mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Iktibar Mesir: Ramadan dan perpaduan

RAMADAN pada tahun ini disambut dalam keadaan pergolakan yang berlaku di beberapa negara Islam, antaranya Syria dan Mesir. Bagi Mesir, kejatuhan Presiden Mohammed Mursi pada 3 Julai lalu menjadikan negara tersebut terus bergolak dan mengalami zaman yang tidak menentu. Dalam sejarah negara tersebut, ini adalah satu sejarah baru apabila pihak tentera mengambil alih pemerintahan negara daripada seorang pemimpin yang baru dilantik setahun.

Rata-rata pemerhati melihat perubahan kepimpinan di Mesir melalui cara pengambilalihan kuasa oleh pihak tentera menyebabkan keadaan menjadi semakin tidak menentu. Walaupun ada janji untuk menggantung sementara perlembagaan negara dan mengadakan pilihan raya semula dalam waktu terdekat, masih terdapat mereka yang tidak berpuas hati terutama penyokong Mursi yang dilatari Ikhwanul Muslimin.

Kerajaan sementara yang dibentuk di bawah pimpinan Adli Mansour dilihat terpaksa menjalankan satu tugas yang mencabar. Beliau perlu meredakan kemarahan rakyat Mesir serta mengajak kumpulan-kumpulan yang memenangi pilihan raya pada tahun lalu untuk duduk berunding dan berbincang mengenai masa depan negara serta pembahagian kuasa.


Umat Islam Mesir berbuka puasa dalam suasana tenang biar pun negara mereka berhadapan pergolakan politik akibat rampasan kuasa oleh pihak tentera.

Ikhwanul Muslimin tidak menunjukkan minat untuk bekerjasama dengan kerajaan sementara tersebut. Mereka terus mendesak supaya bekas Presiden Mesir dilantik semula sebagai presiden. Ketegangan di Mesir memuncak dengan kejadian pada 8 Julai lalu apabila pihak tentera membunuh 50 orang penyokong Mursi yang berhimpun di satu tempat di mana mereka percaya ia menjadi tempat tahanan bekas presiden itu.

Dalam pada itu, beberapa pemimpin kanan Ikhwanul Muslimin telah ditahan, termasuklah Mursyidul Am mereka iaitu Muhamad Badie. Beliau bersama sembilan yang lain dihadapkan ke mahkamah pada Rabu lepas di atas tuduhan menghasut rakyat untuk meneruskan protes terhadap kerajaan sementara yang dibentuk.

Ketika pihak tentera cuba melantik pemimpin-pemimpin yang boleh dipercayai menjalankan tugas meredakan rakyat Mesir, kemarahan nampaknya semakin memuncak. Tiada tanda-tanda bahawa Mesir akan aman daripada kumpulan-kumpulan penunjuk perasaan. Medan Tahrir menjadi tumpuan berhimpun. Jumaat pertama di bulan Ramadan digunakan oleh para penyokong Mursi untuk melakukan tunjuk perasaan bagi menuntut Mursi kembali sebagai presiden.

Negara kuasa besar iaitu Amerika Syarikat (AS) pada awalnya tidak menyatakan apa-apa pendirian jelas terhadap penahanan Mursi yang telah dijatuhkan. Namun begitu, setelah Jerman meminta supaya Mursi dibebaskan dari tahanan, barulah suara AS dapat didengar untuk turut meminta pembebasan Mursi daripada apa jua bentuk tahanan.

Pendirian negara-negara Islam dilihat tidak sekata di dalam hal ini. Negara-negara Arab seperti Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) memberikan sokongan yang kuat terhadap kerajaan sementara di Mesir. Malah mereka turut beranj menyalurkan bantuan yang jumlahnya cukup besar, berbilion dollar. Tidaklah diketahui kenapakah sokongan kuat sebegitu rupa dinyatakan oleh negara-negara ini.

Sebaliknya bagi Turki dan Iran, mereka tidak boleh menerima apa yang dilakukan oleh pihak tentera terhadap kepimpinan Mursi. Mereka tidak menyokong tindakan tentera dalam hal ini atas alasan pelantikan dibuat berdasarkan amalan demokrasi. Ini bersandarkan fakta kemenangan Mursi dalam pilihan raya Presiden Mesir pada tahun lalu sebagai satu kemenangan yang sah dengan sokongan majoriti.

Bersatu

Melihat kepada pergolakan ini, ada dua perkara utama yang bermain dalam fikiran penulis: Apakah umat Islam tidak boleh bersatu? Dan apakah masa depan bagi umat Islam dalam konteks krisis global (Timur Tengah) yang berlaku?

Di dalam al-Quran, Allah SWT berfirman: "Berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah, dan janganlah kamu berpecah belah" (Ali Imran: 103) dan firman-Nya: "dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang berpecah belah dan berselisih setelah datangnya keterangan-keterangan yang nyata (al-Quran dan Rasul-Nya)" (Ali Imran: 105)

Ada kemungkinan apa yang berlaku di Asia Barat, pergolakan yang tiada hentinya ini, mempunyai kaitan dengan agenda hegemoni Barat yang tidak senang dengan beberapa pendirian Islamis negara-negara terbabit.

Umpamanya pendirian Mesir di bawah kepimpinan Mursi untuk memberi sokongan terhadap Hamas, dilihat seakan-akan menempelak Israel dan menguji Amerika dan sekutunya yang menuduh Hamas sebagai pertubuhan militan yang tidak boleh dibantu.

Ini pasti meletakkan sekutu kuat AS di Asia Barat iaitu Israel dalam keadaan bahaya. Sudah tentulah pendirian seperti ini amat tidak disukai dan pihak Yahudi akan sentiasa mencari jalan menggugat keutuhan Mesir. Begitupun, ada juga yang melihat bahawa tindakan Mursi di peringkat dalaman dalam memperkenalkan polisi-polisi tertentu mendapat tentangan daripada masyarakat.

Keadaan ekonomi yang tidak baik juga telah memberikan kesan sehingga ada di kalangan rakyat yang tidak berpuas hati. Gerakan penentangan ini pastinya daripada golongan sekular yang tidak senang dengan pendirian Islamis oleh Mursi. Melihat perkembangan semasa yang berlaku ini pastinya membuatkan ramai yang berfikir apakah masa depan rakyat Mesir dan masa depan umat Islam itu sendiri? Memanglah apa yang berlaku di Mesir itu sukar untuk diterima sama ada oleh negara umat Islam mahupun negara Barat kerana asas pembentukan pemerintahan negara tersebut pasca Mubarak adalah berasaskan pilihan raya dan demokrasi.

Adakah sistem demokrasi tidak sesuai di Mesir? Ini suatu perkara yang menarik untuk diperdebatkan oleh ahli-ahli sains politik. Islam memberikan panduan umum supaya umat ini tidak berpecah belah dan berselisih dalam hal-hal yang tidak perlu, apatah lagi hal-hal yang tidak memberi keuntungan kepada agama.

Dalam hal ini kita faham bahawa berbeza pandangan bukanlah sesuatu yang dilarang, kerana Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa "perbezaan dalam kalangan umatku adalah rahmah." Di sana ada juga bentuk-bentuk perbezaan yang dibenarkan, tetapi asasnya ia bukan perkara yang akan membawa kepada perpecahan umat.

Dalam hal agama terutama yang berkait dengan akidah, sepatutnya khilaf tidak berlaku. Dalam soal furu' hukum hakam, khilaf boleh berlaku dalam pentafsiran nas mengikut pandangan-pandangan para ulama.

Jelasnya, apa yang berlaku di Mesir ini belum ada tanda-tanda ia akan reda dalam waktu yang singkat. Masih ada percaturan tertentu yang perlu dilakukan oleh kerajaan sementara terutama dalam meminta kumpulan Ikhwanul Muslimin bersetuju dengan pelan seterusnya. Ia bukan mudah kerana parti al-Hurriyyah wa al-Adalah yang mewakili Ikhwanul Muslimin memenangi secara majoriti pilihan raya sebelum ini. Secara logiknya, merekalah yang mempunyai kuasa untuk memerintah.

Penolakan kumpulan Ikhwanul Muslimin terhadap pelan peralihan baru dan tidak menerima jemputan berunding memang satu tamparan dalam konflik yang berlaku ini. Hizb al-Nur, parti kedua yang menguasai pilihan raya Mesir, juga mempunyai pendirian dan pandangan berbeza. Malah kumpulan Tamarod yang mendapat sokongan pihak tentera dalam mencetuskan penentangan sehingga Mursi dijatuhkan, turut tidak bersetuju dengan pelan yang dibuat.

Pada peringkat awal usaha menjatuhkan Mursi, ia kelihatan seperti mendapat sokongan Barat. Sebaliknya, Barat turut berada dalam dilema sama ada ingin menganggap apa yang berlaku di Mesir sebagai rampasan kuasa atau pengguguran pemimpin diktator.

Pendirian ini mempunyai kesan. Jika ia satu rampasan kuasa, maka negara barat pendokong demokrasi tidak akan memberikan kerjasama kerana rampasan kuasa itu dilakukan terhadap kerajaan yang melalui proses pemilihan yang sah. Justeru, beberapa perkembangan semasa seperti pendirian AS dan Jerman, menggambarkan bahawa konflik ini masih belum mendapat ketentuan akan berakhir dalam waktu terdekat ini.

Seorang penganalisis, Roger Hardy memberikan komentar dalam konteks ini bahawa Arab Spring menunjukkan betapa kuasa rakyat bukanlah segalanya yang boleh merubah sesuatu sekelip mata. Bagi beliau, ia bersifat lokal, tidak memberikan impak kepada rantau tersebut melainkan ia hanyalah peningkatan populariti yang diinginkan.

Bagi kita, kestabilan Mesir sangat penting kerana ia merupakan sebuah negara Islam yang besar pengaruhnya. Institusi mereka seperti Universiti Al-Azhar telah melahirkan ramai pemikir-pemikir Islam berwibawa.

Syeikh al-Azhar merupakan sosok yang sangat dihormati kerana tradisi Al-Azhar yang menjaga turath ilmu di dunia Islam. Oleh itu, apa pun percaturan politik yang sedang berlaku di sana, harapan kita agar ia boleh membawa kepada kestabilan, keharmonian dan kehidupan yang normal.Dr. Mohd Roslan Mohd Nor Utusan Malaysia Online Bicara Agama 14/07/2013
Tags: mesir, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments