mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Dikritik kerana angkat sumpah pegang al-Quran

TINDAKAN seorang ahli kabinet baru Australia, Ed Husic memegang al-Quran ketika mengangkat sumpah jawatan telah mengundang pelbagai kritikan oleh golongan anti-Islam di negara berkenaan.

Golongan berkenaan mendakwa tindakan Ed Husic itu adalah ekstrem sekalipun situasi berkenaan mendapat makluman positif termasuklah Ketua Pembangkang Australia, Tony Abbott.

Ed Husic ialah individu Muslim pertama dilantik menganggotai kabinet pimpinan Kevin Rudd dengan memegang jawatan Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri.


Ahli kabinet pertama beragama Islam di Australia, Ed Husic.

Beliau dikatakan memegang al-Quran ketika mengangkat sumpah di hadapan Ketua Gabenor, Quentin Bryce baru-baru ini. Perbuatan itu telah dikritik hebat oleh rakyat Australia khususnya dalam media-media sosial.

Beliau yang merupakan anak kepada pendatang Bosnia yang menetap di Australia memahami kebimbangan yang dilahirkan oleh beberapa pihak, sebaliknya keputusan itu adalah jelas kerana berdasarkan agama yang dianutinya.

"Saya tidak mahu mengangkat sumpah jawatan tanpa berasaskan agama. Bahkan melalui tindakan memegang al-Quran bertujuan untuk mengukuhkan komitmen saya kepada negara dan rakyat.

"Tidak mungkin saya akan mengangkat sumpah jawatan menggunakan kitab Injil dan tidak sesekali akan berikrar," ujar beliau.

Namun, tindakan berkenaan telah mendapat sokongan positif termasuklah seorang ahli Parlimen Australia iaitu Josh Frydenberg dalam Twitter terbaharunya dengan menyatakan sebagai warga yang hidup dalam negara berdemokrasi, mereka sepatutnya menghormati amalan agama lain.

"Beliau menterjemahkan kepercayaan agamanya melalui perbuatan memegang al-Quran dan bukannya menjalankan gejala negatif.

"Saya menyokong dan akan berkerja bersama-sama Ed Husin untuk menyatukan perpaduan selain menjadi jambatan perpaduan antara komuniti di Australia," ujar Josh Frydenberg yang merupakan pemimpin dari Parti Liberal dan berbangsa Yahudi.

Utusan Malaysia Online Bicara Agama 18/07/2013
Tags: al-quran
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments