mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pengaruh Syiah: Bahaya perpecahan sedang menunggu

PEMBONGKARAN Gerakan Syiah Malaysia (Utusan Malaysia, 30 Julai 2013) yang dikatakan menggunakan dana sebesar RM24 juta membina sebuah kompleks serba canggih mulanya di Gombak, Selangor dan beralih ke Wilayah Satun, Thailand adalah sesuatu yang mengejutkan.

Aktiviti Syiah ini telah dikesan sejak lama terutama di Selangor. Penangkapan beramai-ramai pengikut ajaran ini di Gombak oleh Jabatan Agama Islam Islam pada tahun terdahulu adalah bukti yang sangat nyata. Selangor dikatakan menjadi tempat utama bagi pengembangan pengaruh Syiah ini.

Apabila Kedah mengambil langkah berani mengharamkan ajaran Syiah barulah negeri-negeri lain merasakan ia suatu ancaman. Rencana Ismail Mina Ahmad, Pengerusi Muafakat Malaysia (dua siri di Utusan Malaysia pada 29-30 Julai 2013) menyatakan dengan jelas tentang bahaya ajaran Syiah dan pertentangannya dengan ajaran Ahlus Sunnah Wal Jamaah yang menjadi anutan arus perdana di Malaysia.

Sejak Revolusi Iran 1979, pengaruhnya menjalar ke seluruh dunia. Apa yang kita lihat di Lebanon, Iraq, Syria, Baharin dan banyak tempat ia membawa pertempuran yang dahsyat dan menyebabkan negara-negara Islam menghadapi pertikaian yang panjang.

Pas di Malaysia amat tertarik dengan Revolusi Iran ini pada suatu ketika dulu. Pas zaman pemerintahan Abdul Hadi Awang mengambil jalan radikal menghadapi situasi politik di Malaysia. Ramai orang Malaysia berkunjung ke Iran khususnya di Qum, sebahagiannya untuk menjadi Syiah dan sebahagiannya mengagumi Iran dalam menghadapi politik kuasa besar.

Di Malaysia, dikatakan ada pemimpin politik mengambil pendekatan taqiyyah atau penyamaran, mengagumi politik wilayatul faqih tetapi masih kekal dalam amalan Ahlus Sunnah Wal Jamaah. Mereka tidak mudah dikenal pasti tetapi pada masa lalu ada ulama dan aktivis yang simpati kepada revolusi Iran mati dalam Syiah.

Maklumat yang ada menyatakan pengaruh itu datang dari orang Syiah yang jumlahnya ribuan yang sudah berada di Malaysia sama ada sebahagiannya yang sedang belajar, para peniaga dan usahawan dan juga kelompok-kelompok tertentu yang mempengaruhi umat Islam di Malaysia.

Kalau ia tidak dibendung dan diatasi, pengaruh Syiah ini akan membawa perpecahan yang lebih parah. Suasana politik umat Islam di Malaysia sudah sedia pecah. Dengan pengaruh Syiah yang menyelinap dalam organisasi dan komuniti tidak mustahil ia boleh meresapi parti politik dan menyebabkan pertentangan akan menjadi lebih parah.

Di Indonesia, pengaruh Syiah semakin kuat. Ulama Indonesia, Jalaluddin Rahmat menulis banyak buku mengenai faham Susyi iaitu cantuman Sunnah dan Syiah yang cuba melakukan sinergi antara kedua faham itu. Penerbit Al-Mizan yang terkenal di Indonesia amat terbuka untuk menerbitkan buku-buku yang membawa faham Syiah ini.

Kalau Satun di Thailand menjadi pusat pengembangan Syiah pada masa depan sudah tentu pengaruhnya akan terkait dengan apa yang berlaku di Malaysia dan Indonesia. Pertentangan umat Islam di daerah Pattani dengan kerajaan Bangkok akan menjadi lebih tajam, pola politik Indonesia masa depan akan jadi lebih radikal dan politik umat Islam di Malaysia akan jadi lebih kacau.

Telah sekian lama umat Islam di rantau ini menganut faham Ahlus Sunnah Wal Jamaah. Ia mewujudkan kestabilan dalam faham beragama meskipun ada pergolakan dalam kegiatan politik setempat.

Kehadiran Syiah dalam bentuk terancang seolah-olah ada tujuan mensyiahkan seluruh umat Islam di mana-mana sedangkan pada prinsipnya banyak percanggahan dengan ajaran Ahlus Sunnah Wal Jamaah itu sendiri.

Penulis percaya kerajaan Malaysia amat menyedari apa yang berlaku. Langkah bijaksana, tegas dan berkesan perlu diambil supaya pengaruh ini dapat dibendung.

Pengaruh Syiah ini yang sifatnya politikal dan juga ideologikal akan memberi kesan pengaruh politik umat Islam di Malaysia. Ada setengah pendukung politik berpendapat bahawa menerusi proses demokrasi cita-cita menegakkan negara Islam tidak akan tercapai.

Sudah wujud aliran menegakkan sistem Khalifah di Malaysia dan pengaruhnya sudah mula bertapak di universiti. Simpang siur aliran fahaman politik ini kalau tidak diperbetulkan bakal memberi kesan kepada generasi muda di Malaysia. Apalagi dengan pengaruh Syiah di Malaysia, sempurnalah perpecahan yang ada dan keadaan tidak stabil menunggu kita kalau tindakan berkesan tidak dibuat.Utusan Malaysia Online Rencana 02/08/2013
Tags: agama, syiah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments