mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Bisik-Bisik Awang Selamat

Tiga harapan

Awang ada tiga harapan besar menjelang Syawal beberapa hari lagi. Pertama, semoga tiada kemalangan maut atau sifar nahas semasa musim perayaan Aidilfitri. Itu pasti mustahil tetapi setidak-tidaknya statistik nahas merudum dengan mendadak. Dengan kata lain, tidak ramai maut sama ada atas kecuaian sendiri atau orang lain.

Di Malaysia, nyawa begitu murah pada musim perayaan. Berdoalah sebelum bergerak pulang selain mencabar diri untuk memandu dengan selamat dan bersikap tenang dan sabar.

Kedua, memohon agar umat Islam mengelak pembaziran. Hari raya bukan pesta, ia adalah hari kemenangan selepas menjalani ibadah puasa yang mesti diraikan dengan penuh kesyukuran.

Sambutan Aidilfitri bukan untuk bermewah-mewah dan menunjuk-nunjuk sehingga jatuh riak. Elaklah daripada berbelanja lebih untuk hal yang tidak perlu bagi hindari terbeban dengan hutang.

Aidilfitri adalah hari untuk bersama ibu bapa dan keluarga, saling bermaaf-maafan dan mengukuhkan silaturahim. Gejala materialistik tidak harus mengatasi nilai kekudusan yang dituntut dalam Islam. Maka masyarakat Islam harus membina keyakinan bagi menyambut perayaan tersebut dengan sederhana.

Berilah lebih perhatian kepada golongan yang memerlukan. Hari lebaran tiada makna jika kita tidak menginsafi kesusahan dan kesengsaraan orang lain. Lihatlah juga nasib umat Islam di banyak negara lain yang ramai hidup menderita, tertindas dan terus dilanda pertumpahan darah. Syukur, Malaysia aman dan sejahtera.

Harapan yang lebih besar adalah untuk melihat umat Islam di tanah air ini lebih mempunyai kesedaran untuk bermuafakat dan bersatu. Walaupun berbeza aliran politik tetapi dalam soal-soal kepentingan Islam, ia biarlah dalam rangka kesepakatan ummah.

Gambaran besar tentang cabaran dan ancaman terhadap Islam serta perlunya mengambil pendirian yang tidak membawa mudarat kepada kepentingan agama, mesti menjadi perkiraan utama.

Obor penyatuan perlu sentiasa menyala dalam minda orang Islam biar apa sekalipun rintangan dan penolakan termasuk daripada kalangan pihak dalam Islam sendiri. Janganlah mudah mengalah dan berputus asa demi penyatuan. - Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir batin.Awang Selamat Utusan Malaysia Online Rencana 04/08/2013
Tags: aidilfitri, hutang, syawal
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments