mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pentingnya umat Islam bersatu

KEUNGGULAN Sahifah Madinah yang dirintis oleh Rasulullah SAW sumber pentingnya ialah daripada titik-temu wahdah atau kesatuan antara Muhajirin-Ansar. Walaupun akhirnya terdapat kelompok Yahudi diusir kerana mengkhianati Sahifah itu namun gerak kerja dakwah Nabi berjalan seperti direncanakan.

Asas kekuatan yang dibina di Madinah menyebabkan Nabi berazam untuk melakukan Futtul Makkah atau kembali semula ke Mekah. Ia suatu strategi bijaksana dan berpandangan jauh.

Terhalang di Hudaibiyyah tidak menjadikan Rasulullah SAW berhenti daripada tekad untuk kembali ke Mekah. Peristiwa Hudaibiyyah seharusnya memberi daya renung yang tinggi kepada umat Islam betapa strategi undur setapak dan mara lima tapak ke hadapan menggambarkan watak Rasulullah SAW yang amat bijaksana.

Ternyata tahun berikutnya Rasulullah SAW dan rombongannya sampai ke Mekah. Suatu kemenangan yang sangat bermakna baginya. Ini berlaku kerana hala tuju perjuangan Rasulullah SAW amat jelas dan Allah meredhainya kerana darjah kesabaran Rasulullah SAW amat tinggi.

Lalu kehadiran Rasulullah SAW di Mekah memberi kesan menarik terhadap perkembangan Islam di Jazirah Arabia. Seterusnya ke tempat-tempat lain dan akhirnya diseluruh alam. Semuanya berlaku hasil kecekalan dan keikhlasan melakukan hijrah dan perjuangan dan keupayaan melakukan perubahan walaupun perit dan payah.

Realiti dakwah dalam Islam ialah ke arah pengajakan, penyeruan, pemanggilan dengan maksud umat manusia kembali dan dekat kepada Islam. Bukannya menjauhkan warga umat kepada agama ini dengan label yang buruk.

Ketampilan puak Khawarij dalam sejarah Islam bukanlah sesuatu yang enak untuk disebut. Kemunculan kelompok Takfir wal Hijrah bukanlah sesuatu yang bermanfaat untuk dilafaz. Malah melabel sesama Islam dengan kalimah Hisbussyaitan, Taghut, Firaun dan jahiliyah bukanlah aliran yang memberi manfaat kepada Islam.

Dustur dakwah yang mengambil pendekatan "bil hikmah, walmau izatil hasanah, wajadilhum billati hia ahsan" - dengan bijaksana dan pekerti yang baik dan hujah-hujah terbaik adalah pedoman keramat dari Al-Quran (Surah an Nahl : 125) untuk menjadi pedoman sesiapa saja yang bernama Islam.

Individukah, atau jamaahkah, pemimpin atau pengikutkah tidak harus memandang remeh dengan pedoman daripada Allah itu. Dan itulah juga pedoman Rasulullah SAW yang mendukung watak siddiq, amanah, tabligh dan fatanah yang ternyata memberi kesan terhadap jalur dakwah dan tarbiyyah. Rasulullah SAW memiliki sifat kasih sayang dan belas kasihan yang tinggi.

Mengapa hari ini kita jadi pembenci, pembengis pendendam dan merasakan jalan pertempuran baik fizikal mahupun siasah hingga menyebabkan kecelaruan dan kekeliruan terjadi dalam kalangan warga umat.

Mengapa al-Quran dan Hadis tidak dijadikan sumber untuk mengembalikan umat kepada wahdah atau kesatuan.

Terlalu burukkah kelompok umat Islam yang lain sehingga berlaku isu takfir dan enggan melakukan muzakarah dan perbincangan supaya perpecahan yang terjadi dapat dileraikan.

Ia tentunya menuntut kepimpinan yang berjiwa besar, berpandangan jauh dan mengambil pertimbangan syarak supaya hala tuju perjuangan umat terpedoman.

Terlalu amat penting bagi Malaysia umpamanya memiliki asas wahdah supaya masa dan tenaga tidak terbazir ke arah berantakan sesama sendiri yang menyebabkan perpecahan yang parah terjadi.

Perjuangan membina Umat Melayu menuntut kesabaran dan kebijaksanaan yang tinggi. Latar pendidikan, orientasi binaan dalam keluarga, hasil sumber daya yang terdapat memerlukan strategi lebih bijaksana supaya yang dikejar dapat dan yang dikendung tidak berciciran.

Lebih tidak syarie mendekati isu wahdah ini dengan rasa kebencian yang tinggi dan dendam kesumat yang membara. Ia bakal menghasilkan kelompok taksub dan pelampau yang melihat dirinya saja yang Islamik tetapi orang lain tidak.

Anihnya dalam melontarkan label taghut, kafir, syaitan. jahiliyah sesama Islam, mereka berdakap cita-cita, saling memeluk suatu keazaman dan menjalin hubungan dengan orang lain atas nama pertentangan ideologi politik yang terlalu sukar untuk dicari titik-temunya.

Bak kata suatu anologi, sebatang pokok itu tidak akan tumbang semata-mata kerana mata beliung yang ada tetapi sebatang kayu yang disendalkan kepada mata beliung itu akan mampu menumbangkan pokok itu.

Mudah difaham, umat Melayu di Malaysia akan mewarisi pepatah "menang jadi abu dan kalah jadi arang" sekiranya nafsu amarah terus menjadi pertimbangan untuk strategi dan tindakan mencapai cita-cita politik dan kuasa.Utusan Malaysia Online Rencana 15/02/2013
Tags: islam, perpaduan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments