mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mendalami ilmu ciri penting jadi umat hebat

Wasatiyah adalah istilah yang sewajarnya dipopularkan dalam hidup masyarakat hari ini yang ingin melahirkan umat hebat. Wasatiyah yang sering diterjemah sebagai sederhana, berseimbang juga boleh diterjemahkan sebagai hebat atau 'super'.

Pendakwah, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata ‘ummatta wassata’ adalah umat hebat yang disebut sebagai umat terbaik dalam al-Quran yang wawasannya untuk mendapatkan kesejahteraan di dunia dan akhirat.

“Dulu ada umat Nasrani yang meninggalkan dunia kerana akhirat, kemudian datang umat Yahudi yang terlalu mengejar dunia. Datang pula umat Muhammad yang berusaha mendapatkan dunia serta akhirat,” katanya.

Untuk cemerlang berasaskan ilmu. Ayat pertama diturunkan bukan menyuruh kita solat tetapi membaca untuk mencari ilmu. Orang kita sekarang kebanyakannya mengaji tetapi tidak mengkaji, sebab itu mereka ikut sunnah secara ritual," Mohd Zawawi Yusoh, Pendakwah

Beliau menyampaikan ceramah pada majlis Sambutan Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1434H/2013M anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang diadakan di Dewan Solat Utama Masjid Putra, Putrajaya.

Majlis itu dirasmikan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah. Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Empat ciri

Zawawi yang mengupas tema Maulidur Rasul tahun ini iaitu ‘Wasatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ memberitahu, empat ciri ‘ummatta wassatta’ iaitu wassatiyyah imaniah, berilmu, mencipta sebab dan bekerja dengan betul.
Katanya, untuk bersatu dengan Nabi Muhammad SAW, umat Islam perlu mengenali serta mengikut sunnah Baginda selain memastikan diri dilengkapi ilmu supaya mampu mencapai kecemerlangan di dunia dan akhirat.

“Untuk cemerlang berasaskan ilmu. Ayat pertama diturunkan bukan menyuruh kita solat tetapi membaca untuk mencari ilmu.

“Orang kita sekarang kebanyakannya mengaji tetapi tidak mengkaji, sebab itu mereka ikut sunnah secara ritual.

“Begitu juga dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan bukan saja perlu dibuat dengan betul tetapi betul-betul. Maknanya, apabila kita buat kerja, buat dengan betul dan ikhlas kerana istimewanya sesuatu pekerjaan apabila dibuat betul-betul,” katanya.

Beliau turut memberi contoh seorang sahabat Rasulullah SAW yang bersalaman dengan Baginda kemudian ditanya kenapa tangannya kasar. Sahabat itu memberi tahu tangannya kasar kerana memegang cangkul bercucuk tanam untuk memberi makan ahli keluarganya.

Lalu Rasulullah SAW mencium tangan sahabat itu sambil bersabda: “Tangan ini tidak akan disentuh api neraka. Itulah hasilnya apabila setiap pekerjaan itu dilakukan dengan betul dan betul-betul.”


Hasliza Hassan Berita Harian Online Agama 26/01/2013
Tags: ilmu
Subscribe

 • Hidup berpasangan beri ketenangan

  MAKHLUK Allah SWT diciptakan berpasang-pasangan seperti firman-Nya yang bermaksud: "Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan semuanya…

 • Nusyuz undang kemurkaan ALLAH

  Nusyuz undang kemurkaan ALLAH FIRMAN ALLAH SWT: "Wanita-wanita yang kamu khuatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah…

 • Khutbah Jumaat: Sempurnakan agamamu

  Petikan Khutbah Jumaat: 31 Mac 2017 JAKIM Sempurnakan agamamu Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap telah memberi penekanan pentingnya…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments