mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Dakwah Moden

TANGGUNGJAWAB untuk mengangkat dan menyebarkan syiar agama Islam tidak akan terhenti walaupun wafatnya Nabi Muhammad SAW. Peranan dilakukan oleh para pendakwah termasuk pihak berkuasa negara Islam telah menyebabkan agama itu diterima positif oleh pelbagai pihak termasuk masyarakat bukan beragama Islam.

Jika zaman dahulu, penyebaran agama Islam dijalankan melalui pelbagai cara seperti pelawaan dan penerangan tetapi pada masa kini memerlukan perancangan secara berhemah untuk menarik hati masyarakat khususnya generasi belia.

Maka timbul cetusan idea untuk meneruskan tanggungjawab dakwah melalui pelbagai saluran termasuklah media massa. Berbanding waktu sebelum ketibaan alaf baru, usaha dakwah hanya dibuat melalui cara ceramah, bengkel dan sebagainya tetapi kini kemunculan media baru seperti facebook, twitter dan youtube sedikit sebanyak telah membantu dakwah agama Islam.

Usaha itu bukan merupakan jalan yang mudah kerana tindakan tersebut memerlukan idea, kreativiti dan inovasi supaya masyarakat tidak bosan dengan penyampaian berkenaan.

Hal itu bertepatan dengan firman Allah dalam ayat 125 Surah al-Nahl bermaksud:

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik dan berbahas dengan mereka yang engkau serukan itu dengan cara yang lebih baik. Sesungguhnya Tuhanmu dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalannya dan dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk."

Sehubungan itu, kewujudan saluran televisyen dan radio bercorak Islam, pembikinan filem, drama dan animasi adalah usaha terbaru yang dibuat oleh para pendakwah. Lebih membanggakan terdapat juga dalam kalangan mereka mencipta video komedi tetapi menyelitkan mesej keislaman lalu memuat turun dalam laman web video YouTube dan akhirnya mencatat bilangan jutaan pengunjung.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara Agama 28/02/2013
Tags: dakwah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments