 sperma baru setiap hari apabila baligh sehingga lelaki itu berumur 70 tahun.


Haji Lokman Abdul Hamid Utusan Malaysia Online Bicara Agama Disember 23, 20112 
Tags: anak, doa
Subscribe

 • 13 larangan ihram harus dijaga

  LARANGAN ihram merupakan satu daripada perkara wajib haji atau wajib umrah. Melanggarnya tidaklah membatalkan umrah atau haji tetapi dikenakan dam.…

 • Permasalahan hukum 
di Masjidil haram

  PERMASALAHAN hukum di Masjidilharam sering dihadapi oleh jemaah apabila mereka menunaikan ibadah haji atau umrah di Mekah. 1. Tidak berniat ihram…

 • Dam dalam 
ibadah haji, umrah

  DAM dalam ibadah haji dan umrah dari segi bahasa bermaksud darah manakala dari segi istilah pula bermaksud ibadah gantian yang merupakan binatang…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments