mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kesyahduan tarawih di tanah suci

SETIAP kali bulan Ramadan tiba maka umat Islam di seluruh dunia akan menyambutnya dengan penuh keredaan dan kesyukuran.

Di sebalik memenuhi kewajipan berpuasa umat Islam turut mengambil kesempatan pada bulan yang penuh keberkatan ini untuk memperbanyakkan amal ibadat termasuk menunaikan umrah.

Aktiviti di kota Mekah rata-ratanya bermula seawal pukul 3 pagi dengan bersahur kemudian diikuti dengan solat Subuh pada pukul 4 pagi.

Mereka akan menyempurnakan rukun umrah seperti tawaf dan sai'e pula bermula pada pukul 5 pagi. Jika semua telah dilakukan, jemaah akan beriktikaf di masjid dengan perbanyakkan solat dan membaca al-Quran.


MENUNAIKAN solat tarawih ketika berada di Masjidilharam dengan alunan bacaan ayat suci al-Quran oleh imam yang bersuara emas mampu memberikan perasaan yang berbeza serta berada lebih dekat kepada Maha Pencipta.

Namun begitu sudah tentu pengalaman pertama kali menjejakkan kaki di Mekah ketika bulan Ramadan agak berbeza dengan bulan biasa.

Di tanah suci, orang ramai akan berpusu-pusu untuk berbuka di dalam masjid kerana berdoa dalam tempoh lima minit terakhir sebelum azan Maghrib adalah paling mustajab.

Apabila tiba waktu berbuka puasa, kita sebagai jemaah umrah tidak perlu berasa takut jika tiada makanan kerana ada orang Arab suka bersedekah.

Bagaimanapun cuaca pada waktu siang di Mekah lebih panas berbanding Malaysia dan kadangkala suhu mencecah sehingga 40 darjah celsius, namun ia bukan halangan untuk umat Islam memperbanyakkan ibadah.

Bagi yang telah biasa melakukan umrah ketika di bulan Ramadan antara keperluan yang dinantikan adalah menunaikan solat tarawih di Masjidilharam, satu pengalaman yang begitu mengasyikkan serta penuh dengan keinsafan.

Solat tarawih menurut maksudnya ialah duduk bersenang-senang atau beristirehat dalam erti kata lain ia bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardu isyak. Sembahyang tarawih dikerjakan setelah selesai solat isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam.

Keindahan menunaikan solat tarawih ini berdasarkan pengalaman beberapa sahabat yang pernah menunaikan umrah jauh berbeza kerana selain dilakukan di hadapan Kaabah kekhusyukan kita hanya tertumpu dalam melakukan ibadah sehingga melupakan terus hal ehwal dunia waima ahli keluarga sendiri.

Itu adalah perasaan kebanyakan orang apabila berada di sana. Rata-rata mereka menyatakan perkara yang sama selain keberkatan berganda yang dijanjikan Allah SWT kepada umatnya yang ikhlas dan tabah.

Maka adalah tidak menghairankan setiap kali tiba bulan penuh keberkatan ini, pasti keadaan kota Mekah sesak dipenuhi umat Islam sehingga ke siar kaki masjid terutama ketika waktu solat tarawih.

Tersentuh

Namun satu perkara yang menjadi sebutan ketika tiba saat solat tarawih adalah saat diimamkan oleh beberapa imam terkemuka antaranya Imam besar kota Mekah, Abdul Rahman Al-Sudais dan Sheikh Abdullah Awwad Al-Juhany.

Hati kita akan tersentuh tatkala mendengar bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang dibaca oleh imam-imam terpilih dengan penuh keinsafan dan keberkatan.

Manakan tidak, gemersik suara dan alunan serta gaya bacaannya begitu menyentuh perasaan sehinggakan mereka yang tidak faham bahasa Arab pun boleh menitiskan air mata ketika mendengar bacaannya.

Perkara inilah yang sering menjadi tumpuan para jemaah yang mengambil kesempatan menunaikan umrah ketika di bulan Ramadan.

Kebanyakan mereka seolah-olah 'jatuh cinta' dengan suara merdu para imam terpilih ini yang melengkapkan ibadat yang hanya boleh dilakukan sekali dalam setahun.

Bacaannya begitu menusuk ke seluruh jiwa raga sehingga menjadikan sembahyang yang dilakukan begitu indah dan khusyuk sekali.

Perasaan ketika itu bercampur-baur. Rasa begitu sedih dan sayu kerana seperti dijemput ke tanah suci. Perasaan gembira turut dirasai dan terasa seperti begitu dekat kepada Maha Pencipta,

Namun di sebalik semua ini timbul pertanyaan di hati untuk bertemu muka atau paling tidak pun mengenali siapa imam-imam ini yang telah berjaya menambat hati masyarakat Islam seluruh dunia ini melalui suara emas yang dimilikinya.

Mungkin selama ini kita hanya mendengar kelunakan suara mereka di televisyen ataupun radio tanpa pernah mengenali atau menatap wajah mereka.

Namun bagi mereka yang bertuah ataupun terlintas keinginan untuk berjumpa dengannya mungkin hajat ini boleh dipenuhi dengan izin Allah ketika berada di Masjidilharam.

Antara mereka yang perlu kita kenali adalah Imam besar kota Mekah ini, Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais. Beliau berasal daripada kaum Anza dan telah menghafaz 30 juzuk kitab suci al-Quran sejak berusia 12 tahun.

Abdul Rahman membesar di kota Riyadh dan memulakan pembelajaran di beberapa universiti sehingga berjaya memperoleh ijazah, sarjana dan doktor falsafah dalam bidang syariah.

Untuk pengetahuan lanjut, penulis turut menyertakan profil dan biodata semua imam Masjidilharam untuk tatapan pembaca.

Mungkin bagi mereka yang sudah sampai ke kota Mekah pengalaman ini sudah tentu begitu berharga dan tidak ada galang ganti.

Namun bagi mereka yang masih belum berkemampuan atau berkesempatan, senarai imam-imam Masjidilharam ini di harap mampu memberikan gambaran serta hidayah tentang keagungan Allah SWT.

Ini boleh dirasai melalui petunjuk yang diamanahkan kepada imam-imam ini terutama melalui pembacaan ayat-ayat suci al-Quran dan penghayatan mereka ketika menunaikan solat Tarawih dengan penuh rasa keinsafan dan kesyahduan.HAFIZAHRIL HAMID Utusan Malaysia Online Bicara Agama 14/07/2013
Tags: makah, tarawikh
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments