mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

4 aspek ibadat dekatkan diri dengan Tuhan

Rasulullah SAW bersabda: “Bertafakur sesaat adalah lebih baik daripada beribadat setahun.” (Riwayat ad-Dailani)

Islam menyediakan suatu jalan yang sempurna untuk manusia beribadat di mana setiap aspek ibadat bersesuaian dengan kekuatan dan keupayaan yang ada pada seseorang.

Ibadat bukan hanya himpunan amal seperti solat, puasa, haji, doa dan seumpamanya tetapi apa juga perkara yang dilakukan dengan niat atau tujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Ibadat terbahagi kepada empat aspek iaitu:

Ibadat akal – ia dicapai dengan cara berfikir, merenung, mengkaji sesuatu makhluk Allah serta memerhatikan keindahan dan keagungan ciptaan Allah SWT.

Ibadat jiwa – ia dilakukan dengan adanya sifat khusyuk, tawakal, reda terhadap qada dan qadar, bersyukur, ikhlas, cinta, belas kasihan, al-khauf (takut) dan raja’ (mengharap). Tanpa sifat ini maka sesuatu ibadat itu dikatakan ibadat yang mati dan tidak diterima Allah SWT.

Ibadat badan – iaitu segala amalan anggota tubuh termasuk segala gerak-geri seperti mata, telinga, mulut, hidung, kaki, tangan dan sebagainya. Termasuk juga segala perkataan dan perbuatan.

Ibadat harta – iaitu dengan cara mengeluarkan zakat, mengerjakan haji, memberi nafkah dan mengorbankan harta fi sabilillah, bersedekah dan menyediakan kemudahan untuk orang ramai (wakaf).


Berita Harian Online Agama 27/01/2013 
Tags: ibadah
Subscribe

 • Bukan sekadar sebut, tetapi perlu hayati

  KALIMAH ‘laa ilaaha illallah’ atau maknanya, “Tiada tuhan selain Allah SWT” memang kerap kita dengar atau ucapkan.Kalimah…

 • Erti kalimah Syahadah & tuntutannya

  SEGALA puji bagi ALLAH SWT yang tidak menjadikan sesiapa sebagai anak-Nya dan juga tidak mempunyai sekutu dalam penciptaan-Nya. Sesungguhnya rukun…

 • Lambang keutuhan Perlembagaan

  KUALA LUMPUR 22 Jan. - Keputusan Mahkamah Persekutuan melarang penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald terbitan bahasa Melayu,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments