mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Masa terbaik dimakbulkan doa

TIDAK dinafikan betapa manusia tanpa mengira latar belakang pangkat dan darjat sentiasa berhadapan dengan pelbagai ujian dan cabaran kehidupan. Malahan, semakin dekat hamba kepada Tuhan-Nya semakin hebatlah ujian dan dugaan yang terpaksa ditempuhi. Justeru, umat Islam hendaklah sentiasa berdoa dan mengharap kepada Yang Maha Kuasa apatah lagi ketika Ramadan yang merupakan detik dan ketika Allah SWT memakbulkan permintaan hamba-hambanya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud, "Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta betul". ( Surah al- Baqarah: 186)

Namun dalam berdoa terdapat beberapa adab yang perlu dipatuhi. Antaranya mengangkat tangan ketika berdoa dan jika terdapat hal yang sangat mendesak bolehlah diangkat lebih daripada itu kerana mengikut perbuatan Nabi SAW. Setelah selesai berdoa sapukan kedua-dua belah tangan ke muka.

Setiap doa hendaklah dimulakan dengan ucapan alhamdulillah sambil memuji kebesaran-Nya. Kemudian berdoalah dengan khusyuk sambil bersangka baik kepada Allah SWT, ini kerana doa dalam keadaan lalai dan alpa tidak akan diterima.

Setelah itu pintalah segala hajat sama ada berkaitan dengan urusan duniawi ataupun ukhrawi. Usah berdoa untuk keburukan dan kecelakaan orang lain. Seelok-eloknya diganti dengan doa-doa yang baik semoga beroleh hidayah dan petunjuk daripada-Nya.

Berdoalah agar dikurniakan kebahagiaan dan kerukunan dalam rumah tangga, menjadi pasangan suami isteri yang saleh dan sentiasa mengabdikan diri kepada Ilahi jauh daripada berbuat dosa dan maksiat kepada-Nya. Pohonlah juga semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan, dipelihara daripada musibah dan perkara-perkara buruk. Ia molek diusahakan memandangkan kadar perceraian yang semakin membimbangkan dalam kalangan pasangan Islam masa kini implikasi daripada sirnanya pergantungan terhadap Allah SWT.

Selain itu doakan semoga anak-anak membesar sebagai anak yang saleh, taat kepada perintah Allah dan taat serta hormat kepada ibu bapa. Dewasa ini, terdapat anak-anak yang seolah-olah lupa diri dengan memaki dan mengherdik ibu bapa sendiri. Ada pula yang sanggup membiarkan ibu bapa yang sudah tua bersendirian tanpa kasih-sayang dan hilai tawa cucu cicit, sedangkan anak- anak hidup dengan penuh kemewahan hasil pengorbanan dan susah payah ibu bapa terdahulu.

Kaum Muslimin juga diharap tidak lupa berdoa akan kesejahteraan dan keamanan negara Malaysia yang tercinta ini. Pintalah agar umat Islam sentiasa bersatu padu kerana dengan kekuatan itulah banyak masalah yang membelenggu umat dapat diselesaikan. Malah tanpa kesatuan ummah, Islam akan terus dihina, umat Islam akan terus diperkotak katikkan.

Lebih membimbangkan apabila isu agama mula dijadikan bahan lawak jenaka dan perbandingan untuk agenda pihak tertentu sedangkan ia termaktub dalam Perlembagaan sebagai agama rasmi negara dan telah dipersetujui oleh masyarakat pelbagai kaum sejak zaman-berzaman.

Berdoalah juga semoga umat Muslimin di seluruh dunia dikurniakan Allah keselamatan dan kesejahteraan. Semoga perang sesama umat Islam akan segera dihentikan, saudara Islam yang merupakan etnik majoriti dan tertindas seperti di Rohingya dan etnik Muslim di China, diberi pertolongan dan kebebasan untuk mengamalkan ajaran agamanya sendiri. Selain itu saudara se Islam yang terus menerus ditindas seperti di Palestin diberi kesabaran, kekuatan dan pertolongan dan yang mati dalam kalangan mereka diterima sebagai pejuang yang syahid di sisi-Nya.

Selain itu tidak salah jika berdoa agar dikurniakan rezeki yang melimpah ruah lagi diberkati, anak-anak yang bakal menghadapi peperiksaan utama seperti UPSR, PMR, STAM dan lain-lain diberi kemudahan dan kejayaan oleh-Nya. Berdoalah semoga dipermudahkan segala urusan kehidupan dunia dan akhirat dan yang lebih utama terpilih menempati syurga sebagai balasan nikmat yang abadi buat selama-lamanya.

Malah di bulan Ramadan al-Mubarak ini, kaum Muslimin diseru banyak memohon keampunan dan keredaan daripada-Nya seperti doa ini: "Wahai Tuhanku sesungguhnya engkaulah Yang Maha Pengampun lagi suka mengampunkan maka ampunkanlah kami". Doa inilah juga yang digalakkan untuk dibaca sebanyak-banyaknya sepanjang Ramadan, dan saat bertemu malam lailatulqadar yang dicita-citakan oleh setiap Mukminin.MOHD ALI MUHAMAD DON PENULIS ialah Pensyarah Kanan Akademi Pengajian Islam Kontemporari, UiTM Kampus Johor Bahru. Utusan Malaysia Online Bicara Agama 05/08/2013
Tags: doa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments