mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Penuhi tuntutan fardu kifayah

MASYARAKAT kini diyakini mengetahui objektif sebenar fardu kifayah. Pada asasnya mereka mengaitkan fardu kifayah dengan ilmu pengurusan jenazah di mana sesuatu ahli kariah mestilah mempunyai seorang orang alim atau imam yang mengetahui pengurusan jenazah. Bagaimanapun, konsep fardu kifayah sebenarnya luas.

Berbalik kepada konteks fardu kifayah, adakah umat Islam kini mengetahui bahawa konsep itu amat meluas, bahkan ia meliputi setiap cabang profesional lebih-lebih lagi apabila iklim ekonomi dunia dikuasai oleh barat?

Adakah kita sebagai umat Islam mengetahui bahawa ilmu sains sebenarnya terkandung dalam al-Quran tetapi kini masyarakat bukan Islam menguasai pengetahuan berkenaan?

Bahkan Rasulullah pernah bersabda bahawa salah satu cabang rezeki adalah perniagaan tetapi bagaimana pula pada hari ini ekonomi dunia dikuasai barat. Yang demikian, situasi pada hari ini mewajibkan setiap umat Islam menguasai bidang yang diterokai barat memandangkan terdapat agenda tersirat yang dirancang mereka untuk merugikan masa hadapan umat Islam.

Bagaimanapun atas kesedaran perihal kepentingan umat Islam dalam menguasai tuntutan fardu kifayah, beberapa individu telah terpanggil untuk menerokai pelbagai cabang bidang profesional dan akhirnya wujud sumbangan besar kepada umat Islam serta memberi manfaat kepada seluruh masyarakat.

Jelas sumbangan yang dibuat oleh mereka memerlukan usaha gigih dan pergorbanan besar, semata-mata demi mencapai tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara. Tindakan mereka itu wajar dicontohi dan dihargai oleh khalayak Islam di negara ini.

Maka paparan kisah dua individu ini diharapkan dapat menjadi pemangkin semangat kepada setiap masyarakat, lebih-lebih lagi dalam menanam azam tahun baharu 2013.

Suka-suka jadi serius

Demikian kisah yang berlaku kepada seorang anak muda yang berkecimpung dalam bidang animasi sehingga memberi fenomena bukan sahaja di Malaysia tetapi di rantau Asia Tenggara, khususnya kanak-kanak. Pekerjaan yang diceburi itu sebenarnya pada mulanya hanya sekadar 'suka-suka'.

Ketika menceritakan awal pembabitan dalam bidang animasi, pencetus kartun animasi Upin Ipin yang kini menjadi kegemaran tontonan kanak-kanak, Muhammad Usamah Zaid Yasin mengakui yang dia tidak terfikir langsung untuk mengambil jurusan animasi sewaktu melanjutkan di institusi pengajian tinggi memandangkan ibu bapa menggalakkannya memilih bidang kejuruteraan.

Jelas Muhammad Usamah Zaid yang merupakan Pengarah Eksekutif Les' Copaque Production Sdn. Bhd., ia bermula daripada cadangan abangnya agar dia memohon jurusan animasi di Universiti Multimedia Malaysia (MMU).

Bagaimanapun beliau mengakui jurusan animasi bukan mudah seperti disangka ramai pihak, memandangkan ia memerlukan daya kreativiti tinggi terutamanya dalam mencipta seni animasi yang terbaik supaya memberi kesan positif kepada orang ramai.

"Tetapi ketika belajar, saya bukan merupakan seorang yang fokus kepada belajar. Banyak masa dihabiskan dengan bermain dan tidak serius untuk belajar sehingga pada tahun akhir, di mana saya perlu menyempurnakan sebuah projek sebelum menamatkan pengajian.

"Lama-kelamaan bila kawan-kawan memberi maklum positif, saya mula rasa seronok. Bila dalam keadaan seumpama itu, saya berusaha untuk maju dan akhirnya terlibat dalam pelbagai pertandingan serta berjaya mendapat anugerah seni animasi terbaik," kata Muhammad Usamah Zaid ketika ditemui baru-baru ini.

Sebaik tamat pengajian, Muhammad Usamah Zaid berkerja makan gaji. Namun baginya berkhidmat di bawah 'orang' adalah sukar memandangkan anak muda itu berhadapan dengan kerenah pelanggan termasuk pihak atasan serta tekanan masa untuk menyiapkan sesuatu animasi.

Nasibnya baik, pada suatu hari salah seorang rakannya memperkenalkan dia dengan seorang usahawan, Burhanudin Md. Radzi yang berhasrat menceburi industri penerbitan.

Muhammad Usamah Zaid memberitahu, pelaburan besar yang dibuat oleh usahawan itu telah menyebabkan dia dan rakan-rakannya bertekad untuk menghasilkan animasi terbaik.

Bahkan pemuda itu tidak menyangka apabila karakter Upin dan Ipin merupakan watak sampingan boleh menjadi kegemaran kanak-kanak sedangkan sebelum itu beliau sedang menghasilkan sebuah filem animasi.

"Beberapa tahun dahulu sewaktu dalam bulan Ramadan, kita mencuba lakukan test market dengan menayangkan Upin Upin di salah sebuah stesen televisyen. saya dapat merasakan ia tidak akan mendapat sambutan jika ia satu bentuk animasi biasa. Tetapi akhirnya ramai memberikan reaksi positif.

"Ramai ibu bapa memberitahu anak mereka berusia tiga tahun sudah tertarik untuk berpuasa selepas menonton adegan Upin Ipin menunaikan ibadah rukun Islam tersebut. Bermula dari itu, kita berjaya menarik minat penonton sehinggalah pada 2009 kami menerbitkan sebuah filem animasi yang telah menjadi sebuah filem box office pada tahun tersebut," jelasnya.

Bapa kepada seorang anak ini memberitahu lagi, apabila penonton menghargai seni karya yang dihasilkannya, ia menjadi satu amanah dan tanggungjawab untuk menghasilkan animasi yang boleh memberi pengajaran kepada masyarakat terutama golongan kecil yang mudah dibentuk.

Ujar Muhammad Usamah Zaid, sesebuah animasi tidak wajar dibiarkan kosong pengisiannya tetapi ia mesti digarap dengan contoh tauladan terbaik.

Mengambil contoh salah sebuah drama genre komedi antarabangsa yang hari ini menjadi kegemaran generasi muda, ujarnya drama itu menonjolkan adegan seks bebas, suka sesama jantina dan pelbagai lagi anasir negatif. Ia dibimbangi memberi kesan negatif kepada generasi muda.

"Bermula dari situasi tersebut, saya berasa animasi yang direka itu mesti ada pengisian dan bukan sekadar untuk menjadi popular sahaja sedangkan untuk permulaan saya sekadar 'suka-suka', tiada satu perasaan untuk mendidik masyarakat seperti hari ini.

"Jika kita tidak melakukan, siapa lagi hendak mulakan animasi yang digarap pengisian positif. Kalau tidak, berterusan pihak luar menerbitkan karya yang mendatangkan propaganda kepada masyarakat," tambah Muhammad Usamah Zaid.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara Agama 04/01/2013
Tags: kifayah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments