mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hukuman sebat syariah ambil kira perikemanusiaan

Hukuman sebatan syariah di Aceh dilakukan selepas solat Jumaat di pekarangan masjid. Lelaki disebat sambil berdiri sementara perempuan duduk memakai pakaian menutup aurat. Selepas hukuman dilaksanakan, pesalah berjalan keluar tanpa sebarang kecederaan.

Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Datuk Zainul Rijal Abu Bakar, berkata pengalaman menyaksikan sendiri cara hukuman itu dijalankan tiga tahun lalu membuktikan sebatan syariah adalah ringan dan bertujuan sebagai pengajaran bukan untuk mencederakan.

Katanya, pihak yang menentang hukuman itu disebabkan mereka tidak mengetahui prosedur kerana tidak pernah melihat sendiri serta tidak memahami hikmah undang-undang, sebaliknya bercakap mengikut emosi.

“PPMM pergi melihat sendiri pelaksanaan hukuman sebat syariah kerana ingin mengetahui bagaimana ia dilakukan. Pelaksanaan hukuman itu disaksikan jemaah. Justeru, saya berpendapat ia boleh dilakukan sebagai pengajaran dan salah satu langkah pencegahan,” katanya.

Katanya, sikap berhati-hati pihak berkuasa memastikan hukuman dilaksana mengikut peraturan ditetapkan juga petanda walaupun pesalah melakukan jenayah, tetapi hukuman dijatuhkan masih mengambil kira faktor perikemanusiaan.

Hukuman 3,5,6

Zainul Rijal berkata, walaupun peruntukan undang-undang syariah negara ini menetapkan hukuman 3,5,6 iaitu penjara tidak lebih tiga tahun, denda tidak lebih RM5,000 dan enam sebatan, tetapi kebanyakan kes tidak dikenakan hukuman maksimum itu.

Katanya, hukuman sebat menjadi hukuman utama dalam undang-undang Islam sering diketepikan hingga menyebabkan hukuman sepatutnya mencegah perbuatan jenayah gagal mencapai fungsinya. Malah, usaha menguatkuasakan hukuman itu sering disalah tafsir hingga ia sukar dilaksanakan.

“Mungkin disebabkan itu juga ada pihak mengatakan hukuman sebat syariah mendiskriminasi wanita kerana Mahkamah Sivil tidak menjatuhkan hukuman sebat kepada pesalah wanita. Mereka perlu faham, hukuman sebat sivil sifatnya mencederakan,” katanya.

Isu sebat wanita menjadi tumpuan apabila bekas model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarnor dijatuhkan hukuman maksimum enam sebatan dan denda RM5,000 oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan, 20 Julai 2009 selepas mengaku bersalah minum arak secara terbuka di pusat hiburan di Cherating.

Ini diikuti hukuman sebat mengikut undang-undang syariah terhadap tiga wanita yang disabitkan kesalahan melakukan persetubuhan luar nikah di penjara Kajang, 9 Februari 2010. Mereka didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur mengikut Seksyen 23 (2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997.

Terkini, cadangan melaksanakan hukuman sebat kepada 39 pesalah syariah di Johor di khalayak ramai atau di masjid bagi memastikan matlamat hukuman sebat syarie yang dilaksanakan itu mampu memberi kesedaran kepada kepada pesalah dan umat Islam.

Hukum termaktub dalam al-Quran, sunah

Zainul Rijal menasihatkan mereka yang tidak memahami hukuman sebat syarie supaya membuat kajian mengenai hukum yang sudah termaktub dalam al-Quran dan sunnah bukan mengelirukan masyarakat disebabkan kejahilan mereka.

Katanya, tumpuan sepatutnya diberikan kepada falsafah hukuman untuk menyedarkan masyarakat kesan buruk daripada kesalahan dilakukan seperti minum arak, persetubuhan luar nikah, persediaan persetubuhan luar nikah, bukan kepada hukuman sebatan itu saja.


Berita Harian Online Agama 20/06/2013
Tags: hukum, syariah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments