mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Merangsang kesepaduan melalui Aidilfitri

Perselisihan, sengketa lemahkan ummah

Hari ini umat Islam di Malaysia masih bersemangat menyambut Aidilfitri yang sudah masuk hari kelima. Tradisi kunjung-mengunjung dan penganjuran rumah terbuka selama sebulan kekal menjadi budaya masyarakat yang ada manfaatnya selagi tidak membazir atau mengurangkan produktiviti amanah dan tanggungjawab yang lain.

Namun di sebalik kemeriahan Aidilfitri ini, umat Islam yang beriman tentunya tidak akan rasa selesa dalam hatinya untuk terus berpesta tatkala umat Islam di tempat lain masih dirundung kemelut dan konflik pertelingkahan berdarah khususnya di Syria, Mesir, Palestin dan lain-lain.


Kelemahan umat Islam yang begitu ketara masa kini turut mengundang perlakuan biadab segelintir yang cuba menangguk di air yang keruh sehinggakan umat dilihat begitu mudah diperkotak-katikkan dan diperlakukan sewenang-wenangnya.

Perselisihan, perpecahan

Antara punca utama titik kelemahan umat Islam hari ini amat terkait dengan senario perselisihan dan perpecahan yang begitu kuat membarah dalam kalangan mereka. Malah jika diperhalusi, kita akan dapati bahawa perpecahan yang melanda umat berakar umbi kepada penyimpangan dan penyelewengan terhadap ajaran sebenar agama.

Sebab itulah, Allah SWT sentiasa memberi penegasan terhadap kepentingan berpegang teguh kepada akidah yang benar bagi mengukuhkan kesatuan umat (Ali-Imran:103 dan Al-An’am:153). Dalam satu hadis Nabi SAW, seorang sahabat bernama Abu Najih Al-Irbadh bin Sariyah RA pernah diriwayatkan berkata: Rasulullah SAW telah menyampaikan nasihat yang menggentarkan hati dan mencucurkan air mata kami.

Lalu kami berkata kepada baginda: “Wahai Rasulullah, nasihat ini bagaikan seseorang yang ingin mengucapkan selamat tinggal. Lantaran itu berilah kami suatu wasiat”. Maka baginda SAW bersabda: “Saya berwasiat kepada kamu agar sentiasa bertakwa kepada Allah Azzawajalla serta teguh menurut perintah dan taat, walaupun orang yang memerintahkan kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya orang yang masih hidup dalam kalangan kamu nanti akan menyaksikan perselisihan yang banyak. Maka ketika itu hendaklah kamu berpegang teguh kepada jalanku dan jalan para Khulafa Ar-Rasyidin yang beroleh petunjuk (daripada Allah), gigitlah ia dengan gerahammu. Awaslah kamu daripada perkara yang diada-adakan. Sesungguhnya setiap bidaah itu menyesatkan”. (Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi).

Ini merupakan antara hadis terakhir Rasulullah sebelum baginda wafat. Hadis itu jelas membayangkan realiti umat Islam akhir zaman yang berhadapan dengan pelbagai penyimpangan dan pertelingkahan.

Sememangnya senario perpecahan dalam Islam bagaikan roda pusingan dan pasang-surut alunan ombak. Ada ketika umat berada di kemuncak walaupun masih wujud riak-riak perselisihan tetapi ada kalanya kerajaan Islam hancur lebur akibat penyelewengan dan perpecahan.

Lihat saja sorotan sejarah sejak zaman pemerintahan Khulafa Ar-Rasyidin hinggalah kepada sejumlah besar empayar ternama seperti kerajaan Islam Umayyah, Abbasiyyah, Fatimiyyah, Islam Andalusia dan Uthmaniah, semuanya tidak terlepas daripada mengalami natijah pasang-surut kegemilangan dan kehancuran.

Sayyid Muhammad Rasyid Ridho didalam tafsirnya Al-Manar menggariskan empat punca utama yang mencetuskan perpecahan hingga terlahirnya pelbagai firqah atau kelompok di dalam Islam. Ini termasuk soal politik dan perebutan kuasa, pembelaan kepada keturunan dan warisan, pertelingkahan mazhab dalam soal-soal usul mahupun cabang dan mengolah isu agama dengan hanya menurut kepada rasional akal semata-mata.

Kemasukan unsur asing

Profesor Hamka dalam tafsir Al-Azhar pula menyimpulkan bahawa punca perpecahan sebenarnya amat terkait dengan sikap sesetengah pihak yang cuba membawa masuk unsur-unsur asing ke dalam agama. Lebih buruk lagi apabila timbul taksub dan melampau mempertahankan pendirian sehingga akhirnya mencetuskan pertentangan hebat sesama Islam.

Telahan Hamka memang ada benarnya kerana jika diterokai sejarah, pelbagai penyimpangan akidah dan aliran pemikiran seperti Khawarij, Syiah, Muktazilah dan banyak lagi kelompok lain pada hakikatnya terbina atas premis politik dan kerakusan untuk berkuasa. Ini termasuk ajaran yang diharamkan kerajaan Malaysia seperti Al-Arqam atau pernah dijelmakan semula dalam jenama baru seperti Rufaqa Corporation dan Global Ikhwan.

Kebanyakan kelompok penyimpangan ini cuba mengenengahkan idea pelik dan asing daripada kerangka Islam sejati. Pemimpin kumpulan yang berkepentingan pula memanfaatkan kejahilan umat hingga tergamak memperdaya pengikutnya dengan mencipta hujah dan mengolah doktrin pemikiran tersendiri termasuklah dalam perkara yang membabitkan akidah mahupun ibadah.

Dr Asyraf Wajdi Dusuki ialah Yang Dipertua YADIM Berita Harian Online Rencana 13/08/2013
Tags: aidilfitri, perpaduan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments