mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rugi jika tidak tingkatkan ibadah

LIMPAHAN pahala yang dijanjikan Allah SWT di sepanjang Ramadan seharusnya menjadi rebutan seluruh umat Islam dengan meningkatkan amal ibadat serta melakukannya secara ikhlas.

Bagaimanapun, bagi Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Sheikh Ismail Mohammad, bersandarkan trend pada tahun-tahun sebelumnya, ramai dalam kalangan rakyat negara ini seakan-akan tidak mempedulikan 'tawaran hebat' berkenaan.

"Telah disebut di dalam al-Quran bahawa amalan yang kita lakukan akan dibalas sehingga 700 kali ganda kebaikannya. Jika dipertemukan pula dengan malam Lailatul Qadar, kebaikannya ibarat 1000 bulan.

"Malangnya semua itu seakan tidak menarik minat kebanyakan kita untuk menggandakan ibadat. Sebagai contoh, jumlah kedatangan umat Islam menunaikan solat tarawih di masjid kian berkurang pada 10 hari terakhir Ramadan, sedangkan pada waktu itulah kemuncak untuk segala-galanya," katanya.

Beliau menambah, Rasulullah SAW sendiri sentiasa memuliakan Ramadan sehinggakan mengucapkan doa 'Ya Allah berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan' setiap kali ketibaan bulan Rejab.

"Setiap kali Ramadan, Rasulullah menyarankan kita agar menjadi lebih pemurah dan perkara itu diamalkan sendiri oleh baginda. Bersedekah tidak semestinya banyak kerana dengan pemberian setengah biji tamar pun sudah dikira bersedekah.

"Apa yang penting adalah kita melakukannya dengan ikhlas dan bukan dengan niat untuk menunjuk-nunjuk. Tiada ruginya kita melipat gandakan usaha membuat kebaikan pada bulan Ramadan," ujarnya.

Beliau dalam pada itu membuat teguran terhadap agensi mahu pun syarikat swasta tertentu yang sering meraikan anak yatim dan miskin setiap kali tibanya bulan Ramadan.

"Memberi makan kepada anak yatim dan miskin itu amat baik tetapi saya tidak setuju apabila majlis tersebut turut kononnya 'diserikan' dengan nyanyian oleh individu yang tidak berpakaian menutup aurat.

"Tidak perlulah menyanyi atau bermuzik dalam majlis berbuka puasa. Anak yatim ini mempunyai tempat yang istimewa di dalam Islam. Kita didiklah mereka dengan pendekatan Islam seperti bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan sebagainyaUtusan Malaysia Online Bicara Agama 13/07/2013
Tags: ibadah, pahala, sedekah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments