mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pengikut Syiah di Malaysia cecah 250,000

Putrajaya: Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengesan kewujudan 250,000 pengikut Syiah di negara ini dengan 10 kumpulan dikenal pasti bergerak aktif.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi, berkata jika 10 tahun dahulu mereka cuma terdiri komuniti kecil dan mempunyai tiga markas, tetapi kini markas mereka hampir di seluruh negeri.

“Perkembangan teknologi maklumat antara faktor memudahkan pergerakan kumpulan berkenaan menyebarkan fahaman, apatah lagi orang ramai mudah untuk akses kepada pelbagai bentuk laman sosial dan media sosial,” katanya di sini, semalam.

Syiah diwartakan haram oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia pada 5 Mei 1996. Penularan fahaman Syiah kian membimbangkan kerana ia boleh membawa kepada perpecahan umat Islam.

Abdul Rahim berkata, usaha memerangi dan membanteras pergerakan Syiah secara menyeluruh perlu dilaksanakan secara bersepadu dan tidak boleh dipertanggungjawabkan kepada satu agensi saja.

“Di pihak KDN misalnya dari segi keselamatan menerusi Polis Diraja Malaysia, Pendaftar Pertubuhan (ROS), kawalan bahan penerbitan menerusi Akta Percetakan dan Penerbitan, pengeluaran cakera padat (CD) dan cakera padat digital (DVD) menerusi Lembaga Penapisan Filem sementara kemasukan pihak luar menerusi Jabatan Imigresen,” katanya.

Dari aspek akidah pula, Abdul Rahim berkata, ia di bawah bidang kuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), media sosial (Kemen-terian Komunikasi dan Multimedia), hubungan luar (Kementerian Luar) dan institusi pengajian tinggi (Kementerian Pendidikan).

Mengenai tangkapan, beliau berkata dua tangkapan pernah dibuat sebelum ini iaitu pada 1996 mengikut Akta Keselamatan Negeri (ISA) dan pada 2012 oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

“Dalam tangkapan oleh JAIS itu seramai 200 pengikut ditahan, namun dibebaskan apabila ada masalah teknikal dari segi perundangan ketika pendakwaan dijalankan,” katanya.

10 judul buku diharam

Mengenai tindakan mengharamkan buku dan bahan penerbitan pula, katanya, setakat ini 10 judul buku diharamkan antaranya Pengantar Ilmu-Ilmu Islam, Dialog Sunnah Syiah dan Tafsir Sufi Al Fatihah Mukadimah yang didapati mengandungi bahan bercanggah dengan ajaran dan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Buku Tokoh-Tokoh Terkemuka Ahlul Bait Nabi (Jilid tiga dan Jilid empat), yang antara kandungannya mendakwa Saidina sebagai penerus syariah selepas wafat Rasulullah yang berhubung dengan konsep Imamiah dalam fahaman Syiah.

Ditanya sama ada kumpulan itu dipergunakan sesetengah pihak untuk mewujudkan keadaan tidak tenang, Abdul Rahim tidak menolak kemungkinan itu kerana sudah menjadi satu kelaziman bila sesuatu isu atau masalah berlaku ada pihak yang cuba ‘menangguk di air keruh’ atau mengambil kesempatan.

Namun, katanya, KDN senantiasa memantau keadaan termasuk kemungkinan terdapat pengikut kumpulan berkenaan yang terbabit dengan kegiatan militan.

Mengenai status warta mengenai ajaran Syiah dan Pengharaman (Enakmen Anti-Syariah) di negeri, beliau berkata, setakat ini 10 negeri sudah mewartakan ajaran Syiah bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah, manakala empat negeri (Pahang, Kelantan, Sabah dan Sarawak) masih dalam proses pewartaan. - BERNAMA


Berita Harian Online Agama 06/08/2013
Tags: syiah
Subscribe

 • Tunang tanpa sedar?

  “LEPAS belajar nanti, awak kahwin dengan saya ya? Okey, saya nak kahwin dengan awak." Pernahkah kita dengar perbualan sebegini atau kita…

 • Andai jodoh tidak panjang

  HANYA tinggal dua hari untuk Zana memberikan keputusan. Tempoh seminggu yang diberikan kepadanya, terasa begitu cepat. Menerima lamaran atau tidak?…

 • Peguam Syarie Menulis: Hikmah bertunang

  Ikatan boleh batal jika wanita masih isteri orang Tunang atau dalam bahasa Arab disebut khitbah adalah hasrat seorang lelaki untuk menjadikan…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments