mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Buang ego elak perpecahan

Utamakan sikap bertolak ansur untuk hidup aman sejahtera

Demam pilihan raya sudah melanda dan pelbagai ragam serta kerenah dapat dilihat. Banyak juga berita menarik menghiasi dada akhbar serta media elektronik dan tidak ketinggalan media alternatif.

Namun, di sebalik keghairahan kita untuk melaksanakan hak serta tanggungjawab memilih barisan pemimpin yang bakal menerajui pentadbiran negara, ramai seakan lupa diri malah terbawa dengan ego masing-masing.

Info: * Ayat untuk penyakit artritis (sakit sendi) dan chromatolysis (masalah tulang), baca surah al-Ahqaf, ayat 21-28. Amalkan membaca surah dan banyak berdoa kepada Allah semoga disembuhkan daripada penyakit itu.

Persepsi kehebatan diri

Persepsi terhadap kehebatan diri yang mempengaruhi cara kita berfikir itu sebenarnya banyak mendatangkan kemudaratan seandainya tidak dikawal sebaiknya. Ini kerana jika tidak disebabkan perasaan ego itu, kita tidak akan melakukan perkara tidak sepatutnya.

Jika tidak disebabkan oleh rasa ego bahawa ‘aku lebih besar atau aku lebih hebat’, tidak akan ada laporan mengenai pergaduhan disebabkan berebut kawasan untuk meletakkan bendera parti masing-masing.

Semuanya itu berpunca daripada perasaan ego. Apa salahnya bertolak ansur dan saling menghormati. Tiada salahnya jika semua bendera parti politik diletakkan di kawasan yang sama. Daripada situ sudah terlihat semangat setia kawan, malah nampak prinsip perpaduan lebih nyata.
Ego boleh sebabkan perpecahan

Ego bukan saja dalam berpolitik tetapi ego boleh menjejaskan hidup semua orang jika perasaan semula jadi itu tidak dikawal dengan baik. Ego ini membabitkan emosi dan emosi perlu dikawal dengan fikiran yang rasional.

Keegoan boleh menyebabkan perpecahan dalam keluarga, organisasi dan negara. Apabila ibu bapa terlalu mementingkan status sebagai pemimpin keluarga sementara anak-anak pula berkehendakkan hak mereka dihormati, suasana rumah tangga menjadi haru biru.

Begitu juga ketua jabatan yang terlalu mementingkan hasil kerja tetapi enggan bertolak ansur dengan keperluan kakitangan, suasana di pejabat tidak akan harmoni. Ketua dengan egonya dan anak buah pun dengan ego mereka.

Firman Allah SWT: “Wahai orang yang beriman. Jangan suatu kaum (lelaki) mencemuh kaum lelaki yang lain, kerana boleh jadi mereka (yang dicemuh) lebih baik berbanding mereka (yang mencemuh), dan jangan pula perempuan-perempuan (mencemuh) perempuan lain (kerana) boleh jadi perempuan (yang dicemuh) lebih baik berbanding perempuan (yang mencemuh). Janganlah kamu saling mencela antara satu sama lain, dan janganlah saling memanggil dengan gelaran-gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk (fasik) selepas beriman. Dan sesiapa yang tidak bertaubat, mereka itulah orang yang zalim.” (Surah al-Hujurat, ayat 11)

Sifat negatif ini tidak akan membantu sebaliknya ia membuka ruang untuk iblis terus menghanyutkan kita dengan kata-kata manisnya supaya kita terus membenci pihak lain. Jika ego tiada, umat Islam pasti akan bersatu hati kerana masing-masing saling menyenangi satu sama lain.

Buang prasangka

Alangkah indahnya dunia tanpa perasaan ego. Semua boleh menerima kelebihan serta kekurangan dengan hati terbuka tanpa prasangka. Malangnya, pengharapan itu agak mustahil jika hati tidak dirawat dengan kaedah yang betul.

Ibu bapa bergaduh menegakkan kebenaran masing-masing hingga terlupa hak anak. Sementara anak pula tertekan dengan sengketa ibu bapa mengambil jalan mudah melakukan perkara dilarang tetapi meletakkan kesalahan daripada tindakan itu terhadap ibu bapa.

Semua itu apabila diselidik, berpunca daripada ego. Justeru, bagi mengelak akibat yang lebih buruk, sebaiknya kita belajar bagaimana hendak mengawal persepsi dalam diri yang mengatakan bahawa kitalah yang paling bagus.

Caranya, sentiasa bermuhasabah diri dan banyak mendalami ilmu. Sahabat Rasulullah SAW hingga akhir hayat mereka tidak pernah merasa jemu belajar ilmu kerana mereka sedar hanya ilmu yang akan menunjuk arah ke jalan yang benar.

Perbanyakkan membaca al-Quran dan menunaikan solat malam kerana kedua-dua itu adalah benteng yang akan menyelamatkan kita daripada sifat mazmumah termasuk perasaan ego daripada menguasai diri.

Iyad bin Himar melaporkan, “Rasulullah menerangkan: Allah memberi wahyu kepada saya supaya memerintahkan saudara bersifat merendah diri, sehingga seorang individu tidak lagi membanggakan dirinya kepada orang lain, dan tidak lagi menzalimi orang lain.” (Direkodkan oleh Muslim)


Ashraf Muslim Berita Harian Online Agama 15/04/2013
Tags: ego, sederhana, taubat, tolak ansur
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments