mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Perjalanan terakhir Ali

PENGURUSAN jenazah amat dititikberatkan dalam Islam bermula seseorang manusia menghembuskan nafas terakhir kemudian ia dimandikan, dikafankan, disembahyang dan seterusnya dikebumikan.

Demikian indahnya ajaran Islam dalam mendidik umatnya dalam setiap aspek kehidupan seharian, khususnya berkaitan soal hidup dan mati.

Dahulu, dalam persekitaran luar bandar soal pengurusan kematian merupakan tanggungjawab setiap ahli masyarakat bermula daripada ketua kampung sehingga para penghuni kampung. Selepas mendengar perkhabaran kematian, maka berduyun-duyun ahli tetangga menziarahi jenazah, sekali gus membantu ahli keluarga menguruskan si mati.

Situasi demikian berlaku hampir 20 tahun lalu. bagaimana keadaan pada masa kini di tengah-tengah pembangunan negara apabila suasana hubungan erat masyarakat umpama telah lupus ditelan zaman sehinggalah terdapat kisah apabila seorang bapa ditinggalkan sanak-saudara dan mati keseorangan.

Bayangkan jika berlaku seumpama itu, siapa yang bakal mengurus individu berkenaan? Di mana lokasi jenazah itu diuruskan?

Bagi menjawab persoalan itu, Mega Utusan Malaysia berkesempatan membuat liputan pengurusan jenazah yang tidak dituntut yang diuruskan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), baru-baru ini.

Ketika tiba di pekarangan Jabatan Perubatan Forensik Hospital Kuala Lumpur, terlihat sebuah van jenazah milik Jawi terletak di hadapan premis berkenaan. Kelihatan tiga anak muda yang merupakan petugas daripada Unit Kebajikan Islam, Bahagian Pengurusan Dakwah Jawi sedang mengangkat satu jenazah dari bilik forensik.

Jenazah kaku dibaluti kain putih itu kemudian diangkat lalu dimasukkan ke van untuk dibawa mandi dan dikafan di sebuah lokasi yang terletak di pinggir ibu kota.

Dianggap seperti menguruskan jenazah tidak dituntut seperti saudara sendiri, usaha Jawi itu perlu dipuji.

Di atas van Jawi, jenazah lelaki berusia 43 tahun meninggal dunia akibat jangkitan kuman telah disimpan selama dua minggu sebelum ia dikebumikan.

Tugas yang digalas oleh tiga petugas iaitu Mohamad Firdaus Mat Puat, 2; Zainuri Mohd. Rani, 29, dan Mohd. Hasmizi Mohd. Hassan, 31, telah menjadi kewajipan fardu kifayah untuk mereka berbuat demikian. Malah kata mereka, setiap jenazah itu diibarat saudara sendiri.

Kemudian jenazah di bawa di sebuah rumah kecil terletak di salah sebuah tanah perkuburan di Selayang, Selangor untuk proses seterusnya.

Setelah tiba di lokasi dengan jenazah akan dimandikan dan dikapankan, tiga petugas itu perlahan-lahan mengangkat lelaki yang dikenali sebagai Ali ke tempat mandi mayat yang telah disediakan.

Tugas dilakukan mereka dengan penuh berhati-hati kerana jenazah itu sudah dua minggu disimpan di peti sejuk Jabatan Perubatan Forensik HKL walaupun ia masih sempurna.

Jenazah terlebih dahulu dibersihkan daripada sebarang kekotoran sebelum dijirus air pertama dengan diakhiri dengan air kapur.

Menurut Mohamad Firdaus, cara memandikan jenazah tidak dituntut adalah seperti biasa. namun sekiranya keadaannya tidak mengizinkan, mereka akan berwaspada dengan memberikan perhatian kepada mayat berkenaan.

Selepas jenazah dimandikan dengan dibilas dengan jirusan terakhir, lalu tiga petugas itu mengangkat lelaki tidak bernyawa ke suatu ruang lapang bersebelahan tempat mandi.

Suasana sedih menyelubungi ruang itu apabila kain-kain putih disediakan itu merupakan pakaian terakhir si mati sebelum ia ke alam kubur sekali gus menandakan bahawa pakaian mewah dipakaioleh manusia masih hidup adalah sementara.

Kemudian jenazah diangkat dengan menghadap kiblat untuk disembahyangkan bagi memenuhi rukun pengurusan jenazah. Doa dihajatkan kepada Allah SWT agar jenazah diampunkan dan diletakkan bersama orang-orang beriman.

Kediaman terakhir

Paling menyayat hati apabila tiba giliran jenazah untuk dikebumikan. Ukuran liang lahad seluas satu meter lebar dan dua meter panjang menandakan bahawa tempat itu merupakan kediaman terakhir untuk Ali selama-lamanya.

Hatta sekalipun mewah manusia, mereka tetap akan dikebumikan di dalam ruang tanah yang sempit dan dipenuhi tanah-tanah pasir.

Bertempat di Raudatul Sakinah terletak di Taman Batu Muda, Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Perkuburan Dalam Taman, jenazah kemudian dibawa menerusi van lalu diangkat untuk disemadikan.

Dengan kekuatan seramai 10 petugas, dalam waktu singkat jenazah selamat dikebumikan tatkala itu diletakkan batu sebagai tanda bahawa kubur itu milik seorang lelaki bernama Ali bin Abdullah.

Firdaus kemudian mengetuai bacaan tahlil dan doa semoga Allah mencucurkan rahmat kepada Firdaus. Ibadah itu adalah tugas terakhir mereka sebelum jenazah ditinggalkan bersemadi selama-lamanya di alam barzakh.

Dengan konsep jenazah tidak dituntut dianggap seperti saudara sendiri, tanggungjawab yang digalas oleh Firdaus dan rakan-rakannya wajar dipuji. tanpa mereka siapakah lagi hendak menguruskan mayat berkenaan. Sudah tidak tentu lagi, ia adalah fardu kifayah.Utusan Malaysia Online Bicara Agama 09/05/2013
Tags: jenazah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments