mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Asia Selatan tumpuan Islam

KAWASAN tumpuan umat Islam yang terbesar di dunia adalah di Asia Selatan. Umat Islam di wilayah itu berjumlah sekitar 300 juta orang. Mereka mendiami wilayah India Selatan dan Utara, Pakistan, Bangladesh dan Sri Lanka.

Sekalipun terikat oleh agama yang sama, yakni Islam, mereka terdiri daripada pelbagai masyarakat yang bertutur dalam bahasa yang berbeza.

Kehidupan mereka juga saling terpisah dan menghadapi bermacam-macam masalah sosial, ekonomi dan budaya yang berlainan.

Kawasan itu pernah dikuasai Kesultanan Moghul (1526-1858) iaitu salah sebuah kerajaan Islam terbesar pada Abad Pertengahan. Kesultanan Moghul melambangkan kemuncak kehadiran Islam di benua kecil India.

Penyebaran Islam di kawasan Asia Selatan berlangsung dalam tiga gelombang. Para pedagang Arab Muslim pertama kali datang ke India Selatan hingga abad ke-15. Kesan mereka kini dapat ditemui di Selatan Malabar, wilayah Kerala.

Gelombang kedua mengambil laluan darat, di wilayah yang dinamai Sind pada zaman Khalifah Umar Al-Khattab.

Gelombang ketiga berkaitan dengan kemasukan umat Islam dari Afghanistan yang melarikan diri akibat serangan bangsa Mongol. Dari sinilah kemudiannya berasal Kerajaan Moghul.


Umat Islam di Asia Selatan berjumlah sekitar 300 juta orang.

Seperti di kawasan lain, penyebaran Islam di India Selatan dicirikan oleh proses penerapan yang berjalan lancar. Pada umumnya masjid yang didirikan di India, misalnya mempunyai bumbung berbentuk kon seperti bangunan candi.

Namun sejak dua dekad terakhir, banyak masjid baharu didirikan berdasarkan model masjid di Asia Barat. Banyak daripadanya dibina dengan bantuan dana daripada pemerintah Arab Saudi.

Penyebaran Islam yang begitu pesat di benua kecil India yang kebanyakan penduduknya beragama Hindu, disebabkan khususnya oleh daya tarikan ajaran Islam atau tasawuf yang penuh misteri, seperti yang diperkenalkan melalui tarekat sufi.

Kecenderungan kepada aspek batin ajaran Islam amat sesuai dengan persekitaran India yang terkenal dengan hal kebatinan.

Hingga kini, kecenderungan mistik pada keberagamaan umat Islam di benua kecil India masih kuat.

Penjajahan Inggeris

Keadaan umat Islam di benua kecil India amat sukar ketika penjajah Inggeris menjejakkan kaki ke India.

Dalam situasi itu, umat Islam tidak hanya berhadapan dengan penjajah tetapi juga tertindas kerana mereka merupakan golongan majoriti di benua kecil itu.

Berhadapan dengan situasi tersebut, pandangan dan sikap orang Islam berbeza-beza.

Ada yang menyarankan agar mereka berkerjasama dengan penjajah Inggeris sebagaimana dibuat oleh Ahmad Khan. Tetapi sebahagian besar pemimpin Islam menolaknya.

Berhadapan dengan penjajahan dan bimbang akan masa depan umat Islam di kawasan yang majoriti penduduknya bukan beragama Islam, sebahagian daripada tokoh Islam menyarankan agar umat Islam mendirikan negara mereka sendiri.

Pada 1947, tertubuh Republik Islam Pakistan. Namun pada 1971, penduduk di wilayah timur Pakistan memisahkan diri dan membentuk negara sendiri dengan nama Bangladesh.

Perkara itu berlaku kerana Pakistan Timur dan Pakistan Barat dipisahkan oleh wilayah India dan kedua-duanya menggunakan bahasa yang berbeza.

Bangladesh

Kebanyakan penduduk Pakistan Timur yang kini adalah Bangladesh bertutur bahasa Bengali. Manakala majoriti penduduk Pakistan Barat bertutur bahasa Urdu.

Bangladesh merupakan salah satu negara terpadat di dunia. Sebahagian daripada penduduknya hidup dalam kemiskinan. Bencana alam seperti taufan dan banjir sering melanda negara itui.

Ketika India merebut kemerdekaannya pada 1947, umat Islam di wilayah tersebut berpecah dua. Sebahagiannya terus tinggal di India dan sebahagian yang lain memasuki Republik Islam Pakistan yang baru didirikan.

Setelah menjadi sebuah republik, perlembagaan India menjamin hak setiap warganegara, seperti persamaan kebebasan beragama serta budaya dan pendidikan, juga terpakai untuk umat Islam minoriti. Mereka hidup bersama-sama penganut agama lain.

Sri Lanka

Umat Islam juga terdapat di Sri Lanka, negara di bahagian selatan benua kecil India. Corak keislaman masyarakat Muslim di negara itu banyak dipengaruhi oleh kemasukan orang Kerala Muslim, termasuk penyebaran ajaran sufi pada abad ke-18.

Di Sri Lanka, tarekat sufi yang paling berpengaruh ialah Tarekat Qadiriyah. Bahasa ibunda mereka ialah bahasa Tamil. Sehingga banyak karya keagamaan ditulis dalam bahasa ini.

Al-Quran pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Tamil pada abad ke-19 oleh ilmuwan Sri Lanka bernama Syeikh Mustafa. Di Sri Lanka terdapat lebih kurang 1.2 juta umat Islam. Pada umumnya, mereka ialah orang Islam Sunnah pengikut Mazhab Syafie.

Kerala

Keturunan umat Islam yang pertama tiba di India Selatan banyak ditemui di wilayah Kerala. Khususnya di kalangan masyarakat Mappila. Kehidupan mereka banyak dipengaruhi tradisi perdagangan yang menunjukkan ciri-ciri pekerjaan orang Arab yang datang menyebarkan Islam ke wilayah itu

Bahasa asal mereka ialah Malayalam. Dalam amalan keagamaan dan pengajaran agama, bahasa itu kemudian bercampur dengan bahasa Arab. Hingga kini, orang Kerala berketurunan Arab pada umumnya mempunyai reputasi tersendiri di mata masyarakat. Pada awal 1990-an, jumlah kaum Mappila Muslim mencapai kira-kira 7.5 juta orang.

Islam di Asia Selatan telah melahirkan banyak pemikir dan gerakan yang kemudiannya menjadi sumber inspirasi kepada umat Islam di tempat lain.

Antara pemikir dari negara ini yang terserlah ialah Sir Muhammad Iqbal, Abu A'la al- Maududi, Fazur Rahman, Shah Waliyullah dan Sir Sayyid Ahmad Khan.

Di sini juga muncul beberapa gerakan yang pengaruhnya tersebar ke seluruh dunia seperti Jamaah Islami dan Jamaah Tabligh.


Utusan Malaysia Online Bicara Agama 04/06/2013
Tags: islam
Subscribe

 • Khutbah Jumaat: Ulama dan Ilmu

  Petikan Khutbah Jumaat 02 Julai 2021M / 21 Zulqa’dah 1442H: JAIS Ulama dan Ilmu Jika ditelusuri sejarah, kita akan dapat menyaksikan usaha…

 • Khutbah Jumaat : Menggapai Reda Ilahi

  Petikan Khutbah Jumaat 05.03.2021 l 21Rajab 1442H JAIS Menggapai Reda Ilahi Seandainya kita berada di dalam sebuah perahu di tengah-tengah lautan…

 • Khutbah Jumaat : Emosi Dan Akal Sihat

  Petikan Khutbah Jumaat 11 Sept 2020M / 23Muharram 1442H: JAIS Emosi Dan Akal Sihat Ketika ramai manusia yang berfikir dahulu sebelum bertindak,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments