mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nuzul Quran: Mukjizat Rasulullah sebagai hiasan iman

ADAKAH membicarakan tentang hiasan dunia iaitu wanita cantik yang ingin menjadi ratu satu kebajikan di dalam bulan Ramadan yang mulia ini. Biarkan mereka berdegil dengan kejahilan mereka. Sesungguhnya ajaran Islam di dalam kitab suci al-Quran telah mengemukakan larangan mendedahkan aurat, sejak beribu tahun lamanya, tidak perlu kita mempolemikkannya lagi.

Sepatutnya kita sedar di dalam bulan yang mulia ini telah turun suatu kitab yang bernama al-Quran menjadi panduan kepada umat Islam yang mengucap dua kalimah syahadah. Aku bersaksi tiada tuhan melainkan Allah dan nabi Muhammad pesuruh Allah.

Syahadah ialah pengakuan tentang keesaan Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW sebagai Rasul yang menerima mukjizat al-Quran. Dengan mengucapkan dua kalimah syahadah sahlah seseorang itu sebagai seorang Muslim. Maka segala kefarduan dalam Islam menjadi wajib ke atasnya dengan kata lain mesti dilaksanakan.

Dalam Islam kita diwajibkan beriman kepada kitab-kitab seperti Zabur, Taurat, Injil dan al-Quran. Namun hari ini kitab al-Quran yang ada dalam simpanan kita lebih menjadi hiasan bilik solat mahupun gobok antik yang berharga ribuan RM. Walaupun ada guru agama mengatakan melihat al-Quran itu sahaja sudah mendapat pahala, janganlah kita melihat kitab suci sebagai sebagai objek hiasan, jadikan ia bacaan harian.

Peristiwa yang dinamakan Nuzul al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610 Masehi.

Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia dan hikmahnya.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada baginda rasullullah SAW melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

Hari ini pada malam-malam di bulan Ramadan, program tadarus al-Quran di masjid dan surau disertai hanya golongan pesara yang boleh dikira dengan jari. Sedangkan seruan menghidupkan sepertiga malam adalah untuk semua umat. Amat menyedihkan golongan muda hanya berminat mendengar ceramah ustaz popular yang penuh gelak ketawa tetapi tidak masuk ke hati. Orang muda dilihat lebih suka melepak di restoran 24 jam dan bermain futsal berbanding duduk bersama-sama golongan ibu bapa mereka untuk menghayati bacaan al-Quran.

Lebih menyedihkan ada pula sekelompok golongan yang mahu menyertai tadarus hingga penuh sebulan demi mendapat duit raya dan sehelai kain pelikat dari Yang Berhormat (YB) kawasan qariah terbabit. Yang peliknya muka dan batang hidung YB hanya muncul setelah Ramadan berakhir. Sepatutnya mereka perlu istiqamah dalam program sedemikian.

Sedarkah kita bahawa di dalam al-Quran terkandung semua ubat kepada masalah di dunia ini. Hanya kita yang menganggap kitab suci yang merupakan antara mukjizat Nabi Muhammad SAW yang masih wujud hingga ke hari ini hanya perlu dibaca dan dihafal sebagai mencukupkan syarat sebagai seorang muslim yang bertakwa.

Amat menyedihkan, umat Islam terpaksa ke sana dan ke mari bagi mencari ubat kepada masalah mereka. Sedangkan al-Quran yang mengandungi firman-firman Allah mampu menjadi penyembuh (as-Syifa') bukan sahaja kepada masalah individu malahan masyarakat dan alam semula jadi yang menjadi tempat kita diami.

Justeru, bacalah al-Quran walaupun anda bisu mahupun buta. Kini ada al-Quran dalam bentuk tulisan Braille bagi orang cacat penglihatan. Mengapa kita manusia normal dan boleh membaca al-Quran tidak mahu membaca dan memahami isinya.

Biarkanlah sesetengah pihak pengeluar kitab suci al-Quran menghasilkan kitab yang cantik kulit dan rekabentuknya hingga mampu menjadi perhiasan berbentuk Islamik paling cantik. Tetapi ingatlah, isinya tetap sama walaupun yang membacanya jutawan yang kaya-raya mahupun orang miskin yang bankrap. Hanya darjat ketakwaan memisahkan mereka. Berazamlah untuk membaca Al-Quran setiap hari kerana ia adalah hiasan iman kita sebagai umat Nabi Muhamad SAW. Iqrak…!ABDUL RAZAK IDRIS Utusan Malaysia Online Bicara Agama 26/07/2013
Tags: al-quran
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments