mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mengutama dunia antara ciri ajaran sesat

Golongan pengamal ajaran sesat menggunakan beberapa taktik sebagai umpan untuk mendapatkan pengaruh daripada kalangan masyarakat. Antaranya adalah janji dan jaminan yang boleh merangsang seseorang itu terpengaruh untuk mendapat manfaat duniawi dan ukhrawi.

Allah SWT berfirman: “Orang yang mengutamakan dunia lebih daripada akhirat dan menghalang manusia daripada jalan agama Allah, serta menghendaki jalan itu menjadi bengkok terpesong, mereka itulah orang yang terjerumus ke dalam kesesatan yang jauh terpesongnya.” (Surah Ibrahim, ayat 3)

Qurtubi ketika mentafsirkan ayat itu menyatakan, sesiapa saja yang mengutamakan dunia dan segala perhiasannya, ingin kekal dalam nikmat dunia berbanding nikmat akhirat serta menghalang manusia lain daripada agama Allah yang dibawa oleh rasul, menurut pendapat Ibnu Abbas dan lain-lainnya iaitu golongan yang berada dalam kesesatan.

Malangnya sekarang, ramai mengutamakan akhirat tetapi tidak mahu berkerja keras untuk mendapatkan tempat yang baik di akhirat. Justeru, apabila ada pihak yang menjanjikan kebahagiaan di akhirat tanpa perlu bersusah payah di dunia, pastinya ini mampu menarik minat mereka.

Selain itu, mereka akan mendatangkan bukti menunjukkan bahawa mereka memiliki kelebihan berbanding manusia lain tetapi semua perkara itu perlu dirahsiakan daripada pengetahuan pihak lain yang mungkin akan cemburu.

Terpikat janji ‘penganjur’

Disebabkan terpikat dengan penampilan serta apa yang dijanjikan oleh pengamal ajaran sesat itu, maka pengikutnya percaya saja apabila diberitahu ketua mereka adalah nabi, wali atau mempunyai keramat. Malah ada yang yakin guru itu boleh memberi syafaat di akhirat nanti.

Kelahiran ajaran sesat menjadi petanda dan kayu ukur menunjukkan tahap kelemahan Muslim dalam ilmu agama serta kemampuan mereka membezakan yang hak dengan batil. Realiti masyarakat Islam menunjukkan mereka masih terpengaruh dan keliru hingga terpengaruh pegangan ajaran sesat.

Jahil fahami ajaran sebenar

Hal ini berpunca daripada kejahilan terhadap ajaran Islam sebenar. Oleh sebab itu, mereka mudah terpengaruh dengan kawan, ghairah dengan kerohanian, tertipu, ingin berubat penyakit, kesilapan memahami asas akidah.

Kajian jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sehingga 2008, terdapat 55 ajaran sesat telah diwartakan haram di Malaysia. Kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihak berkuasa tempatan (PBT), Majlis Keselamatan Negeri (MKN), orang awam dan agensi kerajaan lain, Jabatan Agama Islam berjaya mengawal perkembangan ajaran sesat.

Kini, terdapat 12 ajaran sesat yang masih aktif meliputi pelbagai bentuk amalan seleweng, penggabungan dengan amalan perbomohan, persilatan serta amalan khurafat seperti sihir, penggunaan jin atau hantu.

Beberapa kumpulan difatwa dan diwartakan negeri sebagai sesat antaranya Al-Arqam, Pertubuhan Kerabat Raja Sakti - penjenamaan semula dari ajaran Azhar Wahab (Al-Mansur), Ilmu Hakikat, Islam Jamaah, Qadiani Ahmadiah, Tarikat Naqsyabandiah Kadirun Yahya, Aurad Ismailiah, Rampai, Kaula, Tusuk Hikmat, Wali Suci, Al-Watan, Naluri dan Kalimat Sakti.

Walaupun kehadiran mereka ini selalunya terselindung, namun seperti kata pepatah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah juga. Ketegasan pihak berkuasa membolehkan usaha membanteras ajaran sesat dilaksanakan.

Usaha banteras berterusan

Namun, usaha itu perlu dilakukan secara berterusan kerana selagi ada yang cuba mendapatkan pengaruh dengan menyebarkan ajaran sesat dan selagi ada yang mudah terpengaruh dengan janji-janji palsu, ajaran menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar akan terus ada.

Pada masa sama, usaha meningkatkan kefahaman umat Islam kepada ancaman ajaran sesat perlu dipertingkatkan dengan menyebarkan maklumat mengenai ciri-ciri ajaran sesat yang mudah difahami masyarakat umum.

Pengukuhan iman umat Islam perlu dilaksanakan secara istiqamah supaya generasi sekarang dan akan datang tidak mudah terpedaya apabila ada pihak cuba bawa ajaran menyimpang daripada agama Islam.


Che Husnirulhuda Hussin Berita Harian Online Agama 26/05/2013
Tags: jahil
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments