mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Akhlak mulia asas masyarakat unggul

Kejayaan Rasulullah didik sahabat patut diteladani

Dalam menghadapi arus kemajuan, keperluan terhadap pembentukan akhlak mulia semakin mendesak memandangkan pelbagai masalah sosial timbul selari dengan perkembangan ekonomi dan kepesatan kemajuan dunia.

Rasulullah mendidik sahabat menurut tatacara akhlak yang ditentukan Allah, dan itulah yang membentuk sebuah masyarakat Islam yang begitu unggul sifatnya, beriman, bertakwa serta cenderung dan mencintai kebaikan.

Masyarakat dan bangsa yang memiliki akhlak mulia adalah penggerak ke arah pembinaan tamadun dan kejayaan yang diredhai Allah SWT.

Seperti kata pepatah seorang penyair Mesir, Syauqi Bei: ‘Hanya bangsa itu kekal berakhlak. Bila akhlaknya lenyap, maka lenyap pula bangsa itu’. Kegagalan dalam membentuk masyarakat yang berakhlak mulia samalah seperti mengakibatkan kehancuran pada bumi ini.

Allah SWT berfirman di dalam Surah Al-Rumi ayat 41 yang bermaksud: ‘Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merosakkan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)’.

Bina masyarakat selepas hijrah

Asas yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ketika mula membina masyarakat Islam selepas peristiwa hijrah ialah membentuk akhlak yang mulia.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Turmuzi, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: ‘Tidak ada sesuatu yang lebih berat timbangannya selain daripada akhlak yang baik’.

Umum tahu bukan mudah menyatupadukan banyak hati, tetapi ia dilakukan Rasulullah dengan mudah meskipun ada cabarannya kerana akhlak yang Baginda tonjolkan menjadi pengajaran yang paling berkesan.

Sejarah membuktikan bahawa keperibadian yang mulia membentuk masyarakat yang cemerlang tamadunnya.

Rahsia kejayaan Rasulullah SAW sehingga mampu membentuk barisan para sahabat yang kukuh dan mantap dari segi sahsiah dan keperibadiannya adalah dengan menonjolkan akhlak mulia sejajar dengan keperibadian Muslim sebenar yang dipaparkan di dalam al-Quran.

Tanpa sebarang kepentingan dunia, Baginda memimpin dengan keluhuran Islam, ada wahyu Baginda sampaikan, ada buntu Baginda sama syurakan. Laba dari inilah yang menjayakan sebuah kepemimpinan yang akhirnya dikagumi kerana integriti, bukan kepentingan diri.

Ia juga adalah kerana Baginda tahu bahawa akhlak adalah asas pembinaan diri yang akan menentukan jatuh bangunnya bangsa serta ia juga faktor pembinaan sesebuah tamadun, bahkan inilah sebab utama diutuskan Rasulullah SAW ke dunia.

Hadis diriwayatkan oleh Ahmad dan Al-Hakim, Rasulullah SAW bersabda yang mafhumnya: ‘Sesungguhnya aku diutus hanya untuk menyempurnakan akhlak yang mulia.’

Pendidikan qudwah hasanah

Salah satu cara yang terbaik untuk membentuk akhlak mulia ialah dengan cara pendidikan qudwah hasanah atau contoh teladan yang baik.

Setiap individu haruslah memiliki sifat amanah, dedikasi, komited pada tugas, ikhlas, sanggup berkorban masa dan tenaga dan sikap suka membantu serta membimbing dan berperanan sebagai contoh antara satu sama lain.

Antara aspek terpenting yang harus diambil perhatian ialah penampilan setiap individu Muslim, peribadi yang seimbang dalam pemikiran dan tindakan dan sikap terhadap konsep berilmu, beramal dan berakhlak yang sebenar.

Di antara akhlak mulia yang ditunjukkan Rasulullah kepada sahabat ialah bersifat benar dan amanah dalam perkataan dan perbuatan. Sifat ini meliputi semua perbuatan, perkataan dan gerak hati.

Tidak ada sekelumit dendam, niat jahat, bicara untuk menyakiti hati orang lain semata-mata atau melakukan sesuatu perbuatan yang bukan saja mengundang kesusahan dan penderitaan kepada orang lain, tetapi juga kemurkaan Allah SWT yang dijadikan ikutan, malahan itulah sempadan yang dijauhi sahabat dalam meningkatkan keperibadian selari dengan perintah agama.

Selain dari itu, sabar dalam semua keadaan adalah perkara yang paling mudah, tetapi sukar dilakukan sekiranya hati kita tidak reda terhadap qada dan qadar Allah.

Sifat sabar dibentuk oleh Rasulullah sehingga dikagumi oleh sahabat dan musuh yang bersama Baginda ketika hayatnya, bahkan tidak tergambar oleh kita hari ini betapa kesabaran Rasulullah sebenarnya yang menyelamatkan agama dan usaha syiar Baginda dan akhirnya dapat dinikmati oleh seluruh Muslim pada hari ini.

Menghadapi fitnah dan ancaman musuh yang datang dari segenap ceruk tentulah sukar ditepis, apatah lagi fitnah terhadap Rasulullah, tetapi, daripada api yang asalnya sukar dihidupkan, fitnah akhirnya menjadi bara yang tidak padam-padam.

Nik Salida Suhaila Nik Saleh ialah Penyelaras Unit Penerbitan, Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Berita Harian Online Agama 01/04/2013
Tags: akhlak
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments