mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sedekah eratkan persaudaraan

Ikhlas infak harta kepada golongan miskin suatu pelaburan akhirat

Firman Allah SWT: “Sesungguhnya orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan daripada apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian.” (Surah Fatir, ayat 29)

Menginfakkan harta di jalan Allah SWT adalah pendekatan al-Quran bagi memanfaatkan harta dan mendidik hati orang Mukmin supaya membina kehidupan atas perasaan tanggungjawab kepada orang lain. Allah SWT mengingatkan apa yang diinfakkan itu bukan milik peribadi kita sebenarnya tetapi harta adalah rezeki yang dikurniakan Allah SWT untuk sebahagian daripadanya dibahagikan kepada orang lain.

Buang sifat kikir

Prof Dr Yusuf Al-Qaradawi dalam bukunya ‘Peranan Nilai dan Akhlak dalam Ekonomi Islam’, menyebut salah satu nilai rabbani paling utama dalam Islam ialah penetapan bahawa manusia bukannya pemilik harta yang hakiki tetapi hanya diberi kuasa untuk memanfaatkan harta Allah.

Mereka menginfakkan hartanya ini disifatkan oleh Allah SWT sebagai orang yang mengharapkan perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian. Mereka menyedari rahsia keuntungan sebenar ialah apabila dapat melakukan pengorbanan dengan membuang sifat kikir dan kedekut yang membelit jiwa lalu membelanjakan harta mereka sama ada secara sulit atau terang-terangan.

Sudah tentu orang yang bersedekah secara sulit akan membebaskan diri daripada perasaan riak serta meninggi diri dan dalam masa sama dapat menjaga air muka penerima.

Manakala sumbangan yang diberikan secara terang-terangan adalah sebagai peringatan kepada yang mampu supaya turut menyumbang selain sebagai pendinding daripada tohmahan manusia bahawa dia seorang bakhil yang tidak menghiraukan kesusahan orang lain.

Golongan ikhlas membantu

Antara tujuh golongan yang mendapat naungan arasy Allah di akhirat ialah orang yang ikhlas membantu orang lain.

Sabda Rasulullah SAW: “Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungan-Nya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta-mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina, lalu dia menjawab, “Aku takut kepada Allah”, seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya.” (Riwayat Abu Daud, Tirmizi dan Ibnu Majah)

Sedekah secara sembunyi

Orang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa diberi oleh tangan kanannya ialah gambaran mengenai keikhlasan hati orang yang bersedekah. Sesungguhnya tidak ramai yang dapat menyembunyikan kebaikan dilakukannya.

Pasti akan ada juga perasaan riak dan ingin menunjuk-nunjuk supaya mendapat pujian serta sanjungan daripada orang ramai atau sekurang-kurangnya ada orang mengetahui kebaikan yang dilakukannya itu.

Ramai juga rasa tidak puas jika pemberiannya tidak diketahui orang apatah lagi sekiranya sedekah itu bernilai tinggi. Walau bagaimanapun, sedekah kecil dengan hati yang ikhlas akan diterima Allah manakala Allah menolak sedekah yang banyak tetapi dipenuhi rasa sombong dan riak.

Ulama berpendapat maksud pemberian yang harus disembunyikan ialah pemberian sunat manakala yang dimaksudkan pemberian perlu dihebahkan adalah pemberian wajib iaitu zakat kerana menzahirkan ibadah wajib adalah dituntut seperti solat wajib serta berzakat.

Di dalam melakukan ibadah wajib, berzakat lebih utama untuk dizahirkan berbanding solat kerana lebih mudah untuk bersolat dalam waktunya berbanding berzakat yang dihimpit dengan perasaan bakhil untuk memberi.

Ketika Allah SWT membicarakan sifat orang yang bertakwa, Allah SWT menyatakan salah satu daripada sifat itu ialah orang yang menginfakkan harta di jalan-Nya.

Firman Allah SWT: “Dan pada harta-harta mereka, (ada pula bahagian yang mereka tentukan menjadi) hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta).” (Surah Az-Zariyat, ayat 19)

Apabila kita menyumbang sudah tentu kita akan sumbangkan kepada golongan yang memerlukan dan tidak berkeupayaan seperti fakir miskin yang mana dengan sumbangan itu golongan fakir miskin ini akan merasakan mereka masih diberi perhatian oleh orang berada.

Semangat persaudaraan

Pastinya tiada irihati di hati si fakir di samping akan ada doa yang dipohon oleh mereka untuk golongan berada. Tambahan lagi, pemberian sedekah dalam konteks Islam adalah manifestasi semangat persaudaraan yang diibaratkan sebagai sistem takaful untuk membantu orang memerlukan.

Kesimpulannya, setiap yang terbabit dengan perniagaan tidak mahu rugi. Allah mengajak kita supaya membina perniagaan dengan Allah yang pasti kita tidak akan rugi selama-lamanya iaitu menginfakkan harta sama ada dalam bentuk tuntutan wajib atau yang sunat.


Ahmad Shukri Yusoff ialah perunding motivasi Islam Fitrah Power Resources Berita Harian Online Agama 05/04/2013
Tags: ikhlas, sedekah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments