mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Dakwah di facebook pikat remaja

Komuniti Young Daie dekati generasi Y

Kemunculan ramai pendakwah muda di pentas ceramah dan forum telah menyemarakkan lagi penyuburan risalah Islam di negara ini. Pendakwah muda seperti Ustaz Don, Imam Muda Asyraf dan Imam Muda Hizbur antara yang menjadi perhatian masyarakat serta mempunyai pengikut tersendiri.

Hasrat untuk melahirkan lebih ramai pendakwah muda sebagai pelapis menjadi titik tolak kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk menganjurkan Konvensyen Pendakwah Muda ASEAN 2013.

Sama ada dengan komputer peribadi, laptop atau telefon pintar dan pemacu mainan seperti iPod dan iPhone, segala maklumat mudah diperoleh termasuk berkaitan Islam," Ali Mohammed, Pengarah Bahagian Dakwah JAKIM

1,000 mahasiswa sertai konvensyen

Seramai 1,000 mahasiswa institusi pengajian tinggi (IPT) dalam dan luar negara menyertai konvensyen dengan kerjasama Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Yayasan Taqwa, Persatuan Bekas Mahasiswa Islam Timur Tengah, Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia, Karangkraf dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

Sebanyak 30 IPT menghantar wakil antaranya Universiti Malaya, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Sultan Zainal Abidin, Universiti Teknologi Petronas dan Institut Pendidikan Guru. Universiti Negara ASEAN ialah tiga dari Brunei iaitu Universiti Brunei Darussalam, Universiti Islam Sultan Sharif Ali dan Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan; dua dari Indonesia Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah dan Universitas Islam Bandung sementara dari Singapura, Institut Pengajian Tinggi Al-Zuhri.

Pengarah Bahagian Dakwah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Ali Mohammed, berkata fenomena ini adalah perkembangan positif bagi mendekati generasi Y melalui kaedah santai dan ringan untuk mengikuti kuliah agama termasuk melalui media sosial serta YouTube.

“Kini maklumat hanya di hujung jari menjadi gaya hidup masyarakat dan menjadi kegemaran anak muda. Pendakwah juga tidak terkecuali menjadi ikutan di ruang media sosial dan mempunyai berpuluh-puluh ribu pengikut.

“Muka surat peminat (fanpage) Imam Muda Asyraf diikuti lebih 400,000 pengikut, Ustaz Don Daniyal pula diikuti hampir 300,000 sementara Dr Zaharuddin Abd Rahman diikuti 30,000 pengikut. Oleh itu, kita memerlukan lebih ramai pendakwah yang aktif menggunakan facebook dan teknologi sebagai medium baru dakwah,” katanya.

Antara tokoh akademik yang berkongsi pemikiran, pandangan serta aspirasi bersama pendakwah muda ialah Prof Datuk Dr Sidek Baba dari UIAM, Prof Dr Abu Hassan Hasbullah (Universiti Malaysia Kelantan), Mohd Zaidi Ramly (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan), Adnan Abd Hamid (Majlis Ugama Islam Singapura) dan Akmal Salim Ruhana (Penyelidik Kementerian Agama Republik Indonesia).

Bertemakan ‘Belia Islam Pemangkin Transformasi Ummah’ program itu turut mendapat sokongan remaja dan artis terkenal tanah air seperti Ana Rafali, Sham Kamikaze, Imam Muda Hafiz dan Imam Muda Hizbur.

Konvensyen ini memberi penjelasan berkaitan isu Islam di Malaysia dan Nusantara di samping membina kemahiran menjadi pendakwah muda profesional.

Persetujuan dicapai daripada konvensyen ialah membuka rangkaian komuniti Young Daie di facebook bagi mengumpulkan pendakwah muda selain menjadi wadah berdakwah di media sosial.

Wadah baru

Dr Abu Hassan Hasbullah, ketika membentangkan kertas kerja menyarankan mahasiswa menjadikan laman sosial medan dakwah baru.

Pada konvensyen itu juga peserta menyertai kempen Mahasiswa Menolak Valentine’s Day sebagai usaha menyedarkan remaja serta belia supaya tidak meraikan sambutan yang menyalahi syariat agama.


Berita Harian Online Agama 09 Februari 2013
Tags: facebook
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments