mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pembangunan minda penentu kejayaan bangsa, negara

Ilmu mengangkat imej dan reputasi peribadi seseorang, begitu juga negara, akan muncul sebagai sebuah negara maju dan bertamadun. Islam meletakkan ilmu pada kedudukan tertinggi dan sentiasa menggalakkan umatnya berusaha mencari ilmu pengetahuan.

Kini kita dapat lihat umat lain begitu rakus dengan ilmu sehingga mereka menjadi perintis dalam penghasilan aneka jenama reka cipta, sebaliknya kita umat Islam cukup berpuas hati menjadi pengguna kepada produk mereka.

Sedangkan, Islam pernah melahirkan ratusan ilmuwan tersohor yang menjadi pelopor dalam pelbagai aspek ilmu pengetahuan yang sehingga kini pun, hasil tangan dan idea kreatif mereka masih diguna pakai.


Bagaimanapun, ketinggian akal intelek harus sejajar dengan kepadatan akal budi dan sahsiah diri terpuji. Kedua-duanya perlu berjalan seiring sebagai mana pernah dipesan oleh Saidina Ali bin Ali Talib ini: “Kebaikan bukan terletak pada harta yang melimpah, atau anak keturunan yang ramai. Akan tetapi kebaikan terletak pada ilmu yang tinggi dan sikap lemah lembut.”

Pelita terangi kegelapan

Umat Islam seharusnya menggunakan kata-kata ini sebagai pelita yang menerangi kegelapan hati dan jangan cepat berasa selesa dengan ilmu pengetahuan sedia ada. Kata orang, proses pembelajaran berlaku sepanjang hayat.

Melalui keintelektualan umat Islam, maka masyarakat Barat mula sedar kepentingan ilmu pengetahuan. Zaman gelap benua Eropah mulai menjadi terang bersinar dengan limpahan ilmu pengetahuan lantaran tempias daripada kehebatan ilmu digali umat Islam suatu ketika dulu.

Hebatnya tamadun Islam di Andalusia (Sepanyol), Kota Baghdad pada zaman kerajaan Islam Bani Abbasiyah sudah cukup membuktikan bahawa umat Islam adalah peneraju kepada pembangunan minda dan peneroka awal ilmu pengetahuan.

Tetapi sayang, semua itu hanya tinggal sebagai nostalgia indah yang menjadi bahan sejarah. Oleh itu, kita perlu bangkit semula menjadi pelopor dan peneroka ilmu pengetahuan. Kita tidak boleh terus menjadi umat yang ‘tandus ilmu’ hingga terpaksa bergayut dan berpayung kepada umat lain.

Bangsa berjaya berilmu

Sesungguhnya, bangsa yang berjaya adalah bangsa yang berilmu. Berpaksikan kepada ketinggian ilmu itulah yang akan memacu kejayaan sesuatu bangsa sekali gus menghasilkan reputasi unggul dalam segenap lapangan kehidupan.

Kini kita boleh melihat sendiri bagaimana bangsa Jepun dan Korea berjaya menjadikan negara mereka sebagai sebuah negara maju. Semua itu bertitik tolak daripada terbina masyarakat yang berilmu.

Budaya membaca menjadi kemestian dan kelaziman dalam masyarakat. Justeru, kini kedua-dua buah negara itu berdiri megah sebagai negara maju yang disegani masyarakat dunia.

Kata Hamka, “Apabila telah maju pendidikan dan pelajaran pada suatu bangsa, maka akan maju pula kecerdasan tiap-tiap peribadi yang terlingkung dalam bangsa itu.” Sesuatu bangsa dan negara akan dapat melakukan ledakan kecemerlangan dengan menguasai ilmu pengetahuan.

Pendakwah bebas, Dr Danial Zainal Abidin, berkata menguasai ilmu semasa hukumnya wajib. Tidak akan ada kecemerlangan tanpanya. Justeru, kesedaran perlu disemaikan di hati golongan muda pada hari ini supaya menjadi golongan yang cintakan ilmu termasuk ilmu sains. Hanya dengan ilmu umat menjadi cemerlang dan gilang-gemilang.

Penting penguasai ilmu

Demikianlah pentingnya penguasaan ilmu pengetahuan kepada sesuatu bangsa yang ingin maju dan berjaya. Memupuk budaya membaca dan tabiat cintakan ilmu akan menjana kejayaan gemilang buat umat Islam sekali gus menjadikan mereka sebagai umat contoh.

Rasulullah SAW bersabda: “Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu mendekatkan diri kepada Allah dan mengajarkannya kepada orang adalah sedekah. Sesungguhnya ilmu pengetahuan meletakkan seseorang pada kedudukan terhormat dan mulia (tinggi). Ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan akhirat.” (Riwayat Al-Rabii’)


Wan Mohd Ruzlan Wan Omar Berita Harian Online Agama 07/05/2013
Tags: ilmu, minda
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments