mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Bisik-Bisik Awang Selamat

HARI ini adalah hari Nuzul al-Quran yang merujuk kepada peristiwa turunnya ayat al-Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad S.A.W. iaitu pada malam 17 Ramadan ketika baginda beribadat di Gua Hira.

Bersempena dengan Nuzul al-Quran, bersama-samalah kita memperbaharui tekad untuk meningkatkan pemahaman al-Quran agar ia menjadi pedoman dalam urusan seharian kita, seterusnya dalam kerangka yang besar dapat memartabatkan ummah.

Jadikan keberkatan Ramadan dan Nuzul al-Quran untuk kita meningkatkan perpaduan demi agama, bangsa dan tanah air. Al-Quran perlu sentiasa menjadi pedoman hidup yang tiada batasnya agar umat manusia tidak terkeluar daripada perjalanan hidup yang dituntut.

Justeru, sama-samalah kita menghayati makna dan keindahan setiap ayat al-Quran dan seterusnya mengamalkannya dengan penuh kesungguhan dan keazaman.

Perbezaan pendapat dan pandangan sesama kita dalam banyak hal tidak sewajarnya menjadi halangan untuk kita semua bersama-sama membina ummah yang kuat agar berjaya di dunia dan akhirat. Kemajuan yang dihajati adalah untuk semua umat manusia tanpa mengira batas bangsa dan sebagainya.

Pergolakan di dunia Islam wajar dijadikan iktibar dalam merencanakan dunia Islam baru yang boleh menjadi contoh dan ikutan dalam segenap aspek kehidupan. Sekali lagi, ia perlu berpedomankan al-Quran.

AWANG - Bersama berusaha. Utusan Malaysia Online Rencana 26/07/2013

Tags: al-quran
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments