mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kiamat wajib dipercayaiUNDUR...rakyat mahu Presiden Assad meninggalkan kuasa pemerintahannya yang sebenarnya wujud percaturan pihak Zionis untuk menghancurkan negara itu.


Allah berfirman yang bermaksud: “Mereka (yang ingkar) selalu bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: Bilakah masa datangnya? Apa hubungan tugasmu dengan (soal) menerangkan masa kedatangan hari kiamat itu? Kepada Tuhanmulah terserah kesudahan ilmu mengenainya.” (Surah an-Naziat, ayat 42-44).

Dari dulu, orang bukan Islam sudah mencatatkan beberapa kali perbincangan mengenai tarikh berlakunya kiamat. 


Tidak kurang, ada menyediakan stok keperluan serta bilik perlindungan bawah tanah bagi menghadapi kiamat.

Tahun 2012 juga menggembirakan umat Islam apabila berlakunya gencatan senjata di Gaza, berkuat kuasa November lalu.

Sepanjang seminggu pertempuran berlaku, lebih 100 nyawa terkorban, kebanyakan orang awam termasuk kanak-kanak, wanita dan warga tua serta ratusan yang cedera.

Gencatan senjata diumumkan dalam sidang akhbar bersama di Kaherah yang disaksikan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton dan Menteri Luar Mesir Mohamed Kamel Amr.

Perjanjian itu menuntut Israel menghentikan semua tindakan pencerobohan ke atas Gaza, termasuk melakukan keganasan terhadap orang awam.

Pertempuran kedua-dua pihak tercetus selepas pembunuhan ketua sayap tentera Hamas Ahmed al-Ja’abari oleh tentera Israel. Perjanjian itu dimeterai selepas rundingan yang membabitkan Clinton, Presiden Mesir Mohamed Morsy dan pegawai Palestin.

Detik itu ternyata memberi kelegaan serta kemenangan moral buat seluruh umat Islam di dunia. Secara kasarnya, gencatan senjata di Gaza itu masih belum kukuh. 

Semua umat Islam mengharapkan gencatan senjata antara Israel dan Palestin itu mampu meredakan ketegangan dan konflik yang berlaku di Wilayah Gaza.


RAMPAS...pihak Jais menunjukkan penemuan pelbagai risalah, bahan bacaan dan kain rentang yang dipercayai dicetak bagi panduan pengikutnya.


Di dalam negara, tahun 2012 mencatatkan cubaan menghidupkan semula ajaran al-Arqam di negara ini yang diharamkan pada 1994. Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menahan 16 individu termasuk seorang pemimpin parti politik di atas dakwaan cubaan menghidupkan kembali ajaran al-Arqam dalam satu perhimpunan di Bandar Country Homes, Rawang, pada November lalu.

Serbuan di sebuah padang dikenali ‘Kenduri Mega dan Doa Selamat’ sempena sambutan ulang tahun kelahiran Ashaari Muhammad dihadiri lebih 3,000 orang.

Siasatan dan risikan awal mendapati perhimpunan selama tiga hari itu ada kaitan bagi memperingati kelahiran pemimpin mereka Allahyarham Ashaari.

Semua yang ditahan akan dipanggil ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat, Kuang 20 Disember lalu untuk menyambung perbicaraan.


GEMBIRA...berdasarkan perjanjian, Israel dilaporkan bersetuju mengakhiri kesemua bentuk sasaran
pembunuhan manakala Hamas akan menghentikan serangan ke atas Israel bagi mencapai keamanan di wilayah itu.


Mereka yang ditahan disyaki melanggar Seksyen 12(c) Enakmen Jenayah Syariah Selangor kerana mengembangkan ajaran ‘Aurad Muhammadiah’ dan dibawa ke ibu pejabat Jais untuk siasatan lanjut. 

Malah terdapat juga serpihan ahli kumpulan pertubuhan itu dikesan mewujudkan saluran televisyen dalam talian yang dikenali sebagai Televisyen Rasulullah, Sayyidi, Abuya (TVRSA).

Saluran televisyen itu bertujuan mengembangkan ajaran Aurad Muhammadiah kepada orang ramai. Dengan bertemakan slogan ‘Saluran Roh Suci’ dan ‘Seks Suci Islam’ didakwa boleh menjadi hiburan yang mampu mendidik roh dan iman kerana mengandungi ilmu daripada Nabi Muhammad s.a.w, Imam Mahdi (Sayyidi) dan Putera Bani Tamim (Abuya).

Negara turut ‘diuji’ dengan cubaan menyebarkan ajaran Syiah yang difatwakan haram di negara ini. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesan gerakan itu yang bergiat aktif menghasilkan bahan penerbitan termasuk buku, risalah, kertas kerja dan cakera padat pada Februari lalu.

Antara bahan penerbitan dan risalah yang dirampas termasuk Meniti Titian Kebenaran: Menyingkap Kebenaran Mazhab Rasul dan Ahlul Bait; Inilah Al-Khulafa Ar-Rasyidin; ‘Akhirnya Ku Temui Kebenaran; Dialog Mengenai Islam dan Akidah Islam Yang Sebenar.

Terdapat ahli ajaran Syiah secara terbuka menyatakan sokongan mereka di laman sosial peribadi masing-masing dengan menonjolkan ‘kemuliaan’ pemimpin mereka.


TERKORBAN...jenayah undang-undang dan pelanggaran hak asasi manusia menyebabkan ramai rakyat Syria tidak berdosa terbunuh.Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 5 Mei 1996, memutuskan umat Islam di negara ini hendaklah mengikut ajaran Islam berasaskan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dari segi akidah, syariah dan akhlak.

Antara kekeliruan ajaran Syiah ialah menghalalkan nikah mutaah, mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad, menambah nama Saidina Ali dalam syahadah, menolak ijmak ulama, menyanjungi Saidina Ali secara berlebih-lebihan serta menghina isteri Rasulullah.

Mereka jelas berbeza dengan pandangan ahli Sunnah yang bukan menyentuh hal fiqh (furu’), tetapi berbeza dalam usul akidah. 

Kita turut bersedih dengan keadaan yang menimpa saudara Islam di Syria yang berperang sesama sendiri hingga menyebabkan berlakunya pertumpahan darah.

Paling dikesalkan, peperangan di Syria itu berlaku ketika seluruh umat Islam di dunia bersiap sedia menyambut Ramadan yang sebenarnya lebih baik dijadikan masa untuk bermuhasabah diri.

Ketika itu berlaku jenayah penyalahgunaan undang-undang dan pelanggaran hak asasi manusia yang sangat meruncing. Bayangkan, senjata digunakan untuk membunuh rakyat tidak berdosa yang melanggar nilai kemanusiaan.

Tiada lagi nikmat keamanan dan kesejahteraan rakyat Syria yang pernah mereka kecapi sebelum itu. Tindakan zalim Presiden Syria, Bashar al-Assad terhadap rakyatnya yang menuntut perubahan rejim dan amalan demokrasi menyebabkan rakyat Syria berdepan krisis kemanusiaan yang amat meruncing. 

Sedar atau tidak, Syria sebenarnya dalam ‘proses’ pencerobohan oleh kuasa Barat yang akhirnya memberikan keuntungan kepada Zionis Israel.

Bagi menyelamatkan Syria, semua pihak perlu kembali ke meja rundingan bagi mencapai misi perdamaian supaya kehidupan rakyat Syria kembali seperti sebelum ini.

Campur tangan pihak Barat semakin merumitkan lagi krisis di Syria.

Mohd Fadly Samsudin fadly@hmetro.com.my myMetro Variasi Ad Din 2012/12/27
Tags: kiamat
Subscribe

 • Bermusafirlah padanya keajaiban

  ANTARA perkara yang dianjurkan Islam ialah bermusafir atau berkelana melihat bumi ALLAH SWT. Dalam al-Quran, ALLAH berfirman: Katakanlah…

 • Didik anak bermusafir

  Setiap kali musim cuti sekolah, ramai ibu bapa yang turut bercuti. Tujuannya untuk meluangkan masa berkualiti dengan anak-anak. Maklumlah ramai…

 • Nikmat musafir jernihkan jiwa

  Segmen Ibrah minggu ini bersama Ustaz Muhammad Syaari Abdul Rahman yang ke udara setiap hari Isnin, jam 5.15 petang di stesen radio IKIMfm memasuki…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments