mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pengurusan haji di tanah air

LEMBAGA Tabung Haji (TH) adalah satu-satunya badan yang dipertanggungjawabkan terhadap segala urusan berkaitan jemaah haji Malaysia. Tanggungjawab itu bermula daripada persiapan awal hinggalah mereka selamat pergi dan balik dari Tanah Suci menunaikan fardu haji.

Pengurusan jemaah haji sentiasa dirancang dan dilaksanakan dengan teratur dan rapi. Ini bagi memastikan urusan persiapan diri, penerbangan, pengangkutan di Tanah Suci, penginapan dan yang terpenting ibadah haji berjalan dengan selamat, sempurna serta pada kos yang efektif.

Perancangan bermula daripada sesi-sesi percambahan fikiran dan penilaian operasi haji tahun sebelumnya.

Ini bagi membolehkan setiap pengalaman dan maklum balas dinilai dan digunakan sebagai asas untuk penambahbaikan perkhidmatan musim akan datang.

Pelaksanaan urusan haji secara keseluruhannya meliputi aspek bimbingan jemaah haji, penyediaan petugas haji, penyediaan prasarana dan logistik tanah air dan tanah suci serta penyelarasan dengan pihak-pihak berkuasa di Malaysia serta di Arab Saudi.

Pengurusan haji di tanah air yang melibatkan bakal haji dapat dirangkum dalam lapan aktiviti utama iaitu pendaftaran, pemilihan kelayakan, bimbingan, pemeriksaan kesihatan, pengurusan pasport, Surat Jadual Penerbangan, urusan visa, dan operasi penerbangan haji.

Setiap rakyat Malaysia yang hendak mengerjakan haji perlu mendaftar dengan TH. Untuk tujuan itu mereka perlu mempunyai deposit minimum di TH RM1,300.

Mereka boleh mendaftar sama ada dengan datang sendiri ke kaunter-kaunter TH, Bank Islam, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia dan Maybank Islamic di seluruh negara. Mereka juga boleh mendaftar secara dalam talian di www.tabunghaji.gov.my atau melalui mesin ATM ketiga-tiga bank tersebut.

Bagi mereka yang telah mendaftar, pemilihan dibuat secara yang daftar dahulu didahulukan. Bagi yang terpilih untuk ke tanah suci pada tahun semasa, surat tawaran akan dihantar oleh TH kepada mereka berasaskan alamat yang ada pada rekod pendeposit TH. Oleh itu, amat penting untuk memastikan alamat dikemaskini.

Apabila sudah mendapat surat tawaran, bakal haji hendaklah mencukupkan wang bayaran haji dan menyatakan persetujuan secara rasmi kepada TH. Mereka juga perlu mendapatkan Buku Rekod Rawatan perubatan dari TH.

Bagi yang terpilih mereka akan dipanggil untuk mengikuti tiga peringkat kursus haji yang dianjurkan TH iaitu Kursus Asas Haji, Kursus Intensif Haji dan Kursus Perdana Haji.

Setelah mengikuti kursus-kursus mengikut jadual, bakal haji perlu menjalani pemeriksaan kesihatan di hospital atau pusat-pusat kesihatan kerajaan yang disenaraikan atau panel terpilih TH.

Mereka perlu lulus saringan fizikal dan mental serta perlu mendapatkan suntikan Meningitis Meningococcal ACYW-135.

Sebagai tambahan kepada suntikan wajib tersebut, bakal haji juga boleh memilih untuk mendapatkan suntikan influenza dan phenomecocal.

Setelah lulus saringan dan pemeriksaan kesihatan, bakal haji perlu menyediakan Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) atas tanggungan sendiri. Bagi yang belum ada, hendaklah berurusan terus dengan Jabatan Imigresen.

Bagi yang sudah mempunyai PMA, sebelum menghantarnya ke pejabat cawangan TH, pastikan dahulu tempoh sah laku pasport itu iaitu tarikh tamat tempoh sahnya hendaklah tidak kurang enam bulan dari tarikh perjalanan.

Juga kena pastikan terdapat empat muka surat kosong secara berturutan sebelah-menyebelah selain tiada larangan ke luar negara.

Untuk memastikan mereka tidak berada dalam senarai hitam golongan yang dilarang ke luar negara boleh lakukan semakan sama ada dimana-mana Pejabat Imigresen, melalui sistem aplikasi elektronik Jabatan Imigresen di http://www.imi.gov.my atau klik di Sistem Semakan Status Perjalanan.

Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan di Sistem Aplikasi Elektronik (JIM) dan tekan butang 'semak'. Keputusan semakan akan diterima secara automatik.

Setelah memenuhi syarat-syarat di atas, pasport mereka akan dikumpulkan dan kemudiannya dihantar ke ibu pejabat TH untuk proses berikutnya.

Bagi Bakal Haji yang telah melepasi semua proses-proses di atas, TH akan menetapkan tarikh berangkat dengan menghantar Surat Jadual Penerbangan (SJP) kepada mereka secara berperingkat-peringkat.

Bakal haji yang ingin mengetahui status mereka boleh menghubungi pejabat TH yang berhampiran atau TH Contact Centre di talian 03-6207 1919.

Pada masa sama, PMA mereka akan divisakan di Kedutaan Arab Saudi. Bakal Haji akan berlepas ke Tanah Suci secara berperingkat-peringkat mulai pada 1 Zulkaedah setiap tahun.

Bakal haji hendaklah melaporkan diri di lokasi pada tarikh dan masa yang dinyatakan dalam SJP yang telah dihantar kepada mereka.

Sebagai rumusan, semua pendeposit adalah dinasihatkan membuat pendaftaran haji dan merancang pemergian haji masing-masing.

Mereka yang telah terpilih hendaklah mematuhi prosedur-prosedur TH dari awal hingga akhir dan mengikuti kursus-kursus yang telah diatur.

Mereka juga hendaklah sentiasa menjaga kesihatan diri baik daripada segi mental mahupun fizikal.

Banyakkan berdoa supaya segala urusan dapat dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Sesungguhnya ibadat haji menguji keimanan dan ketakwaan terhadap-Nya.AHMAD RUZMAN AHMAD RAZALI l PENULIS ialah Pengurus Besar (Operasi Domestik), Jabatan Haji, Lembaga Tabung Haji. Utusan Malaysia Online Bicara Agama 19/07/2013
Tags: haji
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments