mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Legasi Melayu dalam tamadun Islam

BULAN Ramadan yang mulia ini, masyarakat Islam di negara kita menerima ujian daripada beberapa peristiwa yang boleh dianggap sebagai dugaan terhadap kesabaran dan kewarasan pemikiran umat ini.

Pertama, peristiwa yang dikatakan berlaku di sebuah sekolah oleh tindakan yang berbentuk diskriminasi terhadap pelajar-pelajar bukan Islam dengan 'memaksa' mereka minum dan makan dekat 'tandas'.

Kedua, keputusan mahkamah yang memutuskan bahawa tindakan seorang suami, bapa kepada tiga orang anak, mengislamkan anak-anaknya tanpa keizinan ibunya yang masih kekal dalam agama asalnya, tidak sah dan tidak mengikut Perlembagaan.

Sebelum peristiwa ini pun, telah berlaku beberapa penghinaan terhadap umat Islam, termasuk lukisan dan komen sinikal daripada anak muda bukan Islam yang mempersenda ibadat puasa, iaitu menunjukkan sepasang manusia yang berbuka puasa dengan makanan yang bertanda logo Halal, tetapi mesejnya ialah makanan itu amatlah diragui tentang status halalnya.

Peristiwa terbaru yang menguji kesabaran umat Islam juga, ialah penglibatan anak-anak gadis Islam di dalam peraduan Ratu Cantik Malaysia, dan komen-komen pro atau kontranya, termasuk daripada orang Islam sendiri.

Malah, tidak lama dulu, satu keputusan telah pun dibuat di mahkamah tentang kebenaran peguam bukan Islam untuk menjadi peguam Syarie berdasarkan merit, bukan berdasarkan latar belakang agamanya.

Di samping itu kes "kalimah Allah" juga sedang menunggu perintah mahkamah yang akan mendengar bantahan terhadap penggunaan kalimah ini tidak lama lagi, dan bakal menjadi satu lagi kes besar kepada masyarakat Islam dan masyarakat berbilang kaum di negara kita ini.

Saya merasa kagum dan bersyukur kepada Allah SWT kerana nampaknya umat Islam yang menerima 'tamparan' yang agak hebat itu, tetap bersabar dan tidak menunjukkan sebarang reaksi kesal, marah secara melulu, atau bertindak di luar batas-batas tatasusila agama.

Hal ini besar kemungkinan berpunca daripada tabiat umat Islam, terutamanya orang Melayu kita yang sememangnya sering bertindak secara rasional dan meletakkan kepentingan bangsa dan negara di atas segala-segalanya.

Selain itu, kekuatan iman dan kepentingan sifat sabar yang sedang dipelajari daripada ajaran agama dalam bulan puasa ini, mungkin telah memberikan kekuatan kepada umat Islam sendiri supaya menambahkan ketenangan dan kesabarannya. Sebab itulah tidak ada sebarang reaksi mereka yang berdasarkan emosi atau sentimen melulu ketika menghadapi dugaan ini.

Orang Islam sendiri pada mulanya telah menyatakan kekesalan dan kemarahan mereka terhadap berita yang mengatakan bahawa kanak-kanak bukan Islam terpaksa makan dan minum di dalam tandas dalam bulan Ramadan ini, dan akhirnya mereka menerima dengan baik hakikat yang sebenarnya bahawa peristiwa yang berlaku itu bukanlah sebenarnya begitu, malah tempat makan minum ini adalah di dalam bilik persalinan yang tidak digunakan sebagai tandas, dan telah pun digunakan beberapa bulan lalu oleh semua pelajar, tanpa mengira agama dan keturunan, kerana kesempitan ruang kantin sekolah.

Alhamdulillah, nampaknya orang Islam tetap bersabar dan menyiasat kes ini dengan amat terbuka dan luas pemikiran, lalu tidaklah berlaku reaksi yang negatif, walaupun kemudiannya ternyata bahawa terdapat sesetengah kalangan yang ingin menjatuhkan pimpinan sekolah tersebut dan menghina umat Islam sendiri secara yang tidak langsung dengan menyebarkan gambar dan berita tersebut.

Dalam isu yang diputuskan oleh mahkamah tentang pengislaman kanak-kanak itu pula, nampaknya seperti biasa, warga negara kita menerima keputusan mahkamah dengan rela hati, dan tidak memberikan sebarang reaksi yang tidak bertamadun, kerana umat Islam khasnya di negara ini sering menerima realiti bagi segala peristiwa yang berlaku di negara ini, termasuk isu yang menyentuh agama dan keturunan bangsa sendiri, setelah melalui proses perundangan yang diamalkan di negara kita.

Negara kita mempunyai proses perundangan yang panjang untuk mencari keadilan pada akhirnya. Maka proses rayuan dan sebagainya tentulah akan diambil untuk mendapatkan keputusan mahkamah nanti.

Inilah sebenarnya sikap dan akhlak Islam yang seharusnya kita kekalkan, kerana dalam Islam pintu perundingan dan penyelesaian masalah sentiasa terbuka, iaitu sebarang krisis dan isu yang timbul di dalam masyarakat, hendaklah diselesaikan dengan penuh ilmu dan hikmah.

Malah bagi kita umat Islam di negara ini, tidak timbul jalan kekerasan atau keganasan untuk menyelesaikan sesuatu pertikaian dan konflik yang berlaku di antara umat Islam dan masyarakat bukan Islam, malah jalan yang sama sering diambil ketika berlaku perselisihan dan krisis di antara umat Islam sesama umat seagamanya.

Hal inilah yang saya rasakan bahawa orang Melayu yang menerima ajaran Islam dan menghayati akhlak dan moral Islam itu sememangnya amat komited kepada ajaran agamanya. Mereka menyedari tanggung jawabnya terhadap Allah dan Rasul-Nya, dan mereka sentiasa menyedari akan falsafah perjuangan dalam menegakkan agama ini, iaitu tanpa mengorbankan prinsip dan ajaran asas agama Islam sendiri.

Melihat peristiwa yang berlaku di Mesir, Syria, Iraq, Tunisia dan lain-lain lagi di negara para Nabi dan Rasul yang amat bergolak pada masa kini, saya sering bertanya apakah umat Islam di negara-negara tersebut tidak mempunyai keupayaan lagi untuk menahan marah dan nafsu ledakan emosi dan sentimen mereka ketika menghadapi krisis dalam negara mereka pada masa kini?

Apakah bulan puasa dan ibadat puasa yang sedang dilakukan pada masa kini juga tidak berdaya lagi mengajar mereka supaya bersabar dan berhikmah, dengan mencari jalan yang bijak untuk menyelesaikan masalah dan konflik mereka sesama sendiri itu?

Apakah ertinya puasa mereka dalam bulan Ramadan yang berkat ini sekiranya ibadat mulia itu disertai oleh perbuatan yang jelas bertentangan dengan roh dan semangat Ramadan sendiri? Di manakah ajaran dan pendidikan yang seharusnya mereka hayati dalam menghadapi tekanan dan krisis sesama mereka sehingga mereka sanggup menghalalkan perbuatan mereka yang jelas bertentangan dengan matlamat ajaran agama Islam sendiri?

Ini hanya sekadar beberapa perbandingan sepintas lalu tentang perbezaan tindakan umat Islam di rantau Nusantara, khususnya, umat Melayu, ketika menghadapi krisis yang amat mudah membangkitkan ledakan emosi dan sentimen keagamaan atau perkauman, malah taksub kepartian yang melulu.

Maka dalam melihat ke dunia Islam lain inilah saya melihat bahawa keberkatan persefahaman di antara umat Melayu dan kaum-kaum lain di negara kita inilah yang memungkinkan Malaysia mengamalkan dasar toleransi yang tinggi dalam kepelbagaian dimensi kehidupan kita.

Kita mengamalkan dasar 'perkongsian kuasa' (power sharing) yang amat bermakna dalam membangunkan negara dan bangsa kita, sehingga dasar ini telah membawa kita kepada kehidupan bersama secara aman dan damai (peaceful coexistence) selama ini.

Banyak pengorbanan yang telah dilakukan oleh pelbagai kaum, termasuk orang Melayu dan umat Islam sendiri di negara ini, yang memungkinkan kita melahirkan satu masyarakat contoh yang terbaik dalam dunia ini dalam konteks masyarakat majmuk.

Oleh itu, saya merasakan bahawa dalam meneruskan legasi kekuatan toleransi umat Islam dan Melayu di rantau ini, khususnya di negara kita, maka seluruh dunia haruslah menghormati sentimen dan persefahaman ini.

Dalam konteks inilah juga saya telah mengemukakan idea agar legasi Melayu dalam perjuangan menegakkan Islam dengan segala contoh tauladan, kegigihan dan perjuangan yang penuh hikmah, pemikiran dan tamadunnya, seharusnya kita tonjolkan di dalam dunia umumnya, bahawa selain daripada masyarakat Asia Barat dan Afrika Utara, sebenarnya di sana terletak pusat pembangunan dan tamadun Islam, iaitu di tangan umat Islam dan orang Melayu, di rantau dunia yang terkenal sebagai Tanah Melayu dan bumi Nusantara yang selama ini diabaikan dalam sejarah pembangunan Islam dan tamadunnya.

Dunia antarabangsa seharusnya dapat mengenali Islam dan tamadun serta pemikirannya melalui masyarakat Melayu, dan masyarakat bukan Islam juga seharusnya menghargai sumbangan Melayu dalam membangun dan memahkotakan Islam sebagai agama perdamaian dalam dunia yang serba bergolak ini.DATUK DR. ISMAIL IBRAHIM Pengerusi Institut Profesional Baitulmal, Wilayah Persekutuan.Utusan Malaysia Online Bicara Agama 02 /08/2013
Tags: islam, legasi
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments