mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tandas masjid kotor?

MENGGELIKAN. Begitulah keadaan yang dapat digambarkan situasi sesetengah persekitaran tandas masjid dan surau yang terdapat di negara ini.

Bukan sahaja di kawasan perkampungan dan pedalaman, kawasan bilik air dan tempat mengambil wuduk di rumah Allah SWT itu dilihat kurang diselenggara dengan baik walaupun di lokasi yang menjadi tumpuan orang ramai.

Lebih menyedihkan, selain mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan, sisa najis, lumut serta sawang turut 'berpenghuni' dalam bilik bersuci di rumah ibadat bagi umat Islam itu.


Tandas tersumbat, pam tidak berfungsi, lantai tandas pecah dan berlumut, siling bersawang dan sinki
tersumbat adalah senario yang berlaku di sesetengah masjid dan surau kita.

Tinjauan Mega Utusan Malaysia di beberapa lokasi turut mendapati, pelbagai masalah turut berlaku seperti; tandas tersumbat, mangkuk tandas pecah dan kotor, pam tidak berfungsi, lantai tandas pecah dan berlumut, siling bersawang dan sinki tersumbat.

Ini dilihat bukan sahaja mengurangkan keselesaan jemaah dan pengguna, malah mengurangkan minat umat Islam untuk mengunjungi rumah Allah itu.

Sehinggakan luahan mengenai tahap kebersihan tandas masjid dan surau yang kurang memuaskan sering menjadi buah mulut.

Permasalahan yang semakin menjadi tanda tanya itu telah pun diutarakan ke peringkat atasan. Walaupun pelbagai kempen dan program dijalankan, namun masalah ini diibarat bermusim yang tidak berpenghujung.

Pasti ada sahaja yang akan mengadu mendakwa tandas yang digunakan jijik dan kotor sehingga tidak sanggup untuk menggunakannya.

Perkara yang dilihat semakin kurang diambil perhatian itu dikatakan turut boleh menjejaskan identiti dan imej Islam kepada orang bukan Islam yang selama ini menganggap Islam agama yang mengutamakan kebersihan.

Pengerusi Madrasah al-Khairiah, Taman Salak Jaya, Seputeh, Misron Misbah berkata, berbeza dengan penganut ajaran agama lain, keprihatinan dan sensitiviti umat Islam terhadap aspek kebersihan dilihat masih ditahap yang kurang memuaskan.

Sehinggakan terdapat sesetengah rumah ibadat yang sepatutnya diselenggara dan dipastikan kebersihannya tidak diuruskan dengan sebaik mungkin, lebih-lebih lagi di kawasan tandas dan bilik wuduk.

"Kesimpulan mudah yang dapat dibuat terhadap sesuatu agama adalah berdasarkan rumah ibadat mereka. Ini kerana, secara umumnya segala penilaian dapat dibuat dan menggambarkan penganut agama tersebut dengan melihat rumah ibadat.

"Jika kesedaran terhadap kebersihan khasnya di kawasan rumah ibadat kurang, secara tidak langsung memberi kesan negatif, sekali gus memburukkan keseluruhan imej Islam.

"Ini juga dilihat menjadi penghalang serta menghilangkan kepercayaan bukan Islam yang mengetahui Islam itu menitikberatkan kebersihan bagi yang ingin memeluk Islam," katanya ketika ditemui.

Oleh itu katanya, hadis Rasulullah SAW bermaksud; "Sesungguhnya Allah SWT itu bersih dan menyukai kebersihan", perlu diterapkan dalam jiwa setiap umat Islam, bukan sahaja diungkapkan di bibir.

Tambahnya, sebagai umat Islam juga seharusnya menunjukkan contoh yang terbaik kepada agama lain kerana ia merupakan salah satu langkah dalam berdakwah.

"Secara umumnya fitrah manusia yang menyukai kepada kebersihan. Istimewanya bagi umat Islam adalah kebersihan telah didedahkan dengan prinsip menjaga kebersihan sejak kecil dan juga merupakan tuntutan agama.

"Tetapi jika kita lihat, realiti yang berlaku orang bukan beragama Islam lebih mendahului kita dalam aspek kebersihan terutamanya bahagian tandas," luahnya.

Tanggungjawab

Sementara itu, Setiausaha Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid al-Aqram, Jalan Datuk Keramat, Abdul Hamid Mat Isa berkata, mentaliti dengan meletakkan tanggungjawab menjaga kebersihan kawasan masjid dan tandas terhadap AJK masjid atau surau perlu diubah daripada pemikiran masyarakat.

"Jika tandas kotor tok siak (AJK surau atau masjid) yang dipersalahkan. Dikata tidak menjalankan tugas dan hanya makan gaji buta. Persepsi ini sama sekali tidak benar dan perlu diubah.

"Dalam hal ini, orang ramai tidak boleh meletakkan sepenuh tanggungjawab hanya kepada tok siak, walaupun secara formalnya bertanggungjawab untuk menjaga kebersihan kawasan masjid.

"Dengan keadaan tok siak yang kebanyakannya sudah berumur, ditambah dengan persekitaran masjid yang luas tidak mampu diusahakan setiap hari, selain masjid dikunjungi oleh jemaah setiap waktu solat.

"Jika mempersoalkan mengenai gaji pula, berapa sangat upah yang dibayar kepada mereka. Jika masjid mungkin ada elaun daripada kerajaan, tetapi di surau mengharapkan tabung kutipan masjid sahaja," katanya.

Sehubungan itu, ujarnya, dalam usaha menambah baik tahap kebersihannya, kesedaran dan kerjasama orang ramai penting bagi memastikan ia kekal bersih lebih-lebih lagi bagi golongan muda.

"Tidak dinafikan kerja membersih dan mengendali masjid serta surau ini agak kurang diminati, terutama di kawasan tandas. Tetapi, demi mengubah imejnya, ia perlu dilakukan.

"Oleh itu, tenaga muda dan seluruh jemaah sangat diperlukan dalam menambah baik agar sentiasa terpelihara," saran beliau.

Selain untuk beribadat, masjid dan surau juga boleh berfungsi sebagai lokasi persinggahan serta kawasan rehat dan rawat bagi orang yang bermusafir.

Bagi Siak di Surau al-Ikhlasiah, Keramat Jaya, Hasyim Yaacob berkata, kebersihan dan keselesaan sebenarnya merupakan salah satu strategi dalam mengajak orang ramai mendekati rumah ibadat secara psikologi. Sebagaimana fungsi kawasan rehat dan rawat (R&R) di lebuh raya, surau memainkan peranan sebagai satu daya tarikan.

"Pendekatan sama juga boleh digunakan bagi menarik minat orang ramai untuk mengunjungi surau dan masjid. Selain untuk menjamin kekhusyukan beribadat, persekitaran dan tandas yang bersih mampu menarik jemaah untuk kerap mengunjungi masjid kerana kawasannya yang memberi ketenangan," jelasnya.

Hasyim turut berharap, kebersihan dan keselesaan itu bukan sahaja diamalkan di kawasan khas, tetapi di kawasan awam lebih-lebih lagi di rumah ibadat.MOHD. SHAH CHE AHMAD Utusan Malaysia Online Bicara Agama 18/01/2013
Tags: kebersihan, kesihatan, tandas
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments