mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Perisai daripada api neraka

KEHIDUPAN begitu singkat sekali. Hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan dan tahun ke tahun silih berganti. Namun sesekali kita harus bertanya kepada diri kita sebanyak mana bekalan yang telah diisi dan akan dibawa ke negeri akhirat? Adakah dosa-dosa kita telah diampunkan oleh Allah? Jika kita memohon keampunan dengan benar-benar dan penuh tawaduk, insya-Allah dosa kita akan diampunkan-Nya kerana Allah itu Maha Pengampun.

Dengan Ramadan yang masih berbaki ini, jadikanlah puasa kali ini sebagai perisai kepada api neraka, sebagaimana perisai kita sewaktu bertempur dengan musuh. Perisai diibaratkan sebagai pertahanan diri bagi menghadapi segala ancaman dan juga cubaan pada masa depan. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Puasa itu adalah benteng yang akan dibentengkan oleh hamba-Ku dan api neraka." (riwayat Tabrani)

Sebagai pertahanan ketika berpuasa elak daripada berdusta, mengata, mengumpat, memfitnah dan sebagainya. Hati, lidah, mulut, mata dan telinga serta pancaindera yang lain juga menjadi pertahanan daripada godaan syahwat yang boleh mengurangkan pahala puasa.

Jika tidak dikawal segala perbuatan ini, Nabi SAW mengingatkan: "Mungkin hasil yang diraih seseorang yang berpuasa hanya lapar dan dahaga dan mungkin hasil yang dicapai seseorang yang solat malam (qiamullail) hanyalah berjaga." (riwayat Ahmad dan Al Hakim).

Hindari perbuatan dosa walaupun sekecil mana sekalipun, kerana di sebelah kiri dan kanan kita ada dua malaikat yang sentiasa mencatat segala amalan dan perbuatan kita. Ingatlah dunia ini apabila dibandingkan dengan akhirat adalah bagaikan seseorang di kalangan kamu yang mencelupkan jarinya ke air laut, lalu diangkatnya, kemudian lihatlah apa yang tinggal.

Berpuasa di bulan Ramadan dengan keimanan, mengharap pahala kerelaan Allah, semoga diampuni dosa-dosa yang telah lalu. Inilah pertahanan dan perisai yang harus ada dalam diri dan jiwa setiap umat Islam.

Manusia yang beriman tetap berkeadaan baik selama mana mereka berpuasa. Tinggalkan ucapan sia-sia dan perbuatan dusta waktu berpuasa.

Jadikan puasa perisai kepada segala kejahatan, kemungkaran, perkara yang sia-sia, ucapan dan syarahan yang boleh menyakiti orang lain.

Dengan berpuasa kita dapat merasakan haus dan lapar serta dapat menghayati kesusahan, kelaparan dan kemiskinan orang lain. Puasa dan solat mendidik hati dan jiwa ke arah menjadi insan Muslim yang benar-benar soleh dan bertakwa.

Cari dan dapatkan rahmat, berkat, pengampunan dan pembebasan diri daripada azab neraka sempena Ramadan ini. Hidupkan malam Ramadan dengan solat, memperbanyak istighfar, solat terawih, membaca al-Quran, memperbanyakkan amal dan sedekah, melipatgandakan ibadah pada 10 malah akhir Ramadan, memperbanyakkan amal sedekah ketika bertemu Lailatulqadar.

Jadikan amalan di bulan Ramadan perisai daripada api neraka. Sesungguhnya, di dalam syurga terdapat pintu Al-Rayyan, dari pintu inilah orang yang berpuasa akan masuk ke syurga pada hari kiamat. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya syurga itu mempunyai sebuah pintu yang bernama Ar-Rayyan (memuaskan dahaga). Maka pada hari kiamat akan dipanggil: Hai! Mana orang yang berpuasa? Maka apabila telah masuk orang terakhir daripada mereka ditutuplah pintu syurga itu. (riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Oleh itu, jadikan idaman balasan syurga sebagai usaha meningkatkan ibadah dalam bulan Ramadan terutama sepuluh hari terakhir Ramadan. Selain menghidupkan malam-malam Ramadan dengan membangunkan keluarga untuk melakukan pelbagai ibadat solat, membaca al-Quran, berdoa, berzikir, dan sebagainya.DR AMINUDIN MANSOR Utusan Malaysia Online Bicara Agama 06/08/2013
Tags: neraka
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments